Stämsång på högsta nivå, det är vad amerikanska Ian Abel ger oss i singeln Fragile Man. Med stor skicklighet visar han upp sin neo-soul förmåga och det inget annat än paralyserande bra. Produktionen andas trap-influenser, är smått förförisk med diverse lyxiga synt-texturer och såklart trestämmigt rakt igenom. Även om produktion och sång är mäkta imponerande är det allra viktigaste budskapet i denna singel. Låten kanaliserar nämligen frustrationen över behandlingen av marginaliserade grupper i USA. Det är en aktualisering av den pågående polisbrutaliteten och förtrycket av färgade individer och HBTQ-personer. Även om låten skrevs 2018 är den lika aktuell idag så då eftersom debatten är mer viktig än någonsin. 

”Jag skrev låten 2018 i ett riktigt ögonblick av ilska, mot Trump, mot polisen, mot lagstiftare, mot alla människor som mobbade mig och fick mig att känna mig värdelös när jag växte upp. Jag försökte fånga känslan av hjälplöshet som många kände vid den tiden och sedan leda den energin till något mer kraftfullt: ilska.” 

Ian Abel

Ian Abel är en queer-artist som rubricerar sig som serieboksnörd med ett hjärta av guld. Med en sammetslen stämma och psykedeliska inslag av elektronisk pop är de stora idolerna Robyn, Peter Gabriel och Jessie Ware. Fragile Man är den första singeln för 2021 och samtliga intäkter fördelas jämt över tre välgörenhetsorganisationer som kämpar för marginaliserade gruppers rättigheter. Detta är mer av att statement än en låt, så den ska inte gå omärkt förbi. Se videon här i bloggen och lyssna på Fragile Man på din streaming-tjänst. 

Vad tyckte du?
Like
Love
Care
Wow

Artist (Astian), låtskrivare och deltidsskribent. Men framförallt musikälskare och här för att lyfta andra artister.