Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Xenia Kriisin + Kvasar – Stora Teatern

maj 13 @ 19:00 22:00

Rockmorsan har äntligen blivit årets mama! Med rivig, raspig och storslagen röst ylar hon: ”Skiten är mitt liv” och vi får med glädje ta emot. Välkommen till Xenia Kriisins nya verk “Psalmer för de oheliga”, det första från sångerskan och kompositören sedan 2015.

Varför det dröjt så länge? Xenia Kriisin födde barn 2016, hon fick en frisk liten Charlie men kroppen gick sönder och samman och den kroniska smärtan blev ett faktum att leva med. Nu har hennes personliga, men sannerligen ur-universella, erfarenhet av Moderskapet blivit till stor konst.

Psalmer för de oheliga är Xenia Kriisins tredje album, men första på svenska, inspelat live på rullband i legendariska Silence Studio mitt i de värmländska skogarna. Xenia Kriisin skapar oheliga psalmer för den trasiga och storartade rockmorsan och alla andra som ibland står framför spegeln och mimar till powerballader, hivar på det röda läppstiftet och drömmer om att få vara både hora och madonna. Alla har vi en mamma, men det är få som förut lyckats fånga detta mystiska och smutsiga ting i ett rent rockalbum, doftande Anni-Frid Lyngstads soloplattor från 90-talets mitt.

Xenia Kriisin tar vid i det arbete med av att gestalta moderskapet som under de senare åren gett sig till känna i vår kultur genom Caroline Ringskog Ferrada Nolis TV-serie Amningsrummet, Jenny Wilsons moderskapsmusik och Jonna Bornemarks filosofi. Och det är dags att moderskapet får sina sånger som klingar och rimmar med alla tiders upplevelser av hjärta och smärta, kroppar som spricker, röster som brister och barn som föds.

Psalmer för de oheliga är Disneyballader för vuxna, handklapp i luften, arvsynd i paradiset, heliga gospelkörer och trasiga gitarrsolon som hjälper oss att läka, trösta och ge oss fortsatt  kraft att våga vara sköra, starka och drömmande varelser på liv och död.

Medverkande musiker under denna kväll:
Xenia Kriisin
Erik Errka Peterson (Hammond)
Joel Fabiansson (Gitarr)
Johan Hjalmarsson (Trummor)
Dani Massaad Hellwig (Piano/kör)
Kör: Mira Palme, Kristina Issa, Hannah Tolf, Maja Jerneborg, Thilini Guldbrand

Support: Kvasar

Utifrån starka fundament i det sena 60- och tidiga 70-talets galenskap skapar Kvasar musik som kortfattat kan beskrivas som dynamisk progressiv rock. De vandrar fritt mellan lugna pianopartier, explosiva riff, drömmiga atmosfärer, sång med brett register och mäktiga solon.

Tänk dig en mix av Queen, Pink Floyd, King Crimson och The Beach Boys, så får du en känsla av vad som kommer träffa dig när de brakar loss på scenen. Den självbetitlade debut-ep:n släpptes 2019 och finns att hitta på alla digitala plattformar. In, lyssna och börja bygga peppen!

Stora Teatern

Kungsparken 1
Göteborg, 411 36 Sverige
+ Google Map
031-368 32 99