Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Mazaher Ensemble – Oceanen, Göteborg

28 mars, 2020 @ 19:00 23:30

Koloni och Ekvatorbaren bjuder in till Konsert & Klubbkväll!

Lördag 28 mars kl 19-01 ,
Mazaher går scenen kl 20.00
Entré 150kr,

Fri entré efter konserten ca 21.00-01.00 med dj´s från Ekvatorbaren och Koloni.

info om bandet:

Mazaher Ensemble (Egypten)
Mazaher är bandet som skapat ett nytt performanceformat där musiken är kopplade till en gammal tradition av Zar-musik.

I Zar spelar kvinnorna en ledande roll och musikerna från Mazaher heter Um Sameh, Um Hassan, Nour El Sabah och dessa kvinnor är bland de sista Zar-utövarna i Egypten. Musiken är inspirerad av tre olika Zar-stilar i Egypten: den egyptiska eller övre egyptiska Zar, Abul Gheit Zar och Tamboura eller afrikanska Zar. Stilen skiljer sig tydligt från andra egyptiska musiktraditioner.

Zar-musik är en helande ritual som ska lugna andarna och den varierande och rytmiska trumman kan leda till trance. Målet med Zar är att deltagarna eller publikens inre liv ska harmoniseras. Sången, den poly rytmiska trumman (användning av två eller flera motstridiga rytmer)och dansen bärs huvudsakligen av kvinnor. Bandet bildades 1999 och utmärker sig genom sina texter, vokala uttryck, rytmiska beats och poly rytmiska kompositioner.

En konsert med Mazaher Ensemble är baserad på ett mänskligt utbyte och en spelning skiljer sig helt från moderna konserter där fansen sitter eller står framför artisten och konsumerar. En Zar-natt kan vara mellan sex eller sju timmar och kan till och med fortsätta i ”två dagar och en natt” – som de långa Zar-nätterna kallas. Traditionellt så sker en konsert i en Zar-cirkel med publiken i centrum. Zaren sägs ha sitt ursprung i Östra Afrika och även om dess tradition främst blomstrar i Egypten så sträcker sig praktiserandet av musiken över Östra Afrika till Arabiska halvön och Persien.

Instrumentet tamburan är en sexsträngslyra från Egypten som används i Zar-ritualen och Mazaher Ensemble är en av få musiker i världen som kan spela på instrumentet och skapa låtar som överlevt i sin ursprungliga form. Den praktiserande ritualen har nästan försvunnit i den moderna musikvärlden, inte mer än ett dussin personer i större Kairo har fortfarande kunskap om Zars musikaliska arv.

Idag har Mazaher Ensemble förvandlat ritualen till en ett nytt performanceformat där musikerna står i en halvcirkel och uppträder för en publik, något som tidigare aldrig skett. Bandet är den första ensemblen inom Zar-praktiken att använda mikrofoner och bandet tog den traditionella musikstilen utanför det hemligt rituella tillståndet till att göra allmänna konserter.

Det här experimentet visades vara en succé och trots att Mazaher Ensemble utvidgade cirkeln och bjöd in offentligheten så bevarades lyhördheten och man tappade inte sin intima kommunikation med varandra eller sin publik.

150kr
Stigbergstorget 8
Göteborg, 414 63 Sverige
+ Google Map
031-12 00 90
http://www.oceanen.com

Hjälp Popmuzik att växa!
Via Patreon kan du stötta mitt arbete med att lyfta artister och deras musik.
-Tack så mycket! ❤️

Become a Patron!


Vad tyckte du?
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry
You have reacted on "Mazaher Ensemble – Oceanen, Göteborg" A few seconds ago