Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Clandestino Festival 2021: Maarja Nuut / TootArd – Oceanen

augusti 28 @ 16:00 23:00

TootArd

Rami och Hasan Nakhleh växte upp i Golanhöjderna. Som många andra i det av Israel ockuperade området har de aldrig ägt pass, istället använder bröderna ett dokument som kallas Laissez passer för att resa. Laissez Passer är också namnet på ett album de släppte 2017, influerat av såväl ökenblues som reggae. 

Sedan dess har de flyttat fokus i sin musik, tillbaka till 80-talets elektroniska disco från Libanon och Egypten. Hasan Nakhleh drömde sig nostalgiskt tillbaka till en enkel keyboard med orientalisk skala som fanns i hans barndomshem. Han spårade upp ett begagnat exemplar av instrumentet, och det blev starten på senaste albumet Migrant Birds. Det är smooth, glittrigt och fyllt av trånande svårmod. De flesta av låtarna är funkig disco med mikrotonala synthslingor, ibland känns den som en levantinsk spegelversion av Daft Punks Random Access Memories. Men Tootards viktigaste influenser kommer från den egyptiske gitarristen Omar Khorshid, som jämte keyboardister som Ihsan Al-Munzer introducerade västerländsk disco och funk till det klassiska arabiska tonspråket.Som titeln Migrant Birds antyder är frihet ett återkommande tema: Drömmen om att röra sig fritt över fysiska gränser och murar, men också över de osynliga barriärer som begränsar hur man kan leva och vem man får älska.

Marja Nuut

Hon började spela violin som sjuåring, studerade klassisk musik på musikhögskolan i Tallin, men driven av sin nyfikenhet och en passion för folkmusik har hon djupdykt i många olika genrer. Vid 21 års ålder reste hon till New Delhi för att studera traditionell musik. Efter att ha återvänt till Estland började hon gräva i arkiv efter fältinspelningar av sånger från landsbygden innan sovjettiden. Hon fortsatte sina studier i Stockholm och fördjupade sig i musik från bland annat polsk landsbygd. Med violin, röst och looppedal förenar hon stämningar, berättelser och melodier från bortglömda byar och folk, i jakten på ett universellt språk. Live är det trollbindande. Maarja Nuut är en mästare på det subtila, med små medel demonstrerar hon den mänskliga röstens enorma möjligheter till uttryck. Bland hennes många samarbeten kan nämnas projekt med den estländska kammarkören Sireen, Sun Araw, Howie B och, på senaste skivan, en experimentell resa genom elektroniska klanger i sällskap med Hendrik Kaljujärv, aka Ruum.

Oceanen

Stigbergstorget 8
Göteborg, 414 63 Sverige
+ Google Map
031-12 00 90
View Plats Website