Att slänga ihop en fest är egentligen en konst.
Inte bara ska folket man bjuder in fungera ihop, de ska även mixas till samma musiksmak.
Lite beroende på var man hamnar får man självklart ta musikseden dit man kommer.
Är det en schlagerfest ska man kanske inte förvänta sig massa låtar av Justice eller Patrick Wolf – om nu inte dessa artister ställer upp i Eurovision av någon anledning.
Men tyvärr har många fester jag varit på haft så otroligt låg tolleransnivå till musik att jag mest häpnas.
Det finns egentligen två scenarier under en kväll.

Skicka in din musik

1) Den som bara kan lyssna på ”sin” musik.
Det är den personen som skriker ut ”vaaaad är detta för skiiiit!!?? Byt låt!!!” så fort det inte är hens musikstil.
Själv älskar jag att utforska musik och jag tycker den frågar mer bör vara ”Vad är detta för något?” och på ett mer nyfiket vis ta reda på var det är, även om man kanske inte gillar det man hör till 100%. Men jag tycker man ändå på något vis har respekt för andras musiksmak. Speciellt när en låt ända bara är fyra minuter lång, så kan nog de flesta överleva ett par låtar som inte passar ens genre för att göra en annan på festen glad.
I mitt tycke är det oförskämt att ha nolltolerans till andras musiksmak och det skvallrar faktiskt om lika mycket social inkompetens som att sitta tyst i ett hörn och inte delta i festen.
Nu säger jag inte att min musiksmak är bättre än andras – även om jag själv anser att den är lite över medelsvenssons. Men jag har i alla fall respekten att inte klandra ner på andras musiksmak även om den för stunden inte tilltalar mig helt.

2) De som inte kan lyssna på musik de inte hört tidigare.
Har låten inte spelats på de kommersiella radiostationerna, så finns inte låten och är inte värd att lyssna på.
Man vågar liksom inte utsätta sig för ny ohörd musik på fest.
Det mest skrämmande exemplen är om man spelar en ny låt som är ultrakommersiell men som inte börjat köras på radio i någon större utsträckning. Det kan till och med vara en låt som egentligen är omöjlig att inte gilla, för den har alla ingredienser av en radiohit.
Men då kommer ändå det där osäkra fram, att man inte hört den 1000 gånger tidigare och då kan den ju inte vara bra (även om personen i fråga kommer älska den om tre månader).
Det är så tragiskt att jag inte riktigt vet hur jag ska hantera en sådan sak.
Istället måste låten stängas av och den där sommarhiten vi kört sönder de senaste fem somrarna måste spelas för att kompensera för denna olyssningsbara nya låt, som kommer vara deras bästa låt innan sommaren är över…

Nej, det räcker inte bara med att välja roligt och trevligt folk till fest.
Man bör även tänka på om folks musiksmak funkar bra ihop också.
Gör den inte det, så är det kanske lika bra att välja en annan fest. För det finns uppenbarligen inget som kan förstöra en stämning så mycket som fel musik och främst, människor som inte respekterar musiken.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Lover Patreon
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Skicka in din musik

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011