Tyvärr kan jag inte säga att jag upptäckte Pulp med den lysande singeln Baby 1993. Eller ännu tidigare när de var super-indie på 80-talet. Nej ungefär som alla andra, så upptäckte jag den brittiska indiepopgruppen med singeln Common people 1995. Låten kom ett par år efter att de signat med Island Records och blivit ”kommersiella”.

Apple Music Svensk Pop

Singeln Common people blev den stora genombrottssingeln för massan, som ville ha smart brittisk pop signerad den karismatiske sångaren Jarvis Cocker. En låt om överklassens syns på den vanliga människan, sedd ur ögonen på studiokamrat Jarvis hade under en kort skulpturkurs.

Albumet Different Class blev även det väl emottaget av publiken och hamnade på förstaplatsen på den brittiska albumlistan samt gav bandet en Mercury Music Prize för bästa album. Trägen vinner som det heter.
Det var även samma år som Jarvis gick upp och protesterade på scenen när Michael Jackson sjöng sin Earth song under BRIT Awards. Civil olydnad när den är som roligast och det resulterade i att Jarvis fick sitta resten av kvällen i finkan. Säkert värt vartenda minut.

Common people remixades av den för 90-talet flitigt använda producenten Motiv 8. Men klubbversionen hann aldrig bli klar tills singeln släpptes (har jag för mig att remixen beställdes efter att låten blivit en hit för att skickas ut till DJs), så den kom med som extraspår på nästkommande dubbel-singeln Mis-Shapes & Sorted for ’E’s & wizz. På Disco 2000, som blev albumets tredje singel, fick Motiv 8 vara med redan från början och hans glittrande hand bag-klubb remix av låten fick folk att dansa från Leeds till Majorna.

Författare

Grundare och chefredaktör för Popmuzik.
Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Apple Music
Share.
Favoriter Apple Music

KOMMANDE EVENEMANG I GÖTEBORG

Skicka musik till Popmuzik

Vi fokuserar på de musikinskick och förfrågningar som kommer från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du också kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här.

Det är bloggens Patreons som gör det möjligt för oss att fortsätta lyfta fram bra musik av spännande artister.

Tack för att du är Patreon.

Send music to Popmuzik

We focus on all the music submissions and enquiries from our Patrons. As a Patron, you help support the blog while you also can submit new songs and artists to discover.
You can read more about the blog's Patreon here.

It is the blog's Patrons that makes it possible for the blog to continue to write about great songs and exciting artists.

Thank you for being a Patron.