Sedan 2015 har storbolagen släppt veckans låtar och album på fredag under banderollen New Music Friday. Innan det var releaserna spridda under veckan och med det kunde viss illegal nedladdning förekomma om en låt eller album släpptes på fredagen veckan innan i ett land och tisdagen veckan efter i ett annat. Att samla in all musik till en dag globalt var mer eller mindre ett måste.
Men, då detta var ett sätt att i första hand samla och skydda de stora skivbolagens intresse (från illegal nedladdning och en bättre struktur på releaserna), så har det i mitt tycke blivit ett större problem för musikbranschen i stort.

Nordiska Favoriter

Många oberoende artister väljer också att släppa på fredag – för de vill ha en del i den enorma kakan som idag utgör releasespellistorna hos Spotify och Apple Music som uppdateras just den dagen. Då ska de trängas med ny singel av Taylor Swift, Ellie Goulding, Madonna samt Jonas Brothers och när dessa spellistor oftast har max 100 låtar i sig, betyder det i första hand att de som garanterar dragning till spellistan – artisterna som folk känner till – är de som har garanterad plats. Är det för många ickenamn som släpps så kommer de inte med. Så enkelt är det.

För mig blir det konstigt att oberoende artister väljer att släppa på fredag. Först och främst för att de då ska trängas med all annan musik som släpps just den dagen. New Music Friday är som sagt till för att samla skivbolagens släpps så de är samma över hela världen. Du som oberoende artist har inte det problemet, för när du släpper låten kommer den finnas överallt. Du har inte ett kontor i Sydney som tycker att låten borde släppas på en torsdag där och ett annat kontor i New York som säger tisdag. Nej, när låten ska släppas så släpps den – överallt.

Veckan som gick var galen.
Jag hämtar mina låtar via Submithub och när fredagen närmade sig hade jag helt plötsligt 30 godkända låtar som alla släpptes den 26:e April. (Det går liksom inte att välja bort en bra låt för att den släpps tillsammans med andra låtar). Inte nog med det, under timmarna 15-18 på fredagen – när USA vaknat – hade bara de timmarna genererat 30 nya inskick.
Ingen mår bra av en sådan stor releasedag. Det resulterar i att ingen hörs för att alla skriker på samma gång och de som lyckas är de med pengar i ryggen. Tyvärr är det så.

När jag jobbade med PR avrådde jag alltid folk från att släppa på fredag, för det var den mest hopplösa dagen att höras på. Men det blev även ett måste att släppa då, för att alla ville vara med i spellistan New Music Friday hos Spotify. Spotify verkade (i alla fall då) ganska ointresserade att ta in låtar med no-name artister om de släpptes tidigare i veckan, så de har ju lite spätt på problemet med dagen.

Men, det betyder inte att saker inte går att fixa.
Jag tycker Spotify och Apple Music bör skapa en Independent Music Wednesday-spellista. Att styra de mer oberoende artisterna att släppa musiken på onsdag istället för fredag. Fredagen är som sagt till för att storbolagen ska släppa simultant över hela världen, och de är med andra ord inte festen alla bör gå till. Då är det bättre att sprida ut releaserna under veckan och istället för en dag då allt ska ut, så har musikvärlden två dagar. Visst, det hindrar inte de mindre från att släppa på en fredag också, om de nu skulle vilja det. Men möjligheten att få synas är större om du inte står vid en medial jätte som just Taylor Swift.

Detta skulle kunna vara ett steg i att samla all fantastisk musik som ändå släpps varje vecka av de som i första hand inte ligger på, eller distribueras av de tre storbolagen världen över. På det viset har fler möjlighet att få sin plats i en spellista i alla fall över en vecka. Blir låten populär och fler får upp ögonen för den, så kommer ju algoritmerna hos de olika streamingbolagen att se till att låten trillar ner i andra temaspellistor.

Men som sagt. Oberoende artister bör släppa musik på andra dagar än fredag och Spotify samt Apple Music bör ta sitt ansvar att lyfta fram även dessa i tillexempel en Independent Music Wednesday-spellista, så de inte behöver drunkna i bruset när skivbolagen sätter på högtalarna.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Följ på Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Podcast

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011