Hiphop är en hype skapad av P3

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Varje fredag är det stor lycka att gå igenom alla nya låtar som finns med i spellistorna Best of the Week hos Apple Music och New Music Friday hos Spotify. Här hittar jag massa ny musik som jag slänger in i min egna spellista Alexed’s A-List samt Svensk Pop. -Antar att du följer dem, men om du inte gör det så ska du definitivt göra det nu.

Men det finns ett stort problem med dessa listor som gör nöjet lika mycket till ett lidande. Det är den galet överrepresenterade andel hiphop som trängs i listorna. Alltså, på en mer synthpoppig låt eller ens hårdrockslåt går det cirka 10 släpiga hiphop-låtar med autotune och noll melodi.
Ja, jag vet att hiphop är lite mer på tapeten just nu, och att musiklandskapet har förflyttat sig mer åt det urbana för att ta upp bollen där den släpptes från den amerikanska R&Bn som var överrepresenterad i musiken fram till slutet av 00-talet för att då ersättas av den mer poppiga EDM:en som styrt listorna senaste åren. Men det kan inte vara möjligt att inga melodier och bara beat till svensk – eller främst skånsk – auto-tunead hiphop är såpass populärt att man ska behöva genomlida 10-15 låtar varje vecka i de där spellistorna.

Det fick mig att tänka lite.
Det finns en plattform som värnar om hiphop mer än någon annan och har gjort så mer eller mindre under hela 00-talet.
Jupp, jag snackar såklart om P3.
De få musikredaktörer som sitter där verkar ha gemensam nämnare att uppskatta tråkig hiphop mer än gemene svensk.
För visst får hiphop – och då gärna svensk skånsk hiphop, oförtjänt mycket plats i den kanalen?
Någonstans har alltså musikredaktörerna på P3 fått artister och spellistemakare att tro att det är just hiphop folk vill ha, för det är hiphop just dessa musikredaktörerna gärna fokuserar på. Inte bra poppig synth eller melodisk rock. Nej, melodier och sång är för svenniga mesar enligt P3. Här är det auto-tunead svensk skånsk hiphop man ska skapa för att ta gräddfilen till musikredaktörens hjärta.

Där har vi alltså anledningen.
Den svenska skånska och amerikanska, för den delen, hiphopen frodas hos P3. Spellistemakare och folk i allmänhet verkar tro att det är norm och slänger in lite för många låtar av genren för att inte verka ute. -Lite som alla journalister som gav The Knifes sista album femmor för att de inte inte vågade erkänna att det var skräp, för tänk om de tyckte “fel”?
Nej, låt er inte luras av vad några få på P3 tycker. Hiphop är ointressant skräp som du egentligen inte vill lyssna på.
Stå istället upp för poppen och melodierna. Dina vänner kanske vänder dig ryggen en vecka eller två när du erkänner ditt förakt mot den svenska skånska hiphopen, men snart kommer även de förstå att melodier och en bra sång är det vi alla egentligen är ute efter.

Vad Tyckte Du?
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry
Share.

Comments are closed.