Varje fredag är det stor lycka att gå igenom alla nya låtar som finns med i spellistorna Best of the Week hos Apple Music och New Music Friday hos Spotify. Här hittar jag massa ny musik som jag slänger in i min egna spellista Alexed’s A-List samt Svensk Pop. -Antar att du följer dem, men om du inte gör det så ska du definitivt göra det nu.

Skicka in din musik

Men det finns ett stort problem med dessa listor som gör nöjet lika mycket till ett lidande. Det är den galet överrepresenterade andel hiphop som trängs i listorna. Alltså, på en mer synthpoppig låt eller ens hårdrockslåt går det cirka 10 släpiga hiphop-låtar med autotune och noll melodi.
Ja, jag vet att hiphop är lite mer på tapeten just nu, och att musiklandskapet har förflyttat sig mer åt det urbana för att ta upp bollen där den släpptes från den amerikanska R&Bn som var överrepresenterad i musiken fram till slutet av 00-talet för att då ersättas av den mer poppiga EDM:en som styrt listorna senaste åren. Men det kan inte vara möjligt att inga melodier och bara beat till svensk – eller främst skånsk – auto-tunead hiphop är såpass populärt att man ska behöva genomlida 10-15 låtar varje vecka i de där spellistorna.

Det fick mig att tänka lite.
Det finns en plattform som värnar om hiphop mer än någon annan och har gjort så mer eller mindre under hela 00-talet.
Jupp, jag snackar såklart om P3.
De få musikredaktörer som sitter där verkar ha gemensam nämnare att uppskatta tråkig hiphop mer än gemene svensk.
För visst får hiphop – och då gärna svensk skånsk hiphop, oförtjänt mycket plats i den kanalen?
Någonstans har alltså musikredaktörerna på P3 fått artister och spellistemakare att tro att det är just hiphop folk vill ha, för det är hiphop just dessa musikredaktörerna gärna fokuserar på. Inte bra poppig synth eller melodisk rock. Nej, melodier och sång är för svenniga mesar enligt P3. Här är det auto-tunead svensk skånsk hiphop man ska skapa för att ta gräddfilen till musikredaktörens hjärta.

Där har vi alltså anledningen.
Den svenska skånska och amerikanska, för den delen, hiphopen frodas hos P3. Spellistemakare och folk i allmänhet verkar tro att det är norm och slänger in lite för många låtar av genren för att inte verka ute. -Lite som alla journalister som gav The Knifes sista album femmor för att de inte inte vågade erkänna att det var skräp, för tänk om de tyckte ”fel”?
Nej, låt er inte luras av vad några få på P3 tycker. Hiphop är ointressant skräp som du egentligen inte vill lyssna på.
Stå istället upp för poppen och melodierna. Dina vänner kanske vänder dig ryggen en vecka eller två när du erkänner ditt förakt mot den svenska skånska hiphopen, men snart kommer även de förstå att melodier och en bra sång är det vi alla egentligen är ute efter.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
Skicka in din musik
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Svensk Pop Apple Music

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011