Spotify som ljudplattform

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Visa vad du tyckte
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry

Jag vet inte om du lagt märkte till det, men de senaste uppdateringarna av Spotify för iOS har företaget lagt till en liten sak i rubriken. Det är inte längre bara Spotify – musikspelaren där du kan streama miljontals låtar. Nej, nu är det istället Spotify – musik och podcasts.
För mig ger det nya tillägget en tydlig indikation på åt vilket håll Spotify är på väg.

Sedan Spotify skilde sig från skivbolagen har de sakta men säkert valt att distansera sig från dessa bolag. Absolut inte helt. Musikplattformen står ju och faller på att de ska ha just skivbolagens enorma katalog tillsammans med de nya släpp som kommer varje vecka. Samtidigt har de istället gjort det lättare för osignade artister – de som inte ska ha lika mycket pengar per stream – att synas mer i spellistor samt att de även är möjligt för artister att ladda upp sin musik direkt till tjänsten, för att sedan hjälpa dem distribuera musiken till de andra musiktjänsterna.

Förra veckan blev det klart att Spotify köper upp Gimlet och Anchor. Två av världens största plattformar för podcast och med det säkrar ytterligare en del i att bli en plattform där man vänder sig till om man vill höra på musik och podcast – eller att bli den största ljudplattformen som Daniel Ek kallade det för.
Att Spotify vill att du ska lyssna på just Podcast är kanske inte så konstigt. Gratisprogram på 30 till 120 minuter som gör att du under tiden du lyssnar inte kan lyssna på de kostsamma topplistelåtarna som bara genererar utgifter för tjänsten.
Om Spotifys kunder istället mixar poddcast och musik så blir det en bättre ballans mellan utgifter och inkomster. Visst, det finns podcast-plattformar som är gratis där kunden kan lyssna på sina favoritpoddar. Men om du ändå betalar 99 kronor i månaden till Spotify och även hittar just dessa poddar på plattformen, då finns det ju ingen anledning att byta app. För Spotifys del så är varje gratis-lyssnad minut på en podd några ören mindre som Spotify behöver betala storbolagen. Med det får de en mycket bättre ekonomi, vilket är viktigt för plattformen i stort och musikbranschen i helhet.

Det jag personligen tycker är bra med Spotifys nya fokus, är att de gått från att vara en plattform främst för skivbolagen till att vara en plattform för skapare av ljudinnehåll.
Att personer som gör musik eller poddar kan samlas under ett och samma paraply. Visst, Spotify kommer fortfarande vara en viktig plats för storbolagen och topplistorna kommer helt klart vara färgade av vad de tre stora vill att vi ska lyssna på. Men för den oberoende artisten och poddcastern, så kommer Spotify bli lika viktig som de varit för storbolagen de kommande åren. Det tycker jag är ett viktigt steg för plattformen och hela branschen.


Patreons får alltid mer.

General Support:
Lyssna på poddavsnitt och se videointervjuer före alla andra.
Se exklusiva foton på artister och konserter.
Stötta utvecklingen av bloggen.

Submission:
Skicka musik direkt till bloggen.
Prioriterar Patreon-släpp på releasedagen.
Möjlighet att planera premiärer i bloggen.
Prioriteras för podd- och zoom-intervjuer.
Stötta utvecklingen av bloggen.

Bli Popmuzik-patreon du med.

Bli Patreon-medlem

Visa vad du tyckte
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry
Share.

Comments are closed.