Hur du presenterar din musik

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Visa vad du tyckte
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry

Varje dag får jag tips om ny musik.
Det är allt från skivbolag och PR-firmor till artisten själv som bombarderar med den aldrig sinande ström av nya låtar som släpps.
Oftast är det vettiga presentationer om artisten och låten i klassisk vem, vad och varför-presentation.

Vem släpper något? – Lite kort om artisten. Vad har hen gjort tidigare samt bakgrund.

Vad släpps? – En kort sammanfattning om låten. Är det en kärleksballad, en välgörenhetssingel, första singeln från ett kommande album?

Varför släpps den? – Här brukar jag tänka att man kanske har en berättelse om låten eller ett citat där artisten berättar något om låten, hur den blev till eller kanske inspirerats av.

Till detta är det vanligt att man skickar med en pressbild eller i alla fall skivomslag.

Då blir jag ändå förvånad över hur många som skickar över låtar där presentationen är något i stil med: “Jag har släppt en ny låt. Lyssna gärna.”
Det ställer så många frågor, men den första är ändå: Vem är jag?

Jag förväntar mig inte att alla artister eller ens de som jobbar med PR ska vara just PR-profs. Jag tycker det oftast är roligast när artisten själv skickar in sin låt till bloggen. Då har man ett driv att vilja få ut sin musik. Men det får gärna finnas något litet att bygga ett inlägg på eller något i det man skickar över som skapar intresse för själva låten.

Tänk om det okända chokladföretaget släppte sin första produkt. Då tror jag inte att de skulle få så många att nappa om pressmeddelandet sa “Vi har släppt vår första choklad, testa gärna”. Nej, här hade man fått bygga upp hur chokladen kommer från ekoligiska plantage på Madagaskar, hur de använder endast de bästa råvarorna och att designen på paketet är inspirerat av de målningar urbefolkningen gjort på ön, etcetera. Alla gillar en bra bakgrundshistoria lika mycket som de gillar en god choklad.

Samma gäller om du vill presentera din musik.
Slå inte knut på dig själv, men skriv i alla fall 400-500 tecken om dig och låten. Tänk som sagt gärna “Vem, vad och varför” när du lägger upp presentationen. För jag har svårt att tänka mig att någon artist bara slängde ihop en låt helt utan baktanke. Någonstans vill man ju säga något med det man gör, och en låt har ofta någon form av budskap. Allt från att rädda värden till att personen fått sitt hjärta krossat eller bara beskriva den där lyckliga känslan att vara just lycklig.

I slutändan handlar det om att du vill att jag som bloggare ska skriva om och presentera din musik för läsarna. Då måste du ge mig något att bygga den där presentationen på. Jag kan inte gissa mig till vem du är eller vad du vill säga, utan det är du som ska ge mig de verktygen.

För att sammanfatta.
Gör en kort presentation om dig och den musik du vill presentera. Tänk gärna i banan “Vem, vad och varför” när du bygger upp en presentation. Tänk även att less i more i alla lägen. Ingen orkar läsa två A4 om dig och din musik. Max 1000 tecken.
Inkludera alltid länk till foto och omslag, samt gärna sociala medier. (Nej, skicka inte med 15MB stora bilder i mail, det är bara onödigt).

Är det till just Popmuzik du vill presentera din musik gör du det via denna länk.

Lycka till.


Patreons får alltid mer.

General Support:
Lyssna på poddavsnitt och se videointervjuer före alla andra.
Se exklusiva foton på artister och konserter.
Stötta utvecklingen av bloggen.

Submission:
Skicka musik direkt till bloggen.
Prioriterar Patreon-släpp på releasedagen.
Möjlighet att planera premiärer i bloggen.
Prioriteras för podd- och zoom-intervjuer.
Stötta utvecklingen av bloggen.

Bli Popmuzik-patreon du med.

Bli Patreon-medlem

Visa vad du tyckte
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry
Share.

Comments are closed.