Apple Music lägger ner Connect

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Visa vad du tyckte
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry

Så kom då dagen då Apple lade ner ännu ett socialt nätverk för musik. Sist hette det Ping och fanns i iTunes under två år. Denna gång var det Connect som pensionerades efter ungefär lika många verksamma år.

Connect var Apple Musics sociala nätverk där artister kunde informera med sina följare. Här var det tänkt att artister skulle dela bilder från turnéer, lägga upp mer exklusivt innehåll som videor, samt skriva inlägg.
Allt var mer eller mindre en envägskommunikation som tyvärr inte tillförde något nytt och artisterna hade en närmare relation med sina fans via Facebook, Instagram och Twitter. Den stora skillnaden mellan Connect och de andra sociala nätverken var att på alla andra kunde man vara social. Du kan följa folk, kommentera kommentarer och dela vidare. På Connect var det mer som en anslagstavla som inte spred sig utanför Apple Music betalvägg.

Jag gillade idén med Connect – även om det var lätt att se dess begränsning. Men det blev liksom inget vettigt av det hela.
Artister gav det inte engagemanget och tillslut begravde Apple funktionen djupt ner under För dig-fliken. Framförallt var det så mycket med tjänsten som kändes halvfärdigt.
Jag borde få en notis när en artist jag följer på Connect postade något eller släppte något nytt. Det fick man inte.
Jag borde kunna följa och prata med följare av artister jag gillade som verkar ha samma musikintresse. Det gick inte.
Det var ett väldigt osocialt socialt nätverk.

Nu när Connect är borta borde Apple mer satsa på det sociala inom tjänsten istället.
Det går att följa personer som har Apple Music – om de vill att man ska kunna hitta dem. Apple Music har ju ganska nyligen startat upp spellistan Friends Mix som samlar låtar ens vänner på Apple Music lyssnar på. Detta är ju ett bra första steg i rätt riktning. Men det går inte att kontakta dina vänner via Apple Music, eller skicka låttips direkt till dem vilket är synd.

Du kan skicka musiktips via iMessage och även här finns en widget-lista över dina senast lyssnade låtar som du då lätt kan skicka till en kompis. Men visst vore det coolt att kunna diskutera musik och spela upp en låt eller album tillsammans med vänner via FaceTime? -Förutsatt att alla som är med i samtalet har Apple Music.

Självklart ska det gå att följa artister ändå och med det få notiser när de släppt nytt material. (Funktionen att följa artister försvann nu med Connect). Nu är det lätt att missa nya släpp om de inte dyker upp i tillexempel Best of the Week-spellistan eller den mer personliga New Music Mix-spellistan. Det skulle man aldrig göra om man bara fick den där notisen att Ariana Grande släppt en ny singel eller Troye Sivan är aktuell med nytt album.

Varför inte samarbeta med Live Nation och kunna köpa konsertbiljetter direkt via Apple Music? Här skulle man – likt American Axpress – även kunna erbjuda exklusiva förhandsförsäljning av större evenemang.
Du klickar bara in på tillexempel Håkan Hellström, där du ser fliken On Tour och väljer vilket evenemang du vill köpa biljetter till och betalar smidigt med ditt Apple ID.
Även här är ju notiser att föredra:

“Alan Walker som du följer på Apple Music kommer till Sverige och spelar på Friends Arena. Klicka här för att boka din biljett.”

Sist men inte minst vill vi såklart ha den där funktionen där man kan samarbeta på en och samma spellista. De som har länken till spellistan kan lägga till sina favoriter om man ska göra en partyspellista för helgen, den där mixen till bröllopet eller den ultimata 80-talsspellistan.

Connect må vara död, men det borde finnas andra sätt att vara social på om man älskar musik. Så dags för Apple att bevisa att de inte är helt hopplösa på det sociala.


Patreons får alltid mer.

General Support:
Lyssna på poddavsnitt och se videointervjuer före alla andra.
Se exklusiva foton på artister och konserter.
Stötta utvecklingen av bloggen.

Submission:
Skicka musik direkt till bloggen.
Prioriterar Patreon-släpp på releasedagen.
Möjlighet att planera premiärer i bloggen.
Prioriteras för podd- och zoom-intervjuer.
Stötta utvecklingen av bloggen.

Bli Popmuzik-patreon du med.

Bli Patreon-medlem

Visa vad du tyckte
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry
Share.

Comments are closed.