Sthlmiana – Jacqueline (Intervju)

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Det var ju inte så längesedan vi hörde Sthlmiana här i bloggen. Då var det tillsammans med Rut Sandbladh på singeln Ett glas till. Men innan det var det faktiskt 2015 och albumet Rakt in i gryningen

Nu är Johan Rahmström och Markus Bergström Björn aktuella med  singeln Jacqueline, som då är första smakprovet från duons kommande EP / mini-album Längtan och resurser. Funkig pop på svenska som en ung Mauro Scocco hade varit stolt över. 

Jag bad dem berätta lite mer som nya singeln och sig själva i denna intervju.

Hej, hur är läget med er en dag som denna? 

Helt ok. Har precis beställt en skaldjursplateau på Urban Deli. Eller om vi ska vara ärliga – dagens halloumiplateau…

Det har ju varit ganska tyst om er sedan Rakt in i gryningen. Vad har ni haft för er? 

Vi har kontinuerligt jobbat på ny musik, om än i långsam takt. Vi förundras ständigt över hur fasligt lång tid det tar att göra klart låtar. 

Vad inspireras ni av i er musik? 

I grund och botten skapandeprocessen i sig. Man försöker hela tiden nå fram till den där odefinierbara kärnan som gör musik så jäkla kul. Den där kombinationen av ord och toner som skapar lite magi.

Vem gör vad i studion när ni ska skapa nya låtar? 

Nån kommer in med en demo eller en inspirerad idé som vi först är riktigt taggade på. Den ursprungliga inspirationen håller i sig tills vi behöver skriva klart texten, och veckar pannorna över ett tomt notepad-fönster.

Till slut måste Markus hem och natta sina barn, och Johan slutför låten på ren vilja och arbetsdisciplin.

Ny singel ute nu. Berätta lite om Jacqueline.

Det är en låt som refererar ganska mycket till annan kultur. The Blue Nile‘s musik, filmen Under vulkanen, och att läsa romaner. Det slår oss nu att den kanske handlar om kulturen som tillflyktsort när livet inte blev som man önskade. När man inte kunde “fånga” den undflyende “Jacqueline”.

Älskar omslaget till singeln. Hur fick ni idén till det?

Det är Alexander Palmestål som gjort omslaget. Vi tittade på några gamla bilder från Stockholm och bad om en känsla av city-natt, och han kom på idén med att helt enkelt skriva texten i neon på husfasaden. Det fångade känslan vi ville åt på ett snyggt sätt.

Ny EP på gång också. Är första singeln en bra indikation på vad vi kan förvänta oss av Längtan och resurser. 

Egentligen inte. En del av de övriga låtarna är ganska långsamma och inte lika omedelbart poppiga. Det svängiga får samsas med det mer allvarstyngda. 

När kan vi se fram emot EP:n? 

Vi siktar på att få ut den innan årskiftet. Egentligen skulle man nog kunna kalla det ett mini-album. Vi går i Kanye Wests fotspår och satsar på 7-spårsformatet.


Du hör denna och många andra fantastiska låtar i spellistan Svensk Pop för Apple Music och Spotify. Följ gärna spellistan för att löpande hitta ny musik.

Sthlmiana
Facebook

Vad Tyckte Du?
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry
Share.

Comments are closed.