Evita
Tim Rice / Andrew Lloyd Webber
Marquie Theatre

20120316-082707.jpg
En bra historia dör aldrig, och den om Eva Peron är fortfarande otroligt intressant.
Den lilla småstadsflickan som bokstavligen knullar sig upp till att bli Argentinas första dam är som en svart Askungensaga.
Kanske inte det lättaste att göra en musikal på, men kompositören Webber och textförfattaren Rice har i alla fall försökt och resultatet har spelats på teaterscenen runt om jorden i över 30 år.

Nu har Michael Grandage gjort sin version av musikalen, men Elena Roger som Evita.
Hon spelade damen även i West End, så när hon kommer till Broadway är det med van hand som hon spelar ut sin roll. Spela kan damen, helt klart. Hon har ett skickligt skådespel under sina sångnummer och med det förstår jag varför hon även fick axla rollen här.
Det jag dock inte riktigt förstår är att hon – tillsammans med Michael Cerveris (Peron), måste bryta på spanska sin engelska. Det känns tillgjort och skadar sången mer än det gör nytta tycker jag. Vi vet att de är i Argentina, så varför låtsas att de kommer därifrån.

20120316-082838.jpg

Den som bryter minst är den Puerto Rico-födda popsångaren Ricky Martin som spelar historiens berättare i form av revolutionären Che Guevara.
Bara när han kommer in på scenen blir publiken helt till sig och stönar samt applåderar.
Ricky ler lite åt oss och tänker något i stil med ”ja, det är jag”.
För även om samtliga huvudrollsinnehavare är ökända från både teater och TV är det svårt att slå Ricky. Han år lång och ståtlig och riktigt, riktigt snygg.
Sjunga kan han också – så det är inte bara ett snyggt ansikte.
Under föreställningen märker jag att han är nog på scenen 80% av tiden. Absolut inte att han sjunger hela tiden, man han är, liksom vi i publiken en åskådare till händelserna.

Som vanligt suddar man ut gränserna mellan film och teater när scenerna effektfullt ändrar skepnad när vi tar oss från plats till plats.
Det är effektivt och snyggt.
På det hela är det en bra uppsättning av något vi sett kanske lite för många gånger.
Nu är behållningen främst ett lite upphottad orkestrering, duktiga skådespelare och Ricky Martin.
Hade de bara sjungit och pratat på ren engelska så hade jag varit än mer nöjd.

60%

20120316-082801.jpg

Vad tyckte du?
Like
Love
Care
Wow

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i allmänhet och husgudarna är inga mindre än Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt jag vill lyssna på mer än en gång.