När barrikaden föll

Som politiskt liberal är det ibland med skräckblandad förtjusning som jag lyssnar på folks låtar.
Jag vet att många artister är mer vänster och för min del får man alltid rösta vad man vill och ha vilka åsikter man vill, så länge man inte hindrar andra från att ha sina. Men ibland blir jag lite mörkrädd när vissa får in ord som att hata eller döda borgare, eller bara rent nervärderar andras åsikter.
Det blir så mycket sandlåda av dessa åsikter och låtar att jag blir mer rädd än imponerad.

För min del går det absolut att vara kritisk mot kapitalister, borgare eller meningsmotståndare. Det stör mig inte det minsta.
Som när Kent på låten Skogarna sjunger:

Den här stan är fördömd du förlorar hur du än försöker
En garanterat solidaritetsfri nymoderat öken

Det är snyggt och träffsäkert. Många Moderater är inte direkt solidariska. Inte ens jag tycker det.

Men som sagt. Ibland går det för långt.
Som i helgen när Rebecca & Fiona uppträdde på Europride i Stockholm, där Fiona Fitzpatrick var klädd i en t-shirt med hammaren och skäran över bröstet.
Nu är Fiona uttalad kommunist, och det får hon väl vara om hon vill. Men att stå inför samma grupp som just kommunismen och symbolen hammaren och skäran förföljt och mördat under 1900-talet, är inte så lite taktlöst. Ärligt, hon skulle lika gärna ha kunnat bära Svastikan på tröjan. Hon hade uppvisat lika mycket respekt och koll på läget även då.

Det är detta som stör mig väldigt mycket från en hel del röster från vänstern.
Vi kan förfasas över det Nazisterna gjorde för snart 100 år sedan. Men vi kan hylla samma typ folkmord som gjorts och fortfarande görs under hammaren och skäran. Där miljontals oliktänkande, judar och homosexuella sattes i fångläger och avrättades i forna Sovjetunionen. Eller avsaknaden av mänskliga rättigheter och jakten på oliktänkande i dagens Kina eller Nordkorea. Länder där symbolen för hammaren och skäran är som ett tungt ok över alla medborgare. Långt ifrån tanken om egen vilja och demokrati vi kan komma. Det är alltså detta Fiona hyllar med sin t-shirt.

För många artister är det en självklarhet att sprida sitt budskap. Det är nog en av de viktigaste saker man kan göra som artist, att just förändra världen och dela sin syn av samhället.
Oftast är det som sagt en vänsteråsikt som sprids och för min del är det inget fel på det. Den kan ibland vara vettig och ibland vara naivt härligt verklighetsfrånvändande. Men ändå, det är just den artistens åsikt. Bra så. 
Men sprid inte hat och var inte historiefattig i ditt korståg. Då är du inte bättre än de makter du vill förändra världen ifrån…


Via Patreon kan du stötta mitt arbete med att lyfta artister och deras musik.
-Tack så mycket! ❤️

Become a Patron!


Vad tyckte du?
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry
You have reacted on "När barrikaden föll" A few seconds ago

Comments are closed.