Grunderna i Apple Music

Som ni säkert ser så använder jag mig av Apple Music i bloggen. Det på grund av att jag själv har den streamingtänsten som min huvudsakliga musiktjänst och detta är ju trots allt en blogg, så det är väl mitt sätt att göra sidan lite mer personlig antar jag. Samtidigt är det också enda sidan (vad jag vet) som regelbundet använder just Apple Musics spelare, så jag gillar väl underdog perspektivet på det hela.

Just nu växer tjänsten så det knakar främst i USA, men är fortfarande långt ifrån Spotify (cirka 50 miljoner betalande kunder mot 80 hos Spotify). Men jag har personligen fastnat för upplägget hos Apple Music, samt att det passar mitt ekostsyem hemma som bara är Apple och att jag tycker det är bättre ljud i Apple Music. (Lugn. Apple Music finns även för Android om du inte kör med iPhone).

Själv använder jag Spotify för New Music Friday och att uppdatera de spellistor som jag använder i bloggen. (Du hittar alla spellistor får både Apple Music och Spotify längst ner på sidan). Så jag finns även där, men inte så aktivt längre.

Jag tänkte jag skulle ge en liten lektion i Apple Music och komma med några tips och trix som kanske kan gör det lättare att växla över, om du vill testa något nytt.

Houndini. Skaffa appen Houndini. Den kopplas emot ditt befintliga Spotify-konto och med hjälp av den exporterar du spellistor till Apple Music – eller tvärt om.
Jag har testat en del appar för spellisteöverföring tidigare, men de har varit hit and miss ärlig talat. Ibland tar de massa, ibland är det väldigt få, även om de finns där.
Med Houndini missas det väl en eller två låtar i en större spellista när jag exporterar en spellista, men det är också det. (Du får en lista på låtarna inför varje exportering så kan du leta upp dem själv sedan). På en halv minut är sedan spellistan överförd till mitt Apple Music-konto och jag är redo att lyssna.

Berätta vem du är. När du skaffat Apple Music första gången väljer du genrer som du uppskattar. Klicka en gång för gilla och två gånger för gillar mycket (mindre och större boll).
Efter det så väljer du artister som du gillar eller gillar extra mycket. Dessa val kommer sedan vara till grund för att skapa spellistor till dig och göra Apple Music lite mer personligt.
Du kan även uppdatera eller ändra detta under För dig > Din avatar längst upp till höger > Visa konto > Välj artister.

Gilla och stjärnor. När iTunes var ett musikbibliotek för ens rippade CD-skivor eller nedladdade MP3:or så satt jag alltid och betygsatte låtar. Sedan skapade jag spellistor för de låtar med 5:or samt att det hjälpe att hitta mina favoriter.
I Apple Music är det lite annorlunda.
Du kan fortfarande betygsätta låtarna igenom att trycka på … nere i högra hörnet på mobilen och sedan välja “Betygsätt låt..”. Då kan du ha betygen för att mer sortera låtar och skapa spellistor med topp-låtar etc.
Men Apple Music kör även med Gilla eller Ogilla. Om du gillar en låt försöker Apple Music hitta låtar som liknar den när den sätter ihop sina personliga spellistor. Om du ogillar, så är det istället att den försöker att välja bort denna typ av låtar. Kan vara praktiskt att använda i just dina personliga spellistor som skapas varje vecka. Gilla så du får mer av varan och ogilla så du får mindre. Apple Music använder dock inte din betygsättning som underlag för vilka låtar du gillar, utan bara Gilla / Ogilla.

För dig. En av mina favoritsaker med Apple Music är att de gör fantastiska personliga spellistor. Klart mycket bättre än Spotify. I alla fall enligt mig.
Min Favorites Mix som uppdateras varje tisdag är liksom så bra att jag själv skulle ha kunnat ha gjort den. Visst, det finns veckor den tänker lite konstigt, men vem gör inte det lite då och då?
Här får du 25 låtar som du ofta lyssnat på, gillat eller lagt i spellistor med mera mixat med låtar som du “borde gilla”. Oftast blir det som sagt väldigt bra.
Favorites Mix gör även sällskap av Chill Mix och New Music Mix. Alla tre är baserade på vad du borde gilla och uppdateras en gång i veckan.
Här är en annan sak som jag gillar med Apple Music. De verkar tänka album även på spellistor. Visst, det finns några som är galet stora, men oftast är de som en enkel- eller dubbel-CD (20-60 låtar). Tycker det är ganska behagligt och ett bra format för spellistor. Då kan man ju hellre lyssna igenom ett par olika under en dag än en som räcker i en vecka.

Bläddra. Detta är grunden i Apple Music. Här hittar du spellistor, ny musik, topplistor med mera. Klicka gärna runt och se om du hittar något som passar dig. De visar både upp låtar och album, så det är lätt att hitta nya releaser.
Under spellistor kan du bläddra bland både aktivitet och stämning, samt genre och även utvalda spellistor. Så du kan alltid hitta spellistan för rätt tillfälle.

Spellistor. Grunden för strömmad musik är ju som du säkert vet spellistor. Med miljontals låtar i fickan måste man kunna sortera dem på bästa sätt och det sättet är just spellistor.
I Apple Music hittar du spellistorna under Bibliotek.
Först hittar du knappen för att skapa en ny spellista, sedan Apples egna och sist dina.
Mitt råd när du ska skapa spellista i mobilen är att gör på följande sätt:
1) Hitta låten du vill ha i en spellista.
2) Tryck på låten för att få upp en ny meny på mobilen.
3) Välj Lägg till i en spellista…
4) Ny spellista…
5) Döp spellistan / lägg till en bild om du vill det och skriv en beskrivning till låten samt välj om den ska vara offentlig eller ej.
6) Klicka klar.
7) Leta upp nästa låt som ska vara med.
8) Tryck på låten för att få upp en ny meny på mobilen.
9) Välj Lägg till i en spellista…
10) Nu väljer du istället spellistan under Senaste längst upp och fortsätter sedan att fylla på med att leta upp fler låtar.
-Apple Music har även alternativet att välja Lägg till musik efter att du klickat på Ändra på spellistan. Det är lite mer meckigt tycker jag personligt och det är lite mer naturligt att leta upp låten på utsidan spellistan för att lägga till den.
Du använder även Ändra för att ändra låtordningen.
Vill du radera en spellista trycker du på den och väljer “Radera från biblioteket” och bekräftar.

Videor. Apple Music har även en herrans massa videor. Du hittar dem under Bläddra > Musikvideor (eller om du söker på en artist / låt). Du kan även göra en spellista med videor om du vill det samt att Apple Music har gjort en knippe spellistor i olika teman. Här hittar du faktiskt oftast alla nya videor med större artister. Så finns låten på YouTube är risken stor att den även finns på Apple Music.

Filmer. Jo, det finns några filmer och TV-program i Apple Music. Bland annat Carpool Karaoke och den lysande dokumentären om 808.
Det ryktas om att Apple kommer jobba mer med originalprogram på sin plattform, så det kommer nog komma mycket mer än de liveshower och dokumentärer som finns i dagsläget.

Radio. Apple Music har även radio om du vill ha det mer som “den gamla goda tiden”. På Beats 1 får du intervjuer med aktuella artister och en hel del låtpremiärer, så det kan vara roligt att lyssna på lite då och då. -Även om jag personligen är helt värdelös på att göra det. Men jag har inte varit en stor radiolyssnare i vanliga fall heller.

Lyssna. En sak som gör Apple Music så trevligt för just bloggande är att den inbäddade spelaren både är snyggare än den Spotify har (alltid viktigt med snygg spelare), samt att du kan logga in på spelaren. När du väl gjort det så kan du spela upp hela låtar direkt i bloggen, utan att behöva kopplas till iTunes på datorn eller Apple Music i mobilen. Annars klickar du bara på titeln för spellistan här nere så öppnas spellistan i appen.
Jo, men det är klart att du ska följa bloggens huvudspellista för den bästa popmusiken varje dag. Du hittar bloggens olika spellistor i länkarna nedanför inlägget.
Trevlig lyssning.


Via Patreon kan du stötta mitt arbete med att lyfta artister och deras musik.
-Tack så mycket! ❤️

Become a Patron!


Vad tyckte du?
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry
You have reacted on "Grunderna i Apple Music" A few seconds ago

Comments are closed.