Nostalgi: Orup – Stockholm

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Få svenska låtar har varit så tydligt influerade av Pet Shop Boys som just Stockholm. Vemodet från Being Boring tillsammans med det något over-the-top arrangemanget av Left to my own devices skapar en poplåt som i alla fall inte jag hört varesig före eller efter av en svensk artist. Men det är klart att att popgeni som Orup skulle göra en sådan låt.

Låten släpptes när jag bodde i USA, så jag hörde den nog inte förrän under sommaren det året. Men jag minns också att det var kärlek vid första lyssningen. Detta var faktiskt året innan jag på allvar föll för Pet Shop Boys med albumet Very. Så även om jag då ver helt omedveten av Pet Shop Boys färgning av låten, så var det kanske en hint om hur min musiksmak skulle utforma sig när det kom till överproducerad pop.

Låten i sig var tagen från albumet Stockholm & andra ställen från 1992. Kylan över huvudstaden anspelar inte på vintern som jag trodde i början, utan istället på den neonazism som präglade första delen av 90-talet i Sverige. Något som tyvärr känns lika aktuellt idag.
Men det är väl det som gör en riktigt bra låt. När man kan ta det mörka och klä det i vackra stråkar och en glittrig popskrud. Då blir i alla fall de flesta låtar fantastiska i min värld.

Orup
@Facebook

Vad Tyckte Du?
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry
Share.

Comments are closed.