Förra veckan släppte Jakob Karlberg sin nya singeln Generad. Det var hans första släpp sedan Ta med dig solen från förra sommaren och hans första singel som oberoende artist.
Att singeln är lite av en nystart för Jakob råder ingen tvekan om. Omslaget visar upp en kortklippt och hattlös sångare än den långhårige kille vi sett sedan debuten Fan vad bra från 2015.

Favoriter Apple Music

”Jag såg mig i spegeln någon dag och kände att jag var trött på looken och ville testa något nytt. Så jag klippte mig och då fick även hatten ryka.
Saken är den att jag har haft långt hår och hatt sedan lågstadiet, så detta är lite av en nystart vilket känns skönt. Men hatten kommer säkert åka på igen, men just nu blir det paus, haha.”

Efter att ha legat på Sony Music sedan debuten tog Jakob nu det modiga – men ack så vettiga – beslutet att vara oberoende artist och sätta ihop sitt egna team.

”Jag hade funderat ganska länge på det. Man ser ju fler och fler artister som går den vägen, så jag ville vara tidig på det spåret i och med att jag tror detta är framtiden får många artister.”

Jakob fick en stark start med singeln Generad som direkt hamnade i flera av Spotifys spellistor. Han hade även en take-over med banner på startsidan i veckan, så han är otroligt glad och tacksam över stödet för singeln.

”Nu har jag satt ihop ett team som hjälper mig med PR och radio vilket gör oss till en liten familj mer eller mindre. Det blir färre personer som ska tycka till och mina idéer är i fokus.
Sedan var det såklart nervöst att spendera så mycket pengar och tid på att bli egen. Men jag har varit intresserad av musikbranschen sedan jag var liten och har försökt lära mig så mycket som möjligt om det.”

Singeln Generad skrev Jakob tillsammans med pop-veteranerna Jimmy Jansson, Henrik Jonzon och Palle Hammarlund.

”Jag och Jimmy hade pratat om att göra något ihop sedan tidigare. Vi har ju en del gemensamt han och ja då vi båda kommer från en småstad och sjunger på Stockholmska för att vi lyssnat för mycket på Jumper och Jakob Hellman, haha. Så det var kul att äntligen få jobba med honom och görs svensk pop.”

Resultatet är en upptempolåt som är något synthigare och mer dansant än vad vi är vana att höra Jakob.

”Sedan går låten i shuffle, som är min första låt i den typen av gungande tempo. Dock ej att förknippas med musik man shufflar till, haha.”

Slutligen frågar jag Jakob hur han känner att han själv utvecklats under åren sedan debuten.

”Det jag utvecklat mest är mitt textförfattande skulle jag säga. Tidigare hade jag svårt att skiva hela texter, utan då var det bara ackord och melodi som jag fokuserade på. Men texterna har kommit ganska naturligt för mig nu.
Sedan har jag blivit bättre på att sjunga live. Jag har aldrig riktigt sett mig som en sångare egentligen, utan jag har mest sjungit för att ingen annan gjort det, haha.
Det har mycket med självsäkerhet att göra har jag märkt. Nu vågar jag sjunga ut mer och då blir man lite bättre. Så jag har utvecklats mycket som liveartist.”

Med sin nya singel och nystartade bolag i ryggen ska Jakob möta publiken med en del spelningar framöver, samt att han har ytterligare en singel redo att släppa när rätt tillfälle är inne. Det känns med andra ord som han fick en bra start som indieartist också, så det kommer med stor sannolikhet att bli mycket Karlberg i våra spellistor även denna sommar.

Missa inte: Du hittar även Generad i spellistan Svensk Pop för Apple Music och Spotify.

Jakob Karlberg
@Instagram

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
DOLBY ATMOS
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Skicka in din musik

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011