Joe Shackleton berättar om musikprojektet Filthy Kitsch.

Comet tails är singeln från musikprojektet Filthy Kitsch första EP och bjuder på psykedelisk pop som är sjukt svängig och helt klart värd att kolla in. Lite MGMT-känsla över det hela skulle jag säga.
Bakom artistnamnet hittar vi Joe Shackleton och jag bad honom svara på en knippe frågor för att ge oss en bättre bild av projektet och hans musik.

Hej, berätta om bakgrunden till Filthy Kitsch.

Filthy Kitsch kom till när jag blev sjuk och fick bl.a. problem med lederna, så jag kunde inte spela med andra längre. Jag hade spelat trummor och gitarr i diverse band men fick lägga av. Det var en ganska jobbig tid så jag började skriva ner texter som ett slags terapi, och sen testade jag att göra låtar av dem, mest för att kolla om jag kunde hitta ett annat sätt att göra musik. Så mina begränsningar blev till en tillgång, de triggade igång projektet kan man säga. Namnet Filthy Kitsch kommer av att jag gärna kombinerar poppiga melodier med skitiga ljudbilder. Det måste vara lite smutsigt! Jag brukar beskriva det som psykpop, men mer som i psykbryt, inte psykedelisk.

Vilka artister inspireras du själv av?

Musikmässigt är det allt möjligt, från synthwave till hardcore till shoegaze till gammal schlager. Jag är inte så trogen mot artister, jag dras mer till enstaka låtar. Jag har precis upptäckt Ulla Billquist så just nu är det mycket sånt i lurarna. Men Filthy Kitsch är nog mer inspirerat av filmer och böcker, kärnan är nån slags retrofuturism som jag fortfarande försöker att få grepp om. Jag blir också väldigt pepp av udda instrument och letar alltid efter sånt på loppisar.

Berätta lite om singeln Comet tails.

Comet tails-texten är resultatet av att jag låg på sjukhus, ganska panikslagen, och hade en otroligt verklig dröm om att flyga därifrån. Den etsade verkligen sig fast i hjärnan. Musiken började med att jag lekte med syntarpeggios och vips så hade hela dagen gått och jag hade en färdig låt. Den var elva minuter lång från början, så jag fick göra en ”short attention span remix”, haha.

Snyggt singelomslag i sin enkelhet. Hur kom det till?

Jag ville att omslaget skulle göras av nån jag inte känner, som bara gick på texten och musiken. Jag letade online och hittade en konstnär i Montevideo, Lucía Ruggiano, och vi klickade direkt, hon fattade musiken på en gång. Hon har också gjort en animerad video till Comet tails, som blev grymt fin.

Vad händer i det närmaste och vad kan vi se fram emot under året från dig?

Det känns som att det här är början på en längre resa, så jag jobbar med två EPs till, den första borde komma ut till sommaren. Jag har jättekul och håller på att nörda ner mig med analogsyntar och trummaskiner just nu!Filthy Kitsch
@Facebook

Comments are closed.

Send this to a friend