Comet tails är singeln från musikprojektet Filthy Kitsch första EP och bjuder på psykedelisk pop som är sjukt svängig och helt klart värd att kolla in. Lite MGMT-känsla över det hela skulle jag säga.
Bakom artistnamnet hittar vi Joe Shackleton och jag bad honom svara på en knippe frågor för att ge oss en bättre bild av projektet och hans musik.

Svensk Pop

Hej, berätta om bakgrunden till Filthy Kitsch.

Filthy Kitsch kom till när jag blev sjuk och fick bl.a. problem med lederna, så jag kunde inte spela med andra längre. Jag hade spelat trummor och gitarr i diverse band men fick lägga av. Det var en ganska jobbig tid så jag började skriva ner texter som ett slags terapi, och sen testade jag att göra låtar av dem, mest för att kolla om jag kunde hitta ett annat sätt att göra musik. Så mina begränsningar blev till en tillgång, de triggade igång projektet kan man säga. Namnet Filthy Kitsch kommer av att jag gärna kombinerar poppiga melodier med skitiga ljudbilder. Det måste vara lite smutsigt! Jag brukar beskriva det som psykpop, men mer som i psykbryt, inte psykedelisk.

Vilka artister inspireras du själv av?

Musikmässigt är det allt möjligt, från synthwave till hardcore till shoegaze till gammal schlager. Jag är inte så trogen mot artister, jag dras mer till enstaka låtar. Jag har precis upptäckt Ulla Billquist så just nu är det mycket sånt i lurarna. Men Filthy Kitsch är nog mer inspirerat av filmer och böcker, kärnan är nån slags retrofuturism som jag fortfarande försöker att få grepp om. Jag blir också väldigt pepp av udda instrument och letar alltid efter sånt på loppisar.

Berätta lite om singeln Comet tails.

Comet tails-texten är resultatet av att jag låg på sjukhus, ganska panikslagen, och hade en otroligt verklig dröm om att flyga därifrån. Den etsade verkligen sig fast i hjärnan. Musiken började med att jag lekte med syntarpeggios och vips så hade hela dagen gått och jag hade en färdig låt. Den var elva minuter lång från början, så jag fick göra en ”short attention span remix”, haha.

Snyggt singelomslag i sin enkelhet. Hur kom det till?

Jag ville att omslaget skulle göras av nån jag inte känner, som bara gick på texten och musiken. Jag letade online och hittade en konstnär i Montevideo, Lucía Ruggiano, och vi klickade direkt, hon fattade musiken på en gång. Hon har också gjort en animerad video till Comet tails, som blev grymt fin.

Vad händer i det närmaste och vad kan vi se fram emot under året från dig?

Det känns som att det här är början på en längre resa, så jag jobbar med två EPs till, den första borde komma ut till sommaren. Jag har jättekul och håller på att nörda ner mig med analogsyntar och trummaskiner just nu!Filthy Kitsch
@Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Om du gillar att upptäcka ny musik i bloggen får du gärna bli Popmuzik Lover på Patreon. Då stöttar du bloggen och gör det möjligt för fler artister att ha en plattform att synas på.
Become a patron at Patreon!
Följ på Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Dolby Atmos
Skicka musik till Popmuzik

Bloggen fokuserar i första hand på de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

Send music to Popmuzik

The blog focus on all music submissions and enquiries we are receiving from our Patrons. As a Patron, you help support the blog while you can submit new singles.
You can read more about the blog's Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.