Det har gått två år sedan Brita Kristina släppte albumet Broke and Restless. Men nu är hon äntligen tillbaka med fyrspårs-EP:n Queen of the North där vi får tre egenskrivna 80-talsdoftande poplåtar samt en cover på George Michaels odödliga klassiker Careless whisper.

DOLBY ATMOS

Jag bad Brita Kristina berätta lite om tiden sedan förra albumet samt arbetet med det nya materialet i intervjun som du kan läsa här.

Hej Brita Kristina, hur är läget med dig idag?

Hej Johan! Det är jättebra måste jag säga! Rätt fullt upp med nytt släpp, plugg och familj men jag trivs när det händer en massa saker på samma gång.

Vad har du gjort sedan albumet Broke and Restless från 2016?

Broke and Restless släpptes ju i slutet av november 2016 och då var jag gravid med Elliot som föddes 13 mars 2017. Så av naturliga skäl blev det en liten paus i några månader för att föda barn och hänga i bebisbubblan. Dock är jag ju en väldigt aktiv och rastlös person så redan i höstas började jag en utbildning till Digital Strateg här i Piteå samtidigt som jag jobbat med att färdigställa min nya EP. Så jag har ändå gjort ganska mycket mitt i mammabubblan.

Vad är det som gör 80-tals soundet så odödligt?

Spännande fråga! Jag älskar kombinationen av glittriga synthar och melankoliska melodier som många av mina favoritband och -artister från den tiden lyckas få ihop. Just nu lyssnar jag mest på s.k Retrowave som är mestadels instrumental synthmusik med filmmusikkänsla. Det är den ultimata tränings- och bilkörningsmusiken eftersom att du känner dig som antingen någon från en Kung-fu-film eller nån actionrulle med Jean Claude van Damme.

Vilka ikoner har du närmast hjärtat från den perioden?

Jag är ju svag för tidiga Madonna, dvs då hon spelade in Like a virgin och Papa don’t preach och var med i filmer som Susan var är du och Who’s that girl. Jag gillar även Cyndi Lauper, The Go-Go’s och The Bangles. Och så är jag ju uppvuxen med Lili&Susie så det finns nog en hel del av deras sound i bakhuvudet när jag skriver min musik.

När började du jobba på Queen of the North?

Egentligen ganska nära inpå att jag släppte Broke and Restless. Låten Dangerous to speak har funnits med länge men jag har aldrig haft tid att göra klart den. Grunden till den skrev i samband med terroristattackerna på Charlie Hebdo i januari 2015. George Michael-covern började jag på i samband med att han gick bort i slutet på 2016. Remixen av Midnight ride kom till under 2017 då vi fick kontakt med Italo- Disco-Producententen Abobo via Instagram. Och GLOW gjorde jag färdigt alldeles nyss efter att min sambo tillika producent Daniel Gustafsson hade gjort det mäktiga musiktracket och jag kom på att jag skulle skriva en text om Wrestling-TV-serien Glow.

Hur brukar du gå till väga när du skapar en ny låt?

Jag börjar oftast med att sätta mig med Logic och leta efter roliga synthar som passar mitt humör för dagen. Och sedan tänker jag igenom om det finns någon speciellt ämne som jag känner att jag vill skriva om. Beroende på vad det är så styr det mycket vilken slags låt det blir. Det är roligare att skriva låtar nu än då jag skrev till Broke and Restless eftersom att jag var väldigt deprimerad under den tiden och minns inte ens att jag skrivit vissa av låtarna eftersom att jag gick på tung psykofarmaka. Nu mår jag så grymt mycket bättre men har däremot betydligt mycket mindre tid med en 10 månaders bebis hemma….

Vad fick dig att göra en cover på just Careless whisper med George Michael?

Som jag skrev ovan var tanken att spela in och släppa en George Michael-cover i samband med att han gick bort i december 2016. Det kom lite saker emellan men jag kände ändå att den blev så pass bra att det var kul att ha med den på EP:n. Just Careless whisper är verkligen en helig ko men det var roligare att göra den till en upptempolåt än att försöka göra en lika bra och stämningsfull version som originalet, vilket nog är mer eller mindre en omöjlighet.

Vad händer i det närmaste för din del?

Jag ska ha releasefest i mars och så tänkte jag spela in en episk wrestlingvideo till GLOW. Min plan är även att få in den låten i säsong två av Netflixserien med samma namn som låten handlar om. Jag har kontakt med en kompositör och musikproducent som jobbar med Glow och det finns en chans att de nappar faktiskt. Så håll tummarna för att de vill ta med den i serien! Hur fett hade inte det varit liksom!? Just det, jag ska spela i London också i slutet på sommaren. Jag tror helt enkelt att 2018 kommer bli ett riktigt grymt år för Brita Kristina!


Brita Kristina
@Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
DOLBY ATMOS
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Podcast

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011