Det var i Januari 2001 som Apple lanserade mediaspelaren iTunes. Programmet som i alla fall för mig som musikälskare och stor konsument av CD blev en av de viktigaste i min dator.
Via iTunes kunde jag rippa ner mina skivor till datorn och sedan använda dem i min iPod mini när jag skaffade en sådan.
Med åren blev det det enda stället jag köpte musik på. -Nej, jag har inte varit någon stor förespråkare av att olagligt ladda ner musik. Jag tyckte jag hade råd att betala för det jag faktiskt konsumerade dagligen.

Popmuzik Lover Patreon

Med iPhone flyttade min musiksamling sakta men säkert från iPod till mobilen och idag har jag inga filer på mobilen som jag för över från datorn, utan allt streamas från Apple Music.

Men det är inte bara sättet att konsumera musik som ändrats. Även Apple har förändrats.
När Steve Jobs kom tillbaka till Apple 1997 var en av de första saker han introducerade en iMac. En allt i ett dator för framtiden, utan diskett-station men istället CD-Rom. Den följdes av iPod, som visade sig bli nyckeln till att bli ett av världens största företag som de är idag.
Till detta släpptes program som iMovie, iPhoto, ovan nämnda iTunes med mera. Men på senare år har ordet ”i” i Apples produkter börjat försvinna.
Sista stora lanseringen var iPad, men efter det heter saker mer Apple-något eller som nu senast bara HomePod.
Det personliga jaget är med andra ord borta till förmån för enkla namn som bara Bilder, Apple Watch, Apple TV.

Med det tror jag att detta är sista året vi får uppleva iTunes.
I senaste betauppdateringen av iOS ersattes iBooks med bara Books. Ytterligare ett steg från i:et och sedan ett par år tillbaka heter musikappen i mobilen enbart Musik. Jag tror med andra ord att den kommer heta även så på datorn när Apple presenterar macOS 10.14 till sommaren.
I dagens Apple är det i och för sig helt logiskt. Tar man bort i:et i allt annat, så är det kanske dags att städa ut det även för den mest älskade och hatade mediaspelaren som världen upplevt. Framförallt med kopplingen att Apple nu vill att vi ska prenumerera på Apple Music finns väl ingen anledning att programmet heter något annat än just Music. För övrigt, det finns väl ingen som längre använder ordet ”tune”?

Vi får väl se om jag har rätt under året. Men för mig låter det otroligt logiskt att vi från och med hösten – om inte tidigare – enbart säger Music istället för iTunes och de filmer som köps via gamla iTunes istället förs över till (den kommande) TV-appen även i Macen.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Nordiska Favoriter
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Svensk Pop Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011