Det är nu 10-år sedan gruppen Oh Laura släppte singeln Release me. En låt som från början skrevs för en reklamfilm för SAAB 9-3 och hjälpte till att göra singeln till en enorm succé för bandet.
Nu har sångerskan Frida Öhrn fått möjlighet att spela in en mycket snygg och mäktig symfonisk version av låten tillsammans med Malmö SymfoniOrkester under ledning av Jonas Nydesjö.

Skicka in din musik

Jag lät Frida berätta lite om den nya version och hur den kom till i denna intervju.

Hej Frida. Hur är läget med dig idag?

Mycket bra, men väldigt berörd av allt som skett och sker kring Metoo-kampanjen. Kvinnor och transpersonener från olika yrkesgrupper, nu senats skådespelare och klassiska musiker som går ihop, berättar tar upp saker till ytan saker som nästan har normaliserats. Stark otroligt viktig. Kampen om jämnlikhet fortsätter

Först måste jag bara fråga. Hur kom samarbetet med Jojje Wadenius till på Tänk att få vara ett barn?

Jag och Jojje har spelat tillsamman vid olika tillfällen, och jag älskar hans gamla barnskiva. Vi fick frågan av vår vän David Strenge som hade skrivit en låt, om inte vi ville göra den tillsammans. Jag tyckte om låten direkt, ett så starkt budskap just nu när mer barn än någonsin är på flykt. Senaste siffran är 65 miljoner människor som är utspridda runt om i världen på flykt. Svårt att greppa den siffran. Vi fick möjlighet att släppa låten tillsammans med UNICEF. Kändes som en bra sak att stödja. Dessutom riktigt kul att få göra det med min barndomsidol Jojje.

Dags för en ny version av Release me. Förstår att det är roligt att ligga bakom en låt som känns så tidlös som denna. Men händer det att du tröttnar på att den?

Många tror att jag har sjungit den här låten till leda, men det stämmer inte riktigt. Under dom senaste 10 åren har jag ju mest arbetat med mitt band Cookies N Beans och mitt soloproject Öhrn. Release me sjunger jag ganska sällan. Och jag tycker så mycket om den fortfarande. Den är liksom ett med min röst

Hur kom idén med en symfonisk version av låten till?

Tidigare under året fick jag möjlighet att spela med Helsingborgs symfoniorkester ett verk som jag och dirigenten Jonas Nydesjö skrev tillsamman. Det var en fantastisk upplevelse. Det blir en sån otrolig kraft med en symfoniorkester och så mycket möjigheter som öppnar sig rent musikaliskt.
Jag frågade Jonas om vi inte skulle testa att skriva ett symfoniskt arr till Release me. Han hade tänkt samma tanke på sitt håll.

Hur tacklade ni Release me denna gång så den skulle passa med Malmö SymfoniOrkester?

Jag gav Jonas ganska fria händer, våga ta ut svängarna. Originalet finns redan, vad händer om vi leker mer harmonierna och verkligen uttnyttjar orkestern maximalt. Det var en utmaning i början att ta en sådan stor hit och börja modulera om. Det måste finnas en tanke till varför man gör det, det måste komma ut något som vi tycker känns. Det finns ingen anledning att göra om bara för sakens skull. Jag känner att vi hittade en ny version som går sin egen väg på ett sätt som jag älskar

Pengarna från inspelningen går till Plan International. Vad gör de och hur kan vi andra bidra?

Det är ju 10 års jubileum i år för Release me, och när jag började tänka på hur mycket vår värld förädrats på dom senaste 10 åren ville jag göra något mer. Därför bestämde jag mig för att samarbete med Plan International.
Plan är en organisation som arbetar för barns rättigheter i världens fattigaste länder. Dom hjälper på många olika sätt. Ger möjlighet till utbildning, skolmaterial, arbetar mot könsstympning, barnäktenskap, sexuellt våld, traficking. Det som är speciellt med Plan är att dom arbetar på olika plan samtidigt. Både högt upp politiskt för att kunna ändra strukturer och lagar, till ända längst ner på gräsrotsnivå ut i byar direkt med barnen.

Jag gör en Julkampanj tillsammans med Plan som startar 30 November fram till årsskiftet. Vi ska försöka få så många som möjligt att köpa och sprida Release me i symfoniversion. För varje köp går 10 kr till Plan. Så köper 1000 pers låten går 10.000 kr till plan. Med dom pengarna kan man göra väldigt mycket med. På det sättet samlar vi in pengar och sprider kunskap om vad Plan gör. Ju fler som köper låten ju mer kan vi hjälpa. Barn och flickor är en särskilt utsatt grupp. Därför väljer jag att inrikta mig på flickors utbildning. Med en utbildning får dom chans till att förändra sin egen och sin familjs framtid.

Vad händer i det närmaste för din del?

Jag förbereder mig för en julturné med mitt band Cookies n Beans runt om i Sverige, turnéstart 30 November i Kristianstad.

Frida Öhrn
@Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
DOLBY ATMOS
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

DOLBY ATMOS

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011