Även om album för en tynande tillvaro i en värld där vi konsumerar musik allt mer i lösvikt, blir jag ändå väldigt glad över ett band som Public Service Broadcasting som enbart släpper konceptalbum. Album, som likt filmer, berättar en historia från första till sista spåret. Där man i och för sig kan lyfta ut en låt och lyssna på den separat – som den lysande Go! från senaste albumet Race In Space vars handling utspelade sig kring rymdkapplöpningen mellan USA och Sovjetunionen – men som bäst upplevs i sin helhet.

Med Everly Valley berättar J. Willgoose, Esq historien om gruvarbetarna i Wales. Hur södra Wales gick från en blomstrande industri till strejken under mitten av 80-talet till att bli ett avslutat kapitel i gruvarbetarnas historia.
Även om det just är gruvindustrin som fokuseras på denna gång, finns paralleller till tillexempel Sveriges varvsindustri. Hur något gått från blomstrande till ifrånsprunget och dött.

Likt bandets tidiga album får vi en mix av journalfilmer och radioinslag som berättar historien över bandets musik. Det är imponerande hur bandet får musiken att verkligen förmedla historien likt ett soundtrack utan en film. När framtidstron är hög får vi lättsamt poppigt som på People will always need coal och Progress till att bli mer rockig när strejken sätts in med All Out eller filmisk på They gave me a lamp och Mother of the Village.
Det blir både en spännande historielektion, samtidigt som det blir ett intressant album att uppleva.

Public Service Broadcasting
@Facebook

Vad tyckte du?
Like
Love
Care
Wow
8 / 10

Public Service Broadcasting bjuder på ännu en intressant historielektion när de sätter musik till gruvindustrins uppgång och fall med Every Valley.

  • User Ratings (0 Votes) 0

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i allmänhet och husgudarna är inga mindre än Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt jag vill lyssna på mer än en gång.