Now, That’s what I call nostalgia

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Visa vad du tyckte
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry

Under 90- och en bit in på 00-talet köpte jag regelbundet samlingen Now That’s What I Call Music. För mig var det ett perfekt sätt att samla alla singlar jag inte hunnit köpa på en dubbel-CD. Då jag personligen uppskattade brittisk topplistemusik mer än den svenska, så passade just den samlingen bättre än tillexempel Absolute Music, Most Wanted eller Mr Music i mitt fall.
På den tiden fanns det egentligen bara tre sätt att uppleva en låt. Via radio, att köpa singeln / albumet, eller via en samling. När MP3 tog över marknaden under 00-talet var fortfarande dessa samlingar otroligt populära och just Absolute var ju den skiva som fortfarande sålde väldigt bra.

Nu när musikkonsumtion utvecklats till streaming har vi istället vänt oss till spellistor på Spotify och Apple Music för att hitta en samling med blandande hits. Absolut har nu blivit ett varumärke för kurerade spellistor från Warner Music, medan Universal har Digster och Sony kör på samlingsnamnet Filtr.
För oss här i Sverige finns egentligen ingen anledning att släppa en CD med samlade låtar, när den som ändå har något intresse i att lyssna på musik faktiskt har ett Spotify-konto.

Men jag såg precis att den brittiska serien Now faktiskt fortfarande ges ut som fysisk skiva. Nästa nedslag i serien släpps den 21:a Juli och har nummer 97 i ordningen.
Visst, det är en bra samling med låtar som Despacito, Mama, Something Just Like This, Symphony och 2U för att bara nämna några. Det är ändå lite förvånande (ur ett svenskt perspektiv) att det fortfarande finns intresse för en samlingsskiva med hits från det senaste halvåret. Nu är britter inte lika bra på streaming som vi i Sverige – även om de sakta men säkert börjar bli det. Så det gör kanske att bolagen finner ett intresse att faktiskt släppa en samling några gånger per år.
För mig blir detta mest ett nostalgiskt ögonblick när jag efter så många år upptäcker att de fortfarande släpper min favoritsamling som jag själv började samla på när den hade nummer 23. Själv äger jag inte ens en CD-spelare och i ärlighetens namn känns det väldigt begränsande med en fysisk och med det statisk samling. Speciellt när spellistor numera är väldigt dynamiska och regelbundet kan uppdateras med aktuella hits.

Vi får väl se om bolagen i Storbritannien orkar fortsätta jobba med Now-varumärket efter att de nått volym 100 och streamingmarknaden vuxit till sig. Som sagt: för mig är detta verkligen bara nostalgi från en tid jag lämnade efter mig tillsammans med att 00-talet tog slut.

* * *

Vill du följa bloggens spellista med de senaset hitsen, så kan du klicka igång och följa den här:


Patreons får alltid mer.

General Support:
Lyssna på poddavsnitt och se videointervjuer före alla andra.
Se exklusiva foton på artister och konserter.
Stötta utvecklingen av bloggen.

Submission:
Skicka musik direkt till bloggen.
Prioriterar Patreon-släpp på releasedagen.
Möjlighet att planera premiärer i bloggen.
Prioriteras för podd- och zoom-intervjuer.
Stötta utvecklingen av bloggen.

Bli Popmuzik-patreon du med.

Bli Patreon-medlem

Visa vad du tyckte
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry
Share.

Comments are closed.