Intervju: Josefine Myrberg på egna ben

För ett år sedan träffade jag Josefine Myrberg på Espresso House vid Järntorget för en intervju. Då hade hon släppt sin första singel Not Giving Up efter att ha varit med i Idol 2014.
Nu ett år senare var det dags att träffas igen på samma ställe för att prata lite om det som hänt under året som gått.

Största förändringen för Josefine är helt klart att gå från ett stort skivbolag till att bli independent.
De flesta har ju som största dröm att faktiskt bli signade till ett skivbolag, men väl där märkte Josefine att det inte var en perfekt kombination för just henne.

-Vi matchade inte riktigt. Det kändes som den artist de ville att jag skulle vara inte riktigt var den jag är.
Skulle jag vara den kommersiella artisten som gjorde Mello och följa deras mall, så skulle jag absolut kunna vara det. Men jag hade nog tappat mig själv på vägen då och det hade inte hållit i längden.

För just kommersiella artister har de flesta skivbolag en mall som de följer och det är svårt att komma på utsidan den. Melodifestivalen, Sommarkrysset, köpcentrum – är det målet för att komma ut och synas så är skivbolag det bästa för de har kontakterna för just det. Vill man gå en annan väg så passar kanske inte just den mallen in för den artisten och med det blir saker lite mer krångligt.

-Därför ville jag ta ett steg tillbaka och känna in och kom då fram till att jag behövde ta mig ur kontraktet för att det inte riktigt var rätt för mig.

Det blev en lång process för Josefine. Hennes dåvarande bolag såg ju en talang i henne och ville få henne mer åt det kommersiella hållet. Medan hon själv hade en mer skynda långsamt-inställning. Det blev svårt att mötas på mitten för parterna och efter ett tag kunde hon ta sig ur kontraktet för att istället bli egen.

-Jag tror starkt på mig själv och vet vad jag vill. Sedan märker jag ganska snabbt om folk inte vill åt samma håll som mig. Jag kan allt vara kommersiell som artist och möts gärna på mitten, men någonstans måste det ändå vara jag.
Sedan är ju alla artister olika. Får man till ett kontrakt som man känner är perfekt för en, då är det det jättebra.

Foto: Johan Alexed

Tillsammans med ART:ERY släppte Josefine singeln Human i början av året. En mörkare låt som hon skrev i samband med att Donald Trump valdes till president i USA, som handlar om att vi styrs för mycket av normer.
Låten följdes sedan upp av Lucid Dream som är en mer upptempo och positiv låt. En låt om att våga förverkliga sina drömmar.
Sist ut är Head Over Heels som släpptes förra veckan.

Head Over Heels handlar om en relation där man är väldigt kär. Samtidigt är det inte alltid positivt för om man är väldigt kär kanske man inte tar in det andra säger utan man blir lite naiv.

Josefine får med just det väldigt snyggt i texten tycker jag, där hon säger att “I’m falling into a beautiful disaster.

-Jag skrev låten sommaren 2015 efter en relation från gymnasiet som var lite så. När man är helt uppslukad i kärleken glömmer man bort ens vänner och efteråt märker man att förhållandet inte var så bra för en.
Jag tycker det är kul att låten kommer ut nu 2017. Nu har jag distans till den och vet hur jag kände då och kan ta fram den känslan i låten.

Till varje singel som släppts under våren har Josefine även släppt en filmisk och välarbetad video som följer temat i låten. Samt även att videorna har en röd tråd mellan sig. Något som känns ovanligt välarbetat idag, vilket jag gillar.
Även Head Over Heels kommer att få en video och blir som en direkt fortsättning på relationen mellan henne och skådespelaren Joel Lützow som börjar i Lucid Dream.
-Det blir en kärlekshistoria som är väldigt fin tycker jag, avslöjar Josefine.

Foto: Johan Alexed

Vi kommer in lite på det svåra med att vara egen. Har man ett stort skivbolag i ryggen finns oftast mycket pengar, om de är villiga att satsa på en. Just det kan vara den stora begränsningen om man är liten.

-Det svåra är absolut att nå ut.
Nu var Not giving up en mer kommersiell låt vilket gjorde att det blev fler streams. När vi nu går denna vägen blir det inte lika mycket. Men jag hoppas att folk kommer ikapp senare för jag ser hur det stegras för varje släpp.
Nu har jag över 15.000 streams på Head Over Heals efter en helg, vilket jag tycker är skitbra och Human hamnade på Spotifys viraltopplista efter en vecka.

Till sommaren går Josefine ut skolan här i Göteborg och flyttar efter det upp till Stockholm för att komma närmare sitt team av handplockade personer som tror på och stöttar henne.
Under sommaren kommer hon fokusera mycket på att skriva för att sedan kunna släppa nytt material senare i höst om allt går som planerat. Med andra ord finns ett hav av möjligheter framför Josefine som under 2017 verkligen visat att han klarar av att stå på helt egna ben.


Josefine Myrberg
@Instagram

Stötta gärna mitt arbete med att lyfta artister och deras musik via Patreon!

Become a Patron!

Vad tyckte du?
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry
You have reacted on "Intervju: Josefine Myrberg på egna ben" A few seconds ago

Comments are closed.