Man får vad man betalar för – Spotify på väg att strypa vissa släpp för gratiskunder

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Spotify är i förhandlingar med sina ägare – det vill säga de tre stora majorbolagen Warner, Universal och Sony om nya avgifter. Spotify vill betala lite mindre till dem per streamad låt och nu ryktas det om att de snart har ett nytt avtal klart.
I det avtalet sägs det enligt Financial Times, att eftergiften från Spotifys sida är att begränsa de största releaserna till betalande kunder till en början.

För mig är detta en no brainer.
Med 50 miljoner betalande kunder till plattformen har Spotify råd att differentiera de som betalar för sig mot de som väljer att inte göra det. I ett uppstartsskede är det väldigt bra med gratis för att locka in kunder. Men nu efter snart 10 år behövs inte den lockvaran längre. Det är självklart fint att Spotify fortsätter med reklamfinansierad lyssning för de som vill ha det (med all reklam på TV och nätet så är det inte direkt skrämmande med reklam för de nya användarna). Men som sagt, att de ska få höra nya albumet med Rihanna och Coldplay eller senaste singeln med Adele dag ett är kanske inte lika självklart.
Jag tror detta kommer gynna Spotify ännu mer på sikt. För då kan mer restriktiva artister som Peter Gabriel och Taylor Swift faktiskt finnas på plattformen i och med att de inte tillhör gratistjänsten längre.

Dock har det varit ett smart drag av Spotify att väntat såpass länge med detta.
De har skapat världens största plattform för strömmad musik, och hade de spelat ut detta kort tidigare hade de inget att förhandla med idag.
Det jag personligen tror detta kan leda till är att de som inte betalat tidigare istället ser ett större värde i att faktiskt göra det och med det får Spotify, skivbolagen och artisterna in ännu mer pengar på strömmad musik.

Vad Tyckte Du?
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry
Share.

Comments are closed.