En intervju med Summerburstaktuella EDM-duon NERVO

Pinterest LinkedIn Tumblr +

NERVO är en australiensisk EDM-duo bestående av tvillingsystrarna Miriam och Olivia. De har skrivit låtar sedan tonåren och är vid det här laget otroligt skickliga låtskrivare och producenter. De har hunnit skriva och producera låtar åt inga mindre än Miley Cyrus, The Pussycat Dolls och Steve Aoki och har även jobbat ihop med Avicii.

Duon blev tilldelade en Grammy genom att ha co-skrivit låten When Love Takes Over till David Guetta ft. Kelly Rowland, den låten som spelades överallt 2009 det vill säga. Några av världens största festivaler, däribland Tommorowland och EDC, har fått uppleva systrarna live. Sverige kan nu se fram emot att få göra detta på duons kommande turné, de spelar nämligen på Summerburst i Stockholm den 10 juni.

Nu gör duon även mycket musik till sig själva. Senaste singeln heter In You Arms och släpptes i februari. Den skiljer sig lite mer från deras tidigare musik då denna är lite lugnare “…vi ville inte fortsätta göra samma typ av låtar, vi ville ändras” berättade Olivia. Vi lyssnare kan alltså se fram emot ett nytt, fräscht och spännande NERVO-år. Forever or Nothing ihop med SAVI och Lauren Bennett är en låt av duon som redan finns ute på Spotify, men släpps “officiellt” den 10 mars.

Jag ringde upp Olivia från NERVO för att prata om deras låtskrivarbakgrund, utmaningar de upplevt kring deras musikkarriärer och kommande spelningen på Summerburst. Olivia berättade även hur det kom sig att de skrev en låt till Hannah Montana (Miley Cyrus) och  deras uppfattning av Avicii från att ha jobbat ihop med honom 2008.
Hej Olivia! Hur är läget?
Det är bra tack, jag är i studion och får lite jobb gjort. Just nu skriver vi bara, försöker få ner nya idéer och ser vad som är bra.

Planerar ni för turnén samtidigt?
Vi har studiodagar och sen har vi turnédagar. På turné fokuserar vi bara på showen. Vi har alltid annat jobb, emails och en radioshow som vi har som vi alltid måste göra. Det är alltid nya kreativa saker som vi jobbar med, visuellt eller musikvideos. Vi jobbar konstant. Men vi älskar det vi gör och vi är väldigt lyckligt lottade. Det är vår dröm att livnära oss på att skapa musik och det är vad vi gör.

Det är en sägelse att som låtskrivare måste en skriva 100 låtar och sen kasta dem för att sedan kunna skriva bra låtar. Är det något som stämt in för er?
Jag tror vi skrev 500 låtar och slängde. 100 är ett väldigt lågt nummer. Vi började skriva låtar när vi var typ 15 eller 14 till och med. De första var riktigt dåliga men jag tror det tog 6 år innan fick kläm på det. Under tiden när du skriver en låt tycker du alltid att den är fantastisk, jag tror det är en del av den kreativa processen. Du går igenom “jag älskar det, jag hatar det, jag älskar det, jag hatar det” men du har de stunder där du älskar det och det gör att du fortsätter.

Måste ni låta andra lyssna på musiken för att bestämma om det är bra eller inte?
Det är en tunn linje… du låter bara personer som du verkligen litar på lyssna på det. I början av vår karriär lyssnade vi på för många personer för mycket. När vi slutade lyssna på dem, det var troligen då som vi fick vår största framgång. Men det tar tid, vi var tvungna att växa och få självförtroendet och tro på det vi gör. Vi var väldigt unga producenter. Jag kommer ihåg första gången vi jobbade med Avicii, Tim Bergling, 8 år sedan. Han var alltid väldigt självsäker och jag blev helt tagen, han var yngre än oss men han visste verkligen vad han ville, medan vi hade kreativa motgångar. Vissa personer är bara födda med det där självförtroendet men vi hade en lite annorlunda resa. Vi tyckte vi var riktigt bra och sen insåg vi att vi inte var det. Då tror jag vi förlorade vårt självförtroende och fick tillbaka det lite. Jag tror bara det är en kreativ process för musikskapare och andra konstskapare, det är bara så det går.

Är det annorlunda för er att skriva låtar till någon annan? Går ni in i ett speciellt mood?
Ja definitivt. Det är mycket mindre press när du skriver till någon annan för i slutet av dagen, om de inte gillar det så släpper dem inte det och om de gillar det så släpper dem det. När du skriver till dig själv… jag tror definitivt 2016 och 2017 för oss var en jobbig tid för vi ville inte fortsätta göra samma typ av låtar, vi ville ändras. Vi visste inte hur fans skulle reagera på det och vi var tvungna att ta en risk och det kan vara läskigt.

Ni har skrivit och producerat en mängd låtar till välkända artister vid det här laget, bland annat Miley Cyrus. Hur kom detta sig?
Det var Let’s Get Crazy. När vi var låtskrivare brukade vi skriva varje dag, sju dagar i veckan. Vi jobbade faktiskt med en kille i L.A. Det var en låt som vi inte tänkte något om och trodde det var en session som skulle sluta upp på hårddisken, sen gav han den till Disney och de gav den till Hannah Montana och det slutade med att den blev en temalåt till hennes film. Det var en fantastisk överraskning. Jag kommer ihåg att vi var servitriser och det här kom på mejlen och vi tyckte det var coolt. Sen blev Hannah Montana Miley Cyrus och nu är hon en stor stjärna.

Med tanke på att du och Miriam är systrar, har det varit en utmaning att jobba så nära ihop?
Jag tror det är lika mycket positivt som det är negativt. Vi är liknande personer, liknande jobbetik. Stilmässigt är vi kanske olika här och där eller går igenom olika stadier men vi båda har en stor respekt för varandra och ärlighet. Vi har samarbetat med massor av personer under åren och vi älskar det faktum att Mim kan säga till mig: “Liv dina idéer suger” och jag kan inte bli förolämpad. Jag säger bara: “nej Mim jag tycker du har fel och jag kommer bevisa det” och kanske gör jag det, kanske gör jag det inte. Men i slutändan är det inga hårda känslor. Det kan vara ganska hårt för vissa personer men jag tror detta är nyckeln till att vi kan fortsätta vara kreativa tillsammans.

Nyligen släppte ni er singel In Your Arms, kan du berätta bakgrundshistorien till låten och musikvideon?
Låten är en breakuplåt. Textmässigt är den om att göra slut med någon och du känner en distans i deras armar och du vill bara tillbaka i deras armar till den trygga känslan. Vi började med låten, den var akustisk och vi älskade intimiteten av verserna så i låten ville vi behålla den intima vibben. Men såklart är vi vana vid att släppa klubblåtar så som jag sa förut så var 2016 en tid då vi ville ta risker och ändra vår musik. Vi var inte säkra på om våra fans skulle följa med eller stötta oss och detta var en av låtarna som på en produktionsnivå var lite lättare än vad vi producerat tidigare. Vi trodde inte den skulle få bra reaktioner men det går riktigt bra, vi är glada och det har inspirerat oss att ta fler risker och fortsätta utmana oss själva.

Ni lanserade ert nya skivbolag, GOT ME BABY! Records. Varför bestämde ni er för att starta detta?
Vi är omringade av kreativa personer hela tiden. Det är så många människor som försöker som vi verkligen beundrar och det finns inget du kan göra om du inte har ett skivbolag. Vi kan släppa NERVO-låtar men vi kan också släppa musik från personer vi verkligen älskar och olika genrer. Massvis av personer skickar låtar till oss som de tycker vi borde släppa och vi behöver bara hitta tiden att lyssna på dem. Men om vi kan hjälpa personer, bygga deras karriärer, släppa deras musik… fantastiskt, varför inte? Vi kan stötta det i vårt radioprogram och online, det är bara en bra win-win möjlighet tycker jag.  

Härefter berättar Olivia att hon och Miriam varit i Sverige många gånger tidigare. De bor just nu i London och bodde även där i början av deras karriär. Eftersom de är australienare och var låtskrivare utan några pengar vid den tiden så gick deras visa i Storbritannien ut, de blev utslängda med andra ord. Deras vägar bar då till Sverige eftersom de blev erbjudna ett visa här. De bodde vid Odenplan i Stockholm i 1 år och skrev massvis med låtar och fick många svenska vänner. 

Ni spelar på Summerburst den tionde juni. Är ni exalterade?
Yay! Ja det är vi. Förhoppningsvis får vi träffa Justin Bieber. Jag tror vi kommer vara starstrucked, han har en så rå talang, ingen talang du kan lära dig, köpa eller något. Det är någon gåva från universum som kommer rakt ut från hans stämband.

Hoppas det för er skull också. Vad kan vi förvänta oss av er show här?
Vi kommer spela mycket av vår nya musik, förhoppningsvis har vi blivit klara med lite fler låtar. Vi kommer testa en hel del ny musik i sommar. Det är ju i början av sommaren och det är alltid en intressant period för oss för vi lär fortfarande känna vårt sommarset. Jag hoppas bara vädret är bra i år. Men det är något med svenskarna, även fast vädret är dåligt så är ni vana vid det. Resten av oss fryser medan ni typ “det här är ingenting”.

Ja det är sant. Tack och lycka till med allt. Hoppas vi ses i verkliga livet någon dag!
Tack själv, ja på Summerburst helt klart!

NERVO
@Facebook

Vad Tyckte Du?
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry
Share.

Comments are closed.