En intervju med Broods – aktuella som förband till Tove Lo

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Elektronisk pop med starka känslor, det är vad den nyzeeländska duon Broods är mästare på att skapa. Gruppen är syskon och består av sångerskan Georgia och producenten Caleb som växt upp i en musikalisk familj där ABBA spelats flitigt. Syskonen påbörjade sin musikaliska resa som Broods under 2013 och släppte första självbetitlade EP:n 2014. Den första EP:n var vårt första försök att spela in musik och vi gjorde bara det vi visste att vi kunde” berättar Georgia.

Trots att syskonen bara är 22 och 24 år har de sedan 2013 hunnit med otroligt mycket i sin karriär. De har släppt två album, haft en utsåld headlineturné i USA, har över 40 miljoner streams på låten Bridges och turnerat som förband till inga mindre än Ellie Goulding, Troye Sivan och Sam Smith. Hyllade debutalbumet Evergreen 2014 sålde dessutom guld, blev etta i hemlandet samt vann priset för Album of the Year och Best Pop Album på New Zealand Music Awards 2015. Senaste albumet Conscious släpptes sommaren 2016 och i vår spelar duon på Coachella i Kalifornien.

Tidigare i veckan träffade jag Broods för en intervju. Det var deras första besök i Sverige och de hade hunnit med både låtskrivarsessions och turistande i Stockholm. Det var en skön stämning och de var på gott humör efter att precis ha ätit lunch. Vi kom in på ämnen som hur resor påverkat dem som personer, goda vännen Tove Lo och albumet Conscious.

Av någon anledning gick temat Sverige genom hela intervjun. En kunde nästan tro att det är ödet för dem att flytta hit. “Caleb är född för att bli svensk! Ett steg i taget dras vi till Sverige” skämtade Georgia.

Idag, 2 mars, startar Tove Lo sin Europaturné med Broods som supportakt på ett slutsålt gig på Munchenbryggeriet i Stockholm och dagen därefter på ett slutsålt Pustervik i Göteborg. Jag hoppas för din skull att du har biljetter, för det kommer bli grymt.
Var lyssnande av andras musik en viktig del för att hitta och forma ert sound?
Georgia: Ja. Det är dem som gör att en älskar musik och de får dig att vilja skriva musik och göra musik som är likt den personen. Det vi lyssnade på som mest som barn och är mest relevant var ABBA.

Caleb: Och Eagles.

Ni börjar er turné med Tove Lo den 2 mars. Är ni exalterade?
Caleb: Supertaggade!

Georgia: Det är första gången vi spelar i många av de städer vi åker till. Vi har bara spelat i Manchester och London.

Caleb: Första gången vi turnerar med Tove också. Kommer bli kul.

Georiga: Ja vi gjorde ett gig ihop för ett tag sen i Chicago men det kommer bli kul att göra en riktig turné med henne, hon är en bra vän till oss.

Hur lärde ni känna Tove?
Caleb: Det giget.

Georgia: Första gången vi träffade henne var på Chicagogiget som var ett sidogig för Lollapalooza (festival). Vi gjorde många samma festivaler den sommaren i USA. Så vi lärde känna henne och insåg att vi hade samma idéer, kanske för att svensk och nyzeeländsk kultur är ganska lik i vissa perspektiv. Speciellt när det gäller människorna, värderingarna som du dras in i som barn. Vi båda är väldigt mycket som den typen att vara tvingad att vara ödmjuk typ, du har inget ego.

Caleb: Ingen pratar om sig själv på ett stort sett. Tvärtom mot USA, skämtar Caleb.
Ni har släppt en EP och två album. Hur känner ni att ni har utvecklats sen första släppet?  
Georgia: Jag tror vi har utvecklats ganska snabbt. Den första EP:n var vårt första försök att spela in musik och vi gjorde bara det vi visste att vi kunde vilket var mycket downbeats. Mycket akustiska influenser för vi spelade mycket akustiska grejer på gymnasiet.

Caleb: Mycket indierock-influenser.

Men jag älskar den EP:n. Jag har lyssnat på den mycket, speciellt låten Sleep Baby Sleep.
Georgia: Det var första låten, den äldsta. Jag skrev den på gymnasiet och sen kom vi tillbaka till den när vi började skriva till EP:n ett år senare. “Vi kanske ska testa den här?”. Men det var riktigt coolt att ha en möjlighet som så ung att börja spela in musik och ha folk som faktiskt gillar det.

Känns det också som att ni utvecklats mycket som personer?
Caleb: Ja definitivt. Vi var tvungna att växa upp väldigt snabbt. Resor gör mycket.

Georgia: Jag tror inte det bara är den karriär vi är i, jag tror att resor och att se olika sätt att leva, olika städer, olika människor som tänker på ett annat sätt. Det ger dig mycket perspektiv på vem du vill vara och vem du inte vill vara. Du träffar folk som du bara “åh jag avgudar dig så mycket, jag vill vara som dig” och sen träffar du personer som du bara “någon slå mig om jag blir som dem”.

Ni släppte Conscious, erat andra album, förra året den 24 juni…
Caleb: Ja, jag tror det var på midsommarafton, Tove kom från sin midsommarfest till vår album-releasefest.

Georgia: Hon hade en midsommarkrans och allt.

Caleb och Georgia berättade att festen var i Los Angeles och att Tove Lo bjöd in massor av svenska personer till deras releasefest. Det var även under denna tid som duon började umgås med kiwis (nyzeeländska) och svenska personer. Dessvärre fick dem inte chansen att dansa runt midsommarstången, men Georgia berättade att det definitivt är på hennes bucketlist att göra det i Sverige. Då berättade jag om traditionen med groddansen, både Caleb och Georgia såg då väldigt förvånade ut och skrattade högt.

Hur skulle ni beskriva albumet Conscious?
Georgia: Det är definitivt det mest poppiga grejerna som vi gjort hittills.

Caleb: Jag tror att många influenser kom från vad vi ville spela på ett livesammanhang och hur vi ville att det skulle låta på våra gig. Jag tror att det är varför energin på andra albumet var mycket högre.

Georgia: För de låtarna är så roliga att spela live och likaså för personer att se.

Caleb: Så mycket roligare att göra en sån show med mer upptempolåtar.   

Georgia: Och jag blev så mycket mer vältränad för jag hoppade runt när vi turnerade. Det är den enda träningen jag gör.

Albumtiteln, känns det som den beskriver albumet?
Georgia: Vi namngav albumet innan vi gjorde låtarna.

Caleb: Låten Conscious kom efter vi kallade albumet för Conscious. Det är inte så det brukar vara. Dagen innan vi skulle släppa albumet så skrev vi den låten och vi var tvungna att skjuta upp albumsläppet.

Georgia: Det är svårt att sluta när du gör ett album för de nya låtarna är alltid de du älskar så mycket. Om du går till studion dagen innan du ska släppa albumet till skivbolaget så är du bunden till att vilja ha den låten.
Georgia berättade att låten Freak Of Nature ft. Tove Lo var en av de första låtarna som skrevs till Conscious, cirka 1,5 år innan albumet släpptes. De träffade Tove och visade henne några av deras demos. Georgia berättade om Toves reaktion när hon hörde Freak Of Nature “I love that one, it’s my favorite” sa Tove. Duon frågade henne om hon ville sjunga på den och Tove sa ja direkt och spelade in sina delar på ett hotellrum när hon var på turné.

Är Freak of Nature och Conscious era favoriter från albumet?
Caleb: Båda två faktiskt.

Georgia: Det är dem som kändes mest naturliga, de kom ihop väldigt lätt. Kanske för att det är bittra låtar, det är den typen av låtar som jag personligen aldrig blir trött på.

Caleb: Jag tror att Georgia var i studion och skrev Freak of Nature medan jag gjorde klart en låt till Troye Sivan, EASE.

Så ni skrev två hits under samma tid. Hur var det att jobba med Troye?
Georgia: Han är en väldigt lätt person att jobba med.

Caleb: Det tog bara en eftermiddag så var det klart.

Georgia: Han går igenom lite samma sak som oss så det är väldigt lätt att vara i studion med någon som är i samma båt som du. Försöker ta reda på vad du behöver på turné, vem du behöver med dig, vad du saknar när du är hemma, du försöker ta reda på hur du ska överleva typ. Det gjorde det lätt att komma på temat för EASE och att längta efter något normalt. Han har massa kaos nu, väldigt upptagen kille.

Jag antar att de flesta musiker och artister kommer dit förr eller senare.
Georgia: Vi väntar fortfarande. Georgia skrattar.

Caleb: Inte än, kanske efter alla låtarna vi skrivit i Sverige.

Georgia: Låtarna vi skrivit här är vi väldigt exalterade över. Vi skrev typ en hel EP här. Det är så många fantastiska producenter och musiker här.

Nyligen släppte ni en akustisk version av er låt Heartlines. Vad har den för betydelse för er?
Caleb: Den handlar faktiskt om en svensk tjej som jag träffade ett tag. Vi gillade verkligen varandra men bodde på olika delar av världen. Vi träffades på random platser hela tiden, i Australien, London, New York… Den handlar om att en gillar en person och att en måste träffa den i random städer.

Så du har en massa kopplingar till Sverige!
Georgia: Med tanke på alla svenskar som vi känner så är det förvånansvärt att det faktiskt är första gången vi är här!

Ni har uppnått massor i er karriär än så länge, är det något speciellt ni kollar tillbaka på och känner att “wow, hände det där verkligen?”
Caleb: Alla!

Georgia: Jag har alltid velat göra vad jag gör nu. Det är ganska konstigt att det faktiskt hände. Det är inte som att “åh jag vill till universitetet och läsa marknadsföring” det är en av de sakerna som du bara kan göra, det kräver inte tur utan hårt arbete. Vi är väldigt lyckligt lottade att ha stjärnorna i linje för oss och vi jobbar väldigt hårt. Det kommer inte på ett silverfat till oss. Men det är fantastiskt att ens tänka att vi kan hålla på med det här. Varje gång vi spelar på ett nytt ställe eller träffar någon som är väldigt nära till musiken. Allting är väldigt speciellt, speciellt när det är på ett personligt plan, med fans eller andra musiker. Det är fantastiskt att anknyta till andra personer genom det du lever för.

Caleb: Och jag skulle bli en musiker eller en möbeldesigner så jag tror Stockholm verkligen är stället för mig. Caleb skrattar.

Georgia: Caleb är född för att bli svensk! Ett steg i taget dras vi till Sverige.

Senaste remixen av Heartlines hör du här:

Broods
@Facebook

Vad Tyckte Du?
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry
Share.

Comments are closed.