Intervju: Sanningen berättar om debutsingeln Är du sann?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sanningen är en grupp från Stockholm som gör 80-tals doftande pop. De debuterar med singeln Är du sann? och jag skickade iväg lite frågor till dem så vi kan lära oss lite mer om Sanningen.

Hej Sanningen. Vilka är ni? 
Bandet Sanningen startade i december 2015 i Stockholm. Från början var Sanningen medlemmarna, Peter en multi-instrumental och Jonas (jag) en sångare/låtskrivare. Båda hade stött på relativt tunga perioder i sina liv och behövde musiken för att finna meningsfullhet och glädje igen. Vi drog oss ur vårt tidigare band men lyckades senare få över tidigare bandets trummis Kristofer (ja med ett f, konstig stavning jag vet). En gitarrist Erik, vän till Kristofer och Peter anslöt sig även senare. 

Vad är er sanning? 
Vår sanning är att det är för lite musik som känns i hjärtat och sjungs på svenska. Att mycket av den musik som görs idag inte har någon själ, exempelvis känns det som att sångaren/sångerskan ofta inte menar det som sjungs. Hur tråkigt är inte det? Sen att texter ofta är grundare än ett vattenglas… Vidare, varför fanns det inga svenska band som sjöng på svenska på 80-talet som tog inspiration ifrån The Cure, Talk Talk, Simple Minds, Tears for fears, The Smiths, The Chameleons mfl? 80-talets new wave var ju grym, kändes äkta läs Tears for fears texter… Så vi beslöt oss för att ta inspiration ifrån 80-talet, finna en genuin känsla utan för mycket auto correction på rösten (så karaktären i rösten finns kvar) och artificiella effekter. På något sätt lever vi ju även i det nya 80-talet med en värld som mer och mer börjar lika kalla kriget. Det nya 80-talet är i min mening här. 

Vad som även är sanningen är att alla texter har någon typ av verklighetsförankring, har inte jag upplevt det som sjungs i texten är det en bekant, vän eller annan verklig person. En sanning vilar alltid i en av mina sångtexter.

Är du sann? är er debutsingel. Berätta lite om låten.
Är du sann? är nog den låten som är mest 80-tal i vår repertoar. Lika bra att släppa den singeln som är mest 80-tal först så förstår folk vilka vi är. Tanken är väl att låten ska försöka vara med och tävla i “P4 nästa” om den blir antagen. 

Är du sann? Handlar om ett Romeo och Julia-drama, förbjuden kärlek, frågan om det kan bli verkligt eller aldrig kan bli dom. Taget ifrån min krets, en hederssak, kunde inte bli dom. Jag hade sångtexten färdigskriven och skickade till Peter när han frågade om jag hade något han kunde sätta musik till. Peter kom på musiken i versen sen kom jag på musiken i refrängen musik. 

Sju låtar är planerade för året. Är detta en bra indikation på hur ert sound är? 
I juni 2016 hade vi repat in material 11 låtar för ett album och påbörjade en inspelning i Gigstudio på Östgötagatan 40 mitt i Sofo-området på Södermalm. En studio med mycket gammal utrustning från bl.a. Abbey road. Conny Wall ägaren var vår producent som samarbetat med många av Sveriges största artister, för tillfället arbetar/producerar han mycket ihop med Norges Ane Brun

Vår skiva på 11 låtar blev aldrig av utan 7 singlar blev resultatet, framförallt pga budget, vi hade behövt mer studiotid för ett album. Hoppas dock det går bra för dom här låtarna så vi har råd att spela in vår första fullängdare inom snar framtid. Brist på kreativitet och låtar får vi nog aldrig. Vi har för mycket vi vill säga med vår musik för det. Äkta musik med sanning. 

Conny Wall har producerat. Hur kom ni i kontakt med honom? 
Vi hade varit runt och checkat i flera olika studios men Conny verkade förstå vad det var vi var ute efter sound-mässigt, därav beslöt vi oss för att arbeta med honom. Även en viss tillfredställande känsla infinner sig när man får använda samma gamla analoga utrustning som flera världsartister i Abbey road använt. Tro mig!

För de som vill uppleva mer av er, blir det några spelningar eller liknande? 

Ja vi kommer givetvis ha spelningar framöver kanske på PSB, Café 44 och andra liknande ställen. Först måste vi dock komma ut med våra nya låtar via medier. Hat eller kärlek ifrån kritiker spelar ingen roll, bara folk vet att vi finns!

Sanninen
@Facebook

Vad Tyckte Du?
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry
Share.

Comments are closed.