Om du läser texten “I want you, we can bring it on the floor, you’ve never danced like this before, but we don’t talk about it…” med en melodi – grattis till dig! Du var en av världens befolkning som tog del av 2014 års sommarhit Stolen Dance av Milky Chance som spelades överallt det året. I dagsläget har låten över sjuka 311 miljoner streams på Spotify. Inte nog med att låten slog stort, Stolen Dance var faktiskt första låten som gruppen någonsin släppte, inte illa!

Favoriter Apple Music

Milky Chance är en tysk folkgrupp som består av vokalisten och gitarristen Clemens och DJ/producenten Philipp. De släppte sitt debutalbum Sadnecessary under 2013 och har turnerat en hel del sedan dess. Nu är de aktuella med tre nya singlar, Cocoon, Doing Good och senaste låten Ego som alla tre ingår i deras andra och kommande album Blossom som släpps den 17 mars.

Nu är gruppen ute på en slutsåld Europaturné med 12 stopp. Jag träffade killarna för en pratstund i samband med deras spelning på Debaser Strand i Stockholm. Giget skulle komma att bli deras andra spelning i Sverige då de tidigare spelat på Bråvalla. Jag såg gruppen uppträda med sitt band och allihopa var riktigt grymma musiker, jag var verkligen imponerad. Helt klart ett band värt att se live om man får möjligheten i framtiden!

Under intervjun var Clemens och Philipp på bra humör, avslappnade och trevliga. Vi pratade om allt från hur de upplevde genombrottet med Stolen Dance, deras tanke bakom musikvideon till Cocoon till skog och älgar då Clemens fått uppleva detta i och med många resor till Sverige som yngre: “Jag reste hit varje sommar med min familj för min farbror har ett hus i skogen i Småland”. Milky Chance kom upp från ingenstans under 2013-2014 med debutsingel Stolen Dance. Vad tänkte ni och vilka förväntningar hade ni innan ni släppte låten?
Clemens: Inget! Clemens skrattar.

Philipp: Det var definitivt inga förväntningar för vi hade gått ur skolan och var 19-åriga barn och gjorde vad vi gillade. Vi gjorde musik men det var inte så att “okej vi gör ett album” utan det var mer “hej, vad gör du idag?” “inget” “ska vi göra musik?” “ja”.

Clemens: Det kändes inte som ett släpp av en låt, vi släppte den bara på Youtube och sen växte och växte den så det var inte som att “åh nästa vecka är första släppet av vår singel, jag är så nervös”. Vi hade aldrig denna situationen, vi var helt nya med den här musikgrejen, vi bara gjorde det. Det var väldigt överväldigande. En dag kom det ögonblicket då vi förstod hur stort allting hade blivit.

När var detta?
Philipp: Det var i små steg. Första steget var när vi spelade gig i Tyskland och vi kom till ett gig och det var slutsålt och människor sjöng med i ens låtar. Det var då vi förstod att “okej, det finns folk som lyssnar på musiken”. Nästa steg var när bolag ringde och industrin var intresserade. Sen fick vi erbjudanden från USA och då förstod vi att det var internationellt. Så steg för steg insåg vi att “oh, det växer!”.

Ni tog nästan över världen med er sommarhit 2014. Jag tror inte det fanns någon som inte sjöng med i låten när de hörde den.
Clemens: Vi var dem som hade de minsta förväntningarna av alla. När vi började samarbeta med bolagen så tror jag att de redan hade en idé om att det skulle bli nåt nytt…

Philipp: Också för att de kommer från musikindustrin och de vet hur det fungerar i såna här fall. Att Stolen Dance funkade men att det inte var vanligt och de visste vad det betydde men vi visste inte det. Vi visste inte vad klick betydde och hade inget att jämföra med. Våra förväntningar var små eller vi hade inga, för vi kunde inte ha några.

Nu har ni släppt tre nya singlar.
Philipp: Nu har vi förväntningar! Skämtar Philipp. Vi kanske har några men jag antar att bådas förväntningar naturligt är lägre. Första förväntningen vi båda hade var att vi gillar vad vi gör. Jag antar att vi nått det stadiet redan så nu är förväntningarna på vad andra tycker om det.

Jag såg musikvideon till Doing Good och jag var riktigt imponerad av Clemens balans och cykelkunskaper. Hur kan du göra så?
Clemens: Jag hade aldrig gjort det innan utan jag hade bara kul på cykeln. Det är inte så svårt. Jag tror att alla kan göra så!

Jag och Philipp håller inte med Clemens här utan tittar lite förvirrat på honom. Vi ansåg inte att det var något cykeltrick alla kan göra. Då svarar Clemens sedan med att han väl bara var den modigaste av dem. Kolla på musikvideon nedan och avgör själv. Är det något alla kan göra?


Videon till Cocoon, vad är meningen med äpplena och guldkedjorna?
Clemens: Äpplena är symboler för rikedom och hälsa. Så vi har kvinnan som kan förvandla kläder till guld. Hon är bara ett bo av pengar, de använder bara henne för att bli rika. Scenerna med äpplena är en symbol för ett samhälle, speciellt ledaren, mannen utan hår, han blir girig…

Philipp: Att de bara tar saker från andra som kanske behöver det.

Clemens: Att en bara vill ha mer och mer, inget är nog.

Philipp: Med videon ville vi visa kontrasten med soundet av låten, för det är väldigt glatt, upplyftande och lätt. Men låttexten är inte det. Vi ville ge det lite mer uppmärksamhet med videon. Historien är inte kopplad till låttexten, det är en historia självt och bygger ett kontrast till låten.


Ego är senaste låten ni släppte. Kommer den få en video också?
Clemens: Det är en som kommer!

Philipp: Den håller precis på att göras.

Ert kommande album Blossom släpps den 17 mars. Hur såg processen ut med att jobba med albumet?
Clemens: Vi började i februari med att spela in demos och jobba med låtarna och vi blev klara med det i november, så 10 månader. Vi hade många pauser emellan, vi var på turné på sommaren, typ 40 gig med festivaler också. I februari jobbade vi mycket och sen hade vi turné, två dagar i studion, turné, en vecka i studion. Först spelade vi in i Philipps lägenhet i vår hemstad och sen i en större studio. Det var där vi gjorde allt det huvudsakliga arbetet, spelade in allt och blev klara med albumet.

Albumtiteln, hur kom ni fram till den?
Clemens: Låten Blossom existerade redan och vi var i USA förra året och spelade på festivaler. Vi bara hängde före ett gig och Philipp började prata och tänka på det och han hade idén att kalla albumet Blossom för att det kändes som att det beskrev det vi upplevt de senaste åren väldigt bra. Det var många saker som blommade, växte. I en situation där vi är musiker och hade många najs upplevelser, lärde oss mycket. Men också i vårt privata liv var det saker som hände och rörde sig framåt. Så det kändes som en väldigt bra beskrivning av innehållet på låtarna också för det är bara resultatet av vår upplevelse och hur vi upplevde de senaste 3-4 åren. Du vet när du läser en bok och du har läst klart ett kapitel och namnet på kapitlet dyker upp och det förklarar kapitlet riktigt bra.

Nu när ni är på turné har ni troligen framfört nya låtar live. Hur är det att spela en låt som ni aldrig framfört tidigare för första gången?
Clemens: Första gången var i London. Det känns bara som första gången, det är riktigt kul för du blir nervös och det känns fräscht att spela nya saker på scen och som om du är på turné för första gången fast att du vet allting, crewet, hur det är att va på scen. Men på några sätt att starta på nytt igen vilket är väldigt coolt. Så det blir inte tråkigt.

Så fortsätt gör ny musik så blir det aldrig tråkigt! Bästa stället att bli inspirerad för att skapa musik?
Clemens: Vilket ställe som helst där vi kan ha en stark förbindelse till musik och göra musik. Det kan alltid vara ett ställe att gömma sig oavsett om du är på ett bra ställe eller ett dåligt ställe som du inte vill vara på eller inte känner dig trygg i…

Philipp: Då skriver du om det. Det kommer från hjärtat men det är huvudet som du behöver för att göra det. Allt kan vara inspirerande, även ett ställe du hatar.

Clemens: Bara jobba med omgivningen, inte emot den.

För att runda av intervjun… Vad är de första sakerna som ni kommer att tänka på när ni tänker på Sverige?
Philipp: Fiske! Och sitta på en båt och fiska. “Sjö-levande”.

Clemens: För mig är det förmodligen minnen från semestrar, så de röda trähusen. Gå till sjöar, kanoter.

Philipp: Blont hår, blå ögon.

Clemens: Skog och älgar!

Här kommer jag och blir plötsligt otroligt intresserad av älgar. Ett intresse jag tidigare inte visste att jag hade, skratt!

Såg ni någonsin någon älg?
Clemens: Ja, jag såg många! Jag såg många älgfamiljer med mammor och barn. Jag älskar dem, de är så chill varelser.

När är din födelsedag? Jag kan skicka en älg till dig!
Clemens: Det är den 11 november.

Härefter gör jag planer på att hitta en älg att ge till Clemens födelsedag. Om någon av er läsare skulle ha en älg över så kontakta mig gärna i god tid! Om inte, lyssna istället på Milky Chance redan släppta låtar och håll koll på datumet 17 mars då nytt material kommer ut.

Milky Chance
@Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Podcast
Share.

Jag är Stina, en 21-åring som studerar marknadskommunikation på Stockholms Universitet. Går kanske på lite för många konserter och lyssnar alltid på musik. Hos mig spelas framförallt olika typer av pop, indie och elektroniskt. Rihanna får mig att gå ned på knä.

Popmuzik Lover Patreon

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011