En intervju med brittiske artisten Zak Abel

Zak Abel , eller soulkungen som man skulle kunna kalla honom, är en 21-årig brittisk artist. Inte nog med att han kan sjunga, skriva fantastiska och genuina låtar, är självlärd gitarr och pianospelare, så är han även grym på bordtennis då han till och med blev utnämnd som nummer ett i hemlandet för sin åldersgrupp.

Nu är det fokus på Zaks musikaliska karriär. Han har tidigare släppt två EP’s, Joker Presents… och One Hand On The Future som fått över otroliga 17 miljoner streams på Spotify. Han är även sångaren på Aviciis låt Ten More Days och har samarbetat med Gorgon City , Tom Misch och Joker etc.

Nu är han aktuell med låtarna Rockbottom feat. Wretch 32 och succén Unstable, första singeln från kommande albumet och låten har streamats över 8,6 miljoner gånger på Spotify. Hans debutalbum kommer att heta Only When We’re Naked och kommer innehålla låtar som han lagt ner sitt hjärta och själ i då detta är viktigt för Zak ”det är vad jag vill representera med min musik, ärlighet, och bara släppa ut mitt riktiga jag”. Markera 10 mars i kalendern för då släpps debutalbumet.

Zak hade precis suttit på ett flyg från London och landat i Sverige ca 1,5h innan jag träffade honom på Östermalm i Stockholm. Främlingar som vi var blev vi lämnade ensamma i ett hotellrum och det må låta som att det skulle varit väldigt awkward, men det var faktiskt inte det. Zak var supertrevlig och han var på glatt humör, vilket säkert delvis berodde på att han precis före intervjun fått i sig lite svenska köttbullar (som han verkligen tyckte om). Senare på kvällen uppträdde han på ett Warnerevent ”Absolute Love Party” där jag var för att se honom framförallt. Det var lite problem med ljudet bär han skulle på scen men grym som han är så räddade han det ändå med ett bra framträdande.

Under intervjun pratade jag och Zak om allt från bordtennis, hans musikvideo till Unstable , det kommande albumet och att han är väldigt upp och ner som person. Är det din första gång i Sverige?
Nej, det är faktiskt min fjärde gång. Jag var här för något helt annat, för att spela bordtennis. Jag brukade spela så jag var här för turnering i Stockholm.

När?
Wow, det var ungefär 6-7 år sedan.

Men du har bara varit här för bordtennisen förut?
Ja, jag har aldrig varit här på semester eller något utan det har alltid varit för ”professionella anledningar”.

Så du reste runt i världen för att spela bordstennis och nu reser du runt i världen med din musik.
Ja exakt.

Vad kommer vara nästa sak?
Dart förmodligen, eller typ volleyboll.

Igår släppte du din nya låt, Rockbottom , andra låten från ditt kommande album. Låten är ihop med Wretch 32 , hur blev ert samarbete till?
Vi började faktiskt med den här låten för ungefär 2 år sedan och från början var den till hans album. Av någon anledning kom den inte med på hans album och det var parkerat i låtkyrkogården i typ 1,5 år. Jag vet inte hur den blev omstartad men jag kände att den kunde vara på mitt album. Så jag började skriva om några av mina gamla delar. Det var aldrig verser förut, det var Wretch 32 som gjorde sin rap och jag hade bara en del och sen på den här versionen skrev jag några verser och då ändrade det vad låten handlade om lite och sen gjorde Wretch sin nya del. Sen blev det något helt annorlunda från hur det var innan och jag älskar den nu. Jag är väldigt rörd av all respons jag fått på sociala medier hittills.

Åh fantastiskt! Unstable , jag har lyssnat på den så mycket. Är den skriven från dina egna upplevelser?
Wow, coolt! Ja, helt klart. Jag är väldigt upp och ner som karaktär och människa. Vi har alla de vännerna som har allt sorterat, organiserat, deras rum är väldigt rena och de är alltid i tid till saker och jag är inte den personen alls. Om jag skriver en bra låt så är jag glad den dagen, om jag spelar in något dåligt då är jag ledsen den dagen. Jag är instabil helt enkelt så den var verkligen självbiografiskt skriven.

Du släppte din musikvideo för Unstable nyligen och den var inspelad i Kapstaden, hur kommer det sig?
Först visste jag inte om jag skulle göra en musikvideo för den. Jag bokade faktiskt en semester till Kapstaden för att träffa min kompis där för jag hade sagt till honom att jag skulle göra det i evigheter. Atlantic Records sa ”det kommer vara en grym direktör där samtidigt, skulle du vara intresserad av att ge upp en dag av din semester?” och jag sa ”självklart, jag skulle älska att få göra det”. Det är så många afrikanska influenser i låten, det var perfekt och det passade så bra att göra den där. Det bara fungerade antar jag, jag är väldigt glad över videon.

Jag gillar verkligen bilen med låttexten på från videon.
Det var typ den mest sista minuten-idén någonsin, det var direktörens idé. Jag tror det var några dagar innan filminspelningen, han var typ ”förresten, du vet bilen du kommer sitta i? Jag tycker vi ska skriva låttexten där” så jag va typ ”ja, sjuk idé!”. Jag skrev det med min handstil och han gjorde med sin och vi fick många olika fonter.

Det gör att en tänker på låttexten mer och orden som du sjunger. Är det någon speciell tanke bakom att bränna upp bilen i slutet?
Jag tror att vi bara ville spegla hur det är att vara ett vrak och det var vårt sätt att uttrycka det med att ha en bil uppbränd. Förstår du vad jag menar?

Ja, instabil bil till och med!
Bilen är lite instabil! Zak skrattar.

Om en månad släpper du ditt debutalbum Only When We’re Naked. Kan du berätta lite om det? Vad kan vi förvänta oss?
Det är 10 låtar på albumet och stilmässigt sträcker det sig från soul, ballad till mer afrikanska beat inspirerade trummor och livegitarrer. Det är många olika teman på det. Albumtiteln handlar om att bara när du gör dig av med allt som varit på låtsas, fejk och filter i dig själv, bara då kan du vara ditt autentiska jag. Det är vad titelspåret handlar om, det är en låt som heter Only When We’re Naked . När jag skrev den, det var då som jag var typ ”okej, jag tror det ska bli albumtiteln” för det är vad jag vill representera med min musik, ärlighet och bara släppa ut mitt riktiga jag.

Jag såg en annan intervju där du blev frågad om albumtiteln och då tänkte du på ett annat namn?
Ja, I Love Electric? Jag har jobbat med albumet en lång tid och jag bytte typ spår helt. Jag gick igenom en funk soul rutt och jag gjorde Everybody Needs Love. Det skulle vara den första singeln från albumet och sen vet jag inte vad det var, jag hade några låtskrivarsessioner där jag experimenterade med olika stilar och det var när jag gjorde Unstable . Sen reproducerade jag en gammal låt som skulle vara med på det gamla albumet på ett helt annat sätt. Det fick mig att tänka ”vet du vad, jag ska fortsätta med det här lite längre och se vad mer jag kan skapa”. I slutet skapade jag typ ett helt nytt album, uppenbarligen var några av låtarna samma men soundet av albumet var helt annorlunda efter jag hade skrivit Unstable . Sen skrev jag Only When We’re Naked efter det och jag var typ ”skit i den gamla albumtiteln, det här är den rätta!”. Ibland händer det, jag var inspirerad av Kanye West , att bara ändra det en massa. Zak skrattar.

Bra inspiration, tack Kanye West!
Skål, Kanye! Är det viktigt för dig att ha mål?
Ja, det är väldigt viktigt. När dina grundliga mänskliga begär är fullbordade, typ tak över huvudet, mat, vänner och kärlek, du behöver ett syfte. Nu lever vi i en värld där det är så många saker som du kan göra, syftet måste komma från en själv. Jag är väldigt strikt med mig själv, jag ser till att jag alltid sätter mål och att jag alltid rör mig mot något som jag vill. Och när jag satt mål så kan jag ta det lugnt och behöver inte tänka ”okej vad gör jag idag?” för jag vet redan det. Jag tror att om du alltid letar efter bekräftelse från andra, för andra att säga ”åh nu är du framgångsrik” då kommer du alltid vara besviken. Men om du bara tävlar med dig själv är det mycket enklare och mycket mer njutningsbart.

Är det något mål du satte i det förflutna som du nått som är kopplat till din musikaliska karriär?
Ja, helt klart. En av de simplaste målen var att jag ville släppa ett album som jag var stolt över, inte något som bara jag gillar utan som jag känner att vem som helst kan gilla och det känns som att jag har gjort det med albumet som kommer ut inom en månad.

En fråga som jag tycker är kul att fråga internationella artister är vad det första du tänker på när du tänker på Sverige?
Den första saken som kommer upp i mitt huvud är Jan-Ove Waldner. Han är typ mästaren av bordtennis och han är en svensk spelare. Han var en av de enda spelarna att nånsin slå kineserna. Han är typ en nationell skatt, det förvånar mig att inte så många vet om honom.

Tja, om en inte har varit så aktiv inom bordtennis kanske det inte är så konstigt?
Det är sant, men för mig är han supermannen. Zak skrattar högt.

Jag förväntade inte mig det svaret alls! Bästa svaret jag någonsin fått.
“Gud välsigne dig!” Säger Zak på skoj till Jan-Ove. “Han lever fortfarande, jag vet inte varför jag kollar upp”.

Han är typ din gud?
Han är guden av bordtennis.

Zak Abel
@Facebook


Via Patreon kan du stötta mitt arbete med att lyfta artister och deras musik.
-Tack så mycket! ❤️

Become a Patron!


Vad tyckte du?
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry
You have reacted on "En intervju med brittiske artisten Zak Abel" A few seconds ago

Comments are closed.