Förra veckan släppte Andrea Kellerman sin EP A New Shape under sitt artistnamn Firefox AK . Fem låtar som började gro för fem år sedan, strax efter att hon släppt albumet Color The Trees , men som hon säger – livet kom emellan.
”Jag hade tappat glädjen till musiken, så jag bestämde mig för att göra något annat. Jag började jobba som formgivare, fick barn och allt vad det innebär. Sedan efter ett tag kom inspirationen tillbaka och jag kände att jag hade saker jag ville få ur mig. När jag sedan blev varslad förra året bestämde jag mig för att ta vara på tillfället. Jag tog med familjen till LA under en månad där jag hade som mål att skriva klart EP:n.”

DOLBY ATMOS

Till sin hjälp att spela in albumet hade hon producenten Claes Björklund bland annat känd från Iamamiwhoami och som jobbat med Tiger Lou tidigare.
”Jag gillade hans uttrycksätt så himla mycket, så jag frågade om han ville testa att producera en låt med mig. Det kändes som vi hittade rätt ganska snabbt. Han är en fantastisk producent och väldigt bra på att ta fram essensen och känslan i låten och förstärka det till det bättre.”

Första singeln från A New Shape var den rytmiska Heart of Mine . Själv älskar jag oljefaten i låten.
”De var en självklarhet för mig mig. Jag tycker låten i sig låter som ett tropiskt nattbad, så då passade det soundet väldigt bra.”

Videon till singeln är regisserad av Mats Udd . Storyn bygger på Laura Bridgemans liv – som var den första dövblinda människan i världen som lärde sig språk och kunde kommunicera med andra människor.
”Jag gillar Mats bildspråk och idéer väldigt mycket. Han pitchade själva grundidén till videon som vi sedan jobbade fram tillsammans. På något sätt ville jag få med känslan av sökande och han kom då att tänka på just den historien som han byggde videon på. Det blev som ett sökande och att tillslut hitta sig själv.”

Låten One Last Time på EP:n är en duett där Andrea sjunger tillsammans med Elias .
”Sedan jag hörde Revolution – som jag tycker är en fruktansvärt bra låt – har jag fascinerats av Elias röst. Den har ett djup och vibrato som inte är av denna värld. Så när jag tänkte att jag ville ha en duettpartner så var han första namnet jag kom att tänka på. Jag kände att det skulle vara fint med kontrasterna i våra röster i och med att jag ligger helt åt andra hållet. Jag frågade han manager och skickade över låten, sedan tackade Elias ja vilket var jätteroligt.”

Jag frågar Andrea om det var någon musik som inspirerade henne under inspelningen av EP:n.
”Jag har lyssnat mycket på In Colour med Jamie xx . Sedan hamnar jag alltid i någon form av melodiskt 80-tals träsk. Jag lyckas aldrig komma bort från det hur jag än gör, haha.
Det är väl det jag tycker är spännande när man jobbar med olika producenter vad för ljud- och melodipreferenser de har. Jag och Claes hade en bra match där.”

Innan vi avslutar samtalet ber jag Andrea sammanfatta EP:n med några få ord.
”Det är en EP som handlar om att vara på väg,” svarar hon.
Den vägen hör ni här:

Firefox AK
@Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Lover Patreon
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Podcast

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011