Idag släpper Sofia Härdig sitt nya album And the Street Light Leads to the Sea . Hon har kallats ”Sveriges bäst bevarade hemlighet” och har samarbetat med medlemmar från bland andra The Hellacopters , bob hund och Fläskkvartetten . Internationellt har hon lovordats som både electronicadrottning och ”The Next Girl In Experimental music”.

Favoriter Apple Music

Hennes musik beskrivs bäst som experimentell/alternativ rock även om musiken rör sig inom olika genrer. Det gemensamma är det kompromisslösa uttryckssättet.

Jag ringde upp Sofia för att prata om nya albumet och för att höra vad hon har för sig framöver. Läs intervjun här!

Vad har du för dig just nu?

Jag har suttit och jobbat med en video till låten Closed Eyes som finns med på skivan som släpps nu och så jobbar jag på ett nytt album.

Kan du berätta om hur arbetet med skivan sett ut?

Jag gör mycket elektroniska inspelningar själv, har utarbetat och gjort dem väldigt färdiga och sedan tagit dem till bandet som gjort sin tolkning av det. De har jobbat väldigt fritt och därför gick det fort att spela in, det tog bara tre dagar. De har fångat idéer av det som jag gjort elektroniskt.

Jag spenderade mycket tid på att spela in och producera låtarna på egen hand.  För att få den rätta energin och atmosfären. Det var mycket ljudlandskap, field recordings osv. Att jag lagt ned så mycket tid på att arbeta fram hur jag ville att låtarna skulle vara, gjorde det möjligt att jobba snabbt och släppa kontrollen i studion. Vi gjorde live versioner av mina elektroniska ljudlandskap. Eko syntar, Zombie körer och trummor gjorda av bildörrar tex. blev filtrerade genom spretiga gitarr slingor, bas och trummor. 

Alla musikerna inklusive mig själv har en bakgrund inom både rock och improviserad musik.  Det grodde oss fria. Det är en fantastisk känsla att jobba med musiker som är som jag. Inget räknande eller bestämda former. De följer mig- Verser och refränger blir så långa som just den här gången känns rätt. Så många ord som vill ut och hur många gånger, just denna gång. Vi spelade in hela albumet på tre dagar. Det har gjort låtarna direkta och energi fyllda. Ett stort NU precis så som de spelades in. Jag har alltid arbetat med de två ytterligheterna: Att jobba intensivt och länge, petigt, spendera en månad på att redigera en basgång som jag vill ha den. Bygga upp ljudlandskap samt den andra ytterligheten -Improvisation, allt skapat i stunden och sedan låta det vara orört.  Den här gången har jag gjort uppdelningen tydlig. 

Det låter som att det är ett trevligt sätt att jobba på, att det blir levande.

Ja, det blir det. Bandet som har spelat in är improvisationsmusiker och rockmusiker, och jag valde med tanke på det. Man behöver inte sätta formerna i studion, alla följde mig, vi spelade in live och det blir väldigt levande när man gör så.

Hur har skrivprocessen sett ut? Du släppte en EP i början på året, har du skrivit allt material till albumet efter det?

Låtarna från EP:n och albumet kommer från samma samling utav låtar och parallellt med detta har jag skrivit låtar till ett album som kommer nästa år.

Är det albumet redan klart?

Det är nästan klart, jag sitter med det nu.

Du verkar jobba mycket med helheten, både musiken och det visuella.

Ja, absolut. Denna gång inför videon Closed Eyes har jag arbetat med två konstnärer här från Malmö. Vi har arbetat tätt ihop och jag är väldigt involverad i alla idéer.

Du verkar vara en produktiv och kreativ person, är det viktigt för dig att aldrig bli för bekväm i det du gör?

Ja, det är därför jag har den elektroniska biten med. Förr så spelade jag i band och då ville jag jobba väldigt mycket och ville ha del i hur allt skulle låta. Det är svårt att få andra att gå upp och jobba åtta timmar om dagen, haha! Det tycker jag om att göra, att gå helt in i något. När jag har en skiva färdig är jag redan vidare och funderar på hur jag kan utvecklas och har nya idéer. Då är jag trött på det jag gjort och tänker på annat.

Vad är det som inspirerar dig? Inspireras du över att vara igång hela tiden?

Jag jobbar 9-17 varje dag och det är inspiration att bara gräva där man står. Jag sitter ju länge och jobbar med produktionen och kan sitta länge med att klippa basslingor. Jag kan sitta och snöa in på detaljer, det tar väldigt mycket tid.

Är det enbart inom musiken du får ditt kreativa utlopp eller har du även andra projekt?

Jag har tidigare jobbat med teater och dans. Jag har gjort musik till dans och kortfilmer men har också varit verksam som både dansare och skådespelare. Nu hinner jag inte det eftersom musiken tar mycket tid. Jag tänker på musiken som ett konstnärligt uttryck.

Har du några spelningar inplanerade efter att du släppt albumet?

Jag ska spela i Österrike, Stockholm, Örebro och Malmö. Sedan ska jag till Ryssland för att göra tre spelningar och därefter flera spelningar i Europa.

Vad spännande, har du spelat i Ryssland förut?

Nej, det är faktiskt första gången så det ska bli väldigt kul. Jag ska spela i Sankt Petersburg, Moskva och Yaroslaw. I november ska jag spela på en festival i Berlin som heter Heroines of Sound .

Skivan har fått mycket uppmärksamhet utomlands. Tre singlar har släppts och de har fått väldigt fin respons över hela världen. Det är väldigt kul att det blivit så uppmärksammat även innan skivan släppts.

Nya albumet hör du här!

Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Podcast
Share.

Susanna heter jag och är skribent på Popmuzik. Jag älskar att snöa in på en bra låt. Oftast lyssnar jag på indiepop/rock men en bra låt är en bra låt oavsett genre. Artister som spelas flitigt i mina lurar är exempelvis Hurula, Kitok, Rhodes, Arctic Monkeys och Brian Fallon.

Nordiska Favoriter

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011