Thomas Stenström är äntligen tillbaka och för några veckor sedan landade singeln Allt jag har , vilken är den första att släppas från hans kommande tredje album. Jag träffade Thomas inför hans spelning på Folk för att prata om hans musik, nya singeln och det kommande albumet.

Svensk Pop Apple Music

Är det gött att vara tillbaka på västkusten?

Ja det känns gött. Alla kompisar kommer på spelningen ikväll så det blir grymt!

Har du bott i Göteborg någon gång eller blev det Uddevalla och sedan direkt till Stockholm?

Jag har aldrig bott här, det var från Uddevalla via en massa andra ställen innan det till slut blev Stockholm. Men jag har varit här väldigt mycket och det var hit man åkte när man var riktigt taggad.

Berätta om nya singeln Allt jag har.

Det känns hur bra som helst! Det var sista låten vi gjorde till skivan. Vi hade jobbat jättelänge och vi pressade ur oss en till låt innan albumet var färdigt. Det är lite med skräckblandad förtjusning när det väl släpps, man gillar ju att ha saker för sig själv haha!

Känns det lite läskigt när du ska visa upp det?

Man har lagt ner så mycket tid, så med respekt för det, blir det så viktigt att det blir rätt. Sedan vad folk tycker och hur det går är sekundärt. Men bara allt det tekniska, att det kommer upp på Spotify som det ska och så, allt blir så viktigt just när man släpper första grejen.

Tillbaka till singeln. Den var sist in men först ut, hur kommer det sig?

Vet inte, det brukar vara så för mig att den första och sista låten som skrivs är de bästa. Man har slappnat av och har inga hjärnspöken. Jag är skitnöjd med den och det är viktigt för mig att det inte är riktigt vad folk förväntar sig. Det finns lite andra element i den som jag tycker är nåt steg åt något håll för mig. Jag har vågat ta, det är ett hiphop-beat liksom, att vi vågade göra det. Sen vad den handlar om det får folk verkligen bestämma själva.

Tredje albumet på gång. Vad kan du berätta om det? Har processen sett annorlunda ut jämfört med tidigare?

Det är nästan färdigt, vi mixar det sista men ingen titel är bestämd ännu.

Det har inte varit så annorlunda, men jag har haft mer tid och har kunnat spela in i finare studio och så där. Men sånt där är ju bara tjafs egentligen, det handlar ju bara om hur den kreativa processen har sett ut. Jag gör det bara för att överraska mig själv och det senaste året har verkligen varit en konstant flöde av det där. Jag har nog aldrig varit i en sådan kreativ bubbla förut som vi varit i, jag och killarna som spelat in.

Är det också att du hittat hem lite och vågar experimentera lite mer?

Jo, men det känns lite så. Det finns inte lika mycket nervositet, jag vet att det är det här jag ska hålla på med. Hur det än går har jag bestämt mig för det. Det trodde jag väl att jag gjort förut också med det fanns alltid nån sån tanke om att jag kunde börja snickra eller nåt istället. Men nu kör jag på detta hur det än går och det smittar av sig en del på processen tror jag. Mer målinriktat och det gillar jag väldigt mycket.

Hur har inspelningen sett ut?

Jag träffade mina vänner David och Johan på väg till studion och vi började bara spela in. Björn Yttling har varit som ett bollplank. Vi var som i en kreativ bubbla i två månader i studion. Den grejen har jag aldrig gjort innan. Det var som att komma tillbaka till rötterna. Vi jammade och lekte oss fram, det var så här jag gjorde från början.

Jag gillade ditt första album och du har utvecklats väldigt fint som artist sedan dess.

Det var tjugo års flyktbegär som koncentrerades på den skivan. Väldigt mycket tonårsplatta för mig. Jag känner mig långt från den nu, men den är naiv och härlig tycker jag. Att utvecklas är det som är allra viktigast för mig.

Jag tänker på rotlösheten som finns i dina texter. Det finns bland annat ett spår på nya skivan som heter Luffarblod.

Det handlar om att jag inte känner mig hemma någonstans och att det har blivit en drivkraft. Jag har alltid haft behov av att visa mig själv och andra att jag kan, ett underdog-perspektiv. Det är den viktigaste bensinen i mitt liv, det finns nära till hands hela tiden.

Det är hela min uppväxt och alla runt omkring i Uddevalla. Det är väldigt tydligt att alla har olika förutsättningar från början. Då har jag de glasögonen på mig hela tiden, jag skriver om det jag ser.

Låten Luffarblod handlar om att leva just nu, inte för morgondagen.

Du har släppt vinyl tidigare, kommer även nya albumet att släppas på vinyl?

Jag gillar hela den processen. Jag tycker inte att det är skitfestligt att ta foton, en vän gör alla omslag och det är nästan lika roligt som resten. Vinyl är något att ta i och folk vill ha det.

Lyssnar du själv på vinyl?

Ja, just nu är min vinylspelare trasig så det var alldeles för länge sedan nu.

Vilken var den senaste skivan du köpte?

Det var nog när jag köpte David Bowie-plattor, jag hade en Bowie-period när han tragiskt nog gick bort. Jag kompletterade då och har nog nästan allt nu.

Har du någon höst/vinterturné på gång?

Det viktigaste för mig är att komma ut och spela. Vi börjar till våren som det ser ut nu.

Det är långt till våren, vad ska du göra fram tills dess?

Såna här grejer och göra klart skivan. Det är rätt mycket kvar att göra med vinyl och så.

Det är Kent-feber i Göteborg just nu, ska du gå på spelningen ikväll?

Ja det ska jag göra. Det blir en bra uppladdning att gå på arenaspelning och sedan spela själv på världens minsta scen, haha!

Thomas Stenström @
Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Lover Patreon
Share.

Susanna heter jag och är skribent på Popmuzik. Jag älskar att snöa in på en bra låt. Oftast lyssnar jag på indiepop/rock men en bra låt är en bra låt oavsett genre. Artister som spelas flitigt i mina lurar är exempelvis Hurula, Kitok, Rhodes, Arctic Monkeys och Brian Fallon.

Favoriter Apple Music

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011