Jag förstår tanken med New Music Friday och är egentligen helt för idén att släppa veckans album på en och samma dag över hela världen. Det gör att nyheter är nyheter samtidigt och inte som förr när vissa länder släppte album på fredag, andra på måndag och vissa på tisdag.
För just album är det väldigt bra strategi.
Men det är synd att detsamma gäller för singlar.
Varje fredag rasslar det till i Spotify och jag får en 100 nya låtar att plöja igenom. Nyheter på startsidan av spelaren uppdateras och dagen blir en enda lång och stressig genomlyssning av allt som släpps på en och samma gång.

Popmuzik Podcast

För mig hade det varit klart mycket bättre om singlar portionerades ut under veckan, och med det även gjorde att startsidan på Spotify uppdaterades dagligen med ny musik. Visst, det är smart att sammanställa veckans releaser med deras grymma och ack så behövliga New Music Friday-spellista, men det borde ju inte hindra från att släppa starka singlar på tisdag eller onsdag eller torsdag?
Många artister verkar ändå gå förbi hela New Music Friday-grejen igenom att släppa nya låtar – inte singlar som går till radio – lite då och då. Lady Gaga släppte tillexempel en ny låt i går: A-YO från hennes kommande album.

Problemet är egentligen att om man är en mindre artist så drunknar man i alla nyheter skivbolagen släpper ut på fredagar. Då är det bättre – och roligare – att släppa under veckans andra dagar (vilket fler och fler independentbolag gör). Men även större artister drunknar när alla släpper samma dag. Det finns liksom inte plats eller tid att lyssna igenom all musik som trycks ut på en och samma dag, så bolag borde nog helt klart tänka om när det gäller fredagsrelease av just singlar.

”Men topplistan då?” ropar kanske någon förtvivlat.
Ja, den officiella topplistan är baserad på försäljningen av album och singlar under perioden fredag till torsdag. Men ärligt… Vem förutom möjligen folk på musikbolag läser den officiella topplistan 2016?
Då mer eller mindre all musik i Sverige konsumeras via Spotify så är det väl den listan som är intressant och aktuell för vad som verkligen lyssnas på idag. Listan uppdateras till och med en gång per dygn, så där kan man istället skryta med ”har legat etta på Spotify-topplistan i sju dagar i rad!”

Det vore roligt med en mer dynamisk musikvecka igen. Då starka artister kan släppa singlar lite då och då under veckan. Där Spotify dagligen uppdaterar startsidan med nya och roliga musiktips och inte bara kör sin uppdateringen en gång i veckan (med några få undantag).
Framförallt blir det intressant för folk att lyssna på nyheter igen. Jag kan ju bara se på mig själv. Har jag inte hunnit med att lyssna på en singel – eller skrivit om den – på några dagar, så blir det tyvärr aldrig att jag aktivt gör det. För singlar är som mjölk, de har ett bäst före datum. Köper man in för mycket så blir det alltid några paket som måste kasseras. Det vore ju synd på all den bra musiken.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
POPMUZIK LOVER 2
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Följ på Apple Music

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011