Way Out West – Dagny (Intervju)

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry

I natt spelade den norska sångerskan Dagny på Pustervik under Stay Out West.
Hon slog igenom i våras med singeln Backbeat som i skrivande stund streamats i mer än 20.000.000 gånger på Spotify. Under somren släppte hon sedan uppföljaren Fool’s Gold som hon framför tillsammans med den amerikanska sångaren Børns.
Jag satte mig med sångerskan vid lunchtid idag då hon fick berätta lite om sig själv.

-Var ser du som hemma nu, är det London eller Tromsø?

Just nu har jag flera olika hem, men Tromsø är ju alltid hemma-hemma. Nu har jag bott i London i nästan fem år och alla mina bästa vänner och alla jag jobbar med bor ju där. Så det är väl kanske egentligen mer hemma.

-Om man bortser från att familjen bor i Tromsø, vad har den platsen som inte London har?

Åh, det är verkligen två helt olika platser. Men det som är skönt med att vara hemma är att jag kan slappna av mer där, samt att det finns mer natur än i London. Sedan är det en liten ort och du kan mer eller mindre bara gå ner till puben och träffa någon där. Det sker ju inte i London. 
Men samtidigt är London så stort och det är så mycket som sker där. Du måste verkligen jobba hårt för att komma någonstans, för det fins så många som sliter där. Jag har personligen utvecklas mycket sedan jag flyttade till London.

-Vad inspirerade dig till att börja sjunga?

Jag växte upp i en musikerfamilj. Mamma och pappa är jazzmusiker och spelar brasiliansk musik. Det spelades alltid musik hemma och det kom och gick musiker hela tiden. Så det var en stor del av min uppväxt.
Men jag hade själv inte tänkt att bli musiker förrän jag var 16. Innan ville jag bli allt från dansare och astronaut eller arkeolog, så jag hade många drömmar men musiker var nog ingen av dem. Sedan började jag skriva låtar när jag var 16 och efter det växte det.

-Du hade ju släppte en låt redan 2011 som hette Run Baby Run läste jag.

Ja, den gjorde jag tillsammans med en grupp från Tromsø som heter Vishnu.
Saken är den att jag släppte en EP redan 2010. Det var en helt annan grej än den musiken jag gör nu. Då hade jag bott i Liverpool en månad och jobbat på en EP. På den tiden spelade jag på massa olika ställen, men det lyfte aldrig. Därför har det gått såpass många år mellan då och nu.

-När skrev du Backbeat ?

Det var i början av 2015 och den spelade in i Maj i fjol.
Då var jag signad med en indielabel, så då gick vi in i en studio utan producent eller något och bara spelade in en EP. Sedan tog det ett tag tills de som var vår digitala distributör i London ringde och berättade att någon från USA hade hört Backbeat och ville spela den hos Zane Lowe. Efter det kom Universal med in i bilden.

-Har popmusik alltid varit din grej om nu dina föräldrar spelat jazz?

Ja, jag tror det. Jag är ju 90-tals barn och älskar Spice Girls och Backstreet Boys . Egentligen väntade jag nog på den dagen jag skulle växa upp och börja lyssna på jazz, men det hände aldrig. Haha.

-Hur kom samarbetet med Børns till?

Tommy English, som var en av dem som jag skrev låten med har skrivit och producerat Børns album. Den dagen vi skrev Fool’s Gold var Børns i studion. Han hörde låten via Tommy och han gillade den och ville vara med och skriva den.

-Brukar du gå mycket på festivaler?

Jag älskar festivaler!
Samtidigt nu när jag själv spelar på festival hinner jag ju inte med att se några artister. Vi kommer dit och kör soundcheck och sedan spelning och efter det ska man vidare. Men annars går jag gärna på konserter i London när jag hinner.

-Har du något speciellt konsertminne som varit extra bra?

Jag såg Ryan Adams på Roundhouse i Camden. First Aid Kit öppnade för honom, så det var perfekt. Jag är ett stort fan av honom, så det var väldigt bra!
Mina föräldrar tog en gång med mig på en konsert med en brasiliansk artist som heter Joyce. Även om jag inte förstod ett ord av vad de sa så träffade det rakt i hjärtat på mig.

-Vilken var den första poplåt som du älskade?

Det måste vara något med Spice Girls. Jag kunde alla låtarna och låtsades att jag var Mel B. Ibland träffades jag och mina tjejkompisar och gjorde alla danssteg till låtarna. Så jag var verkligen ett stort fan. Haha.

-En fin låt att gråta till.

Just nu är jag helt nere i en låt med Birdy som heter Lost it all efter att jag hörde den på en konsert hon hade för ett tag sedan.

-Vem skulle vara den ultimata duett-partnern?

Ryan Adams! Han är verkligen en dröm att få sjunga med.

-Vad händer efter sommaren?

Jag släpper min EP i början av September. Sedan blir det spelning i London. Efter det ska jag till Amerika och sedan till tillbaka hit till Sverige igen för att skriva nytt material för att sedan åka tillbaka till Los Angeles och spela in tillsammans med några svenskar. Så det blir mycket som är kopplat till Sverige just nu. Haha.

Dagny
@Facebook

Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry
Share.

Comments are closed.