Bråvalla – Sam Feldt (Intervju)

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry

Sam Feldt är en producent och DJ från Nederländerna som bland annat hade en monsterhit med sin nya version av Robin S klassiska houselåt Show me love från 1990.
I helgen höll han ett DJ-set på Bråvalla och jag fick tillfälle att träffa honom för en intervju direkt efter spelningen.

Första gången i Sverige?

Jag har varit i Sverige förut men aldrig som en DJ. Sist var jag nog 15 år gammal. Jag och mitt ex åkte hit, vilket var stort för mig att åka utomlands. Men nu är det som sagt första gången för mig som DJ.

När började du producera dansmusik?

Först lekte jag runt med att göra låtar när jag var 12, 13 år gammal. Men det var först när jag var 17 år som jag kände att jag ville satsa på att bli producent och DJ. Så jag spelade en hel del låtar under olika alias. Sedan kände jag att jag tröttnade lite på det jag höll på med, och istället skapade detta projektet som jag döpte till Sam Feldt, mest för att ha kul och få utveckla min egna skaparprocess. Det blev helt plötsligt väldigt stort, vilket egentligen inte var planen.

Ni holländare har ju alltid varit extremt bra på just elektronisk dansmusik.

Ja faktiskt. Vi ser en växande marknad även i USA, sedan är ni skandinaver stora på dansmusik i allmänhet också. Men jag känner att ni svenskar, holländare och en del britter har satt tonen för dansscenen. Det måste vara något vårt vatten. Haha.

Men du hade en koppling till Sverige redan innan i och med att du remixade Waiting for love med Avicii. Hur kom det till?

Det var en grej som sköttes via våra olika labels. Jag har tyvärr aldrig träffat honom personligen. Men han är verkligen en av mina största inspirationskällor. Han var den första producenten inom progressive som kom med dessa glada och melodiska låtar. Han gjorde det långt innan alla andra gjorde det.

Har du andra personliga favoriter när det kommer till producenter?

Det finns så många inom de olika generna att det är svårt att nämna bara någon. Men vill ni ha koll på vad jag verkligen älskar så ska ni lyssna på mitt radioprogram eller följa min spellista på Spotify. Säger inte för att spamma, haha, men där får man nog en bra bild över vad jag gillar.

Men du är öppen för all sorts musik antar jag?

Ja, jag lyssnar till allt från det som spelas på radio till klassiskt, jazz och blues. Jag är ett stort hip-hop fan, så jag har väldigt bred smak.

Foto: Emanuel Fröberg

Foto: Emanuel Fröberg

Har du en gimmick när du remixar?

Jag har en del saker som jag brukar ha med och som tillsammans skapar en Sam Feldt-låt eller set. Kanske inte skulle kalla det för en gimmick, men antar att alla har en signum i sitt sound som kan vara en kombination av en viss kick-drum eller en speciell synth som du ofta använder. Sedan blir det ju olika för varje låt i och med att låtarna i sig är olika. Men jag tror det är viktigt att man ändå kan höra på en låt att det faktiskt är min låt, vilket jag tror många producenter jobbar efter.
Med Sam Feldt försöker jag ändå ha ett brett spektrum som sträcker sig från 100 till 128 Bpm. Att göra klubblåtar och en del långsamma samt en del ballader och akustiska låtar.

Varför dammade du an Show me love ?

Det var faktiskt inte ett medvetet val att göra en remake på den låten. Jag hittade den här fantastiska sångerskan Kimberly Anne som lagt upp låten på YouTube, så det var faktiskt mer hennes röst än själva låten som fick mig att haja till. Det kunde vara vilken låt som helst, men nu var det just Show me love . Jag kontaktade henne och frågade om jag fick göra en låt med hennes a capella. Hon skickade över spåren till mig och så kunde jag göra en låt.
Jag har ju gjort en del remixar och så tidigare, men annars har jag bara släppt originallåtar innan Show me love.
Men en rolig sidohistoria till just Show me love är att när jag var yngre spelade jag en del för vänner. När jag skulle köpa ett par begagnade högtalare till detta, spelade säljaren faktiskt Show me love för att demonstrera kvalitén på högtalarna. Det var första gången jag hörde den låten och jag tror även det var första gången jag hörde en riktig houselåt överhuvudtaget.
Jag frågade pappa vad genren kallades och han svarade att det var drum’n’bass. Så jag gick hem och googlade drum’n’bass och fick fram något helt annat. Haha.
Det var i alla fall min första möte med housemusiken, och då visste jag inte ens om det. Haha.

Det har varit ett varit ett fantastiskt år för sig. Du har spelat på Ultra, Coachella och Sunset Music. Vad är hemligheten bakom lyckan?

Som jag sa så försökte jag DJa sedan jag var 17 år och harvat mig fram på det. Jag gjorde låtar som jag hoppades folk skulle spela, inspirerades av Beatport-topplistan och vad jag trodde andra DJs skulle vilja spela. Men jag blev aldrig direkt framgångsrik på att försöka apa efter andra. Så tillslut lade jag ner det och bestämde mig för att skapa musik som jag själv vill spela och lyssna på.
Det var då jag skapade Sam Feldt och det var då allt verkligen föll på plats. Så det bästa rådet jag kan ge folk är faktiskt att följa ens hjärta och hitta ens egna sound som du själv gilla. Inte kopiera vad andra gör.

Tropical house har ju varit väldigt hett ett tag nu. Men var tror du genren tar sig efter detta?

Jag har aldrig gillat just ordet tropical house. När jag började med Sam Feldt kallade vi det melodic house, vilket jag fortfarande använder.
Jag har varit vän med Thomas Jack under en lång tid. Han spelade en show i Oslo och jag Facebookade honom och sa att vi borde ses när han ändå var i Europa, vilket vi gjorde. Vi satt och pratade om vår musik, och sa att vi inte hade något riktigt namn på det. Då sa Thomas att vi skulle kalla det för Tropical House, så vi ändrade genren på SoundCloud till det och det var därifrån det namnet kom.
Men – tillbaka till din fråga – jag tror att housemusiken ständigt är i utveckling. En bra sak som just tropical house tog med sig var att melodier och ett organiskt sound är viktigt igen, vilket även märks inom progressive house också, där melodier blir viktigare, vilket tillexempel Avicii har bevisat för oss. Så det rör sig hela tiden och jag har ingen aning om var det tar oss härnäst, vilket är lite av charmen med det.

Foto: Emanuel Fröberg

Foto: Emanuel Fröberg

Du har nyligen släppt Summer on you. Vad händer efter detta?

Jag är mitt uppe i min sommarturné. Jag gör nog en eller två spelningar varje dag hela sommaren, så det är ganska hektiskt. Så jag är glad över att jag redan gjort klart mina kommande två singlar och kan fokusera på turnén.
Jag försöker jobba lite även på vägarna, men det är svårt att hitta inspiration och fokus när man är ute och reser. Men jag sjunger in lite nya idéer så länge, även om jag är en sjukt dålig sångare, haha.


Sam Feldt
@Facebook


Bjud på en kaffeBjud på en kopp kaffe?
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry
Share.

Comments are closed.