Det var 2013 som bandet Bastille släppte sitt debutalbum Bad Blood med singeln Pompeii som blev en monsterhit. Året efter fick vi tredje delen av deras mixtape Other People’s Heartache där de samarbetade med artister som HAIM , MNEK och Angel Haze för att bara nämna några.
Men nu är det äntligen dags för bandet att släppa uppföljaren till Bad Blood och den 9:e September släpper de albumet Wild World där singeln Good Grief blev första smakprovet.
Bandet uppträdde på ett för stunden regnigt Bråvalla natten mot lördag och jag fick en intervju med sångaren Dan Smith och keyboardisten Kyle Simmons under fredagen.

Popmuzik Lover Patreon

Innan vi börjar snacka om nya singeln och kommande albumet så måste vi prata lite om videon till Oblivion. Att ha med Sophie Turner i videon var ju briljant. Hur kom ni på idén?

Dan : Hon är ett stort fan av bandet och vi är stora fans av Game of Thrones . Sedan har hon ett mycket speciellt utseende och vi ville ha med en ung, intressant person i videon. Sedan visste vi inte hur länge hon skulle klara sig i serien, så det var passande att ha med henne då.
När videon spelades in var vi i Australien på turné medan hon var på detta demolition derby med videoteamet – tillsammans med regissören Austin Peters , som gjort tre av våra videor. Jag ringde för att se hur allt fungerade, och James som är producent svarade över ett enda stort buande i bakgrunden att hon precis hade avslutat inspelningen. Under denna typ av event lyssnar alla på rock och ser bilar som kraschas. Sedan fick de avbryta allt för att Sophie skulle sjunga denna tysta pianoballad. Det var uppenbarligen mycket hat i luften, vilket faktiskt borde hjälpt henne i sin tolkning att se ännu mer rädd ut.
Sedan fick Sophie telefonen och jag fick prata med henne ”Hey, vi har aldrig träffast men jag älskar Game of Thrones.” Haha.

Antar att ni såg avslutning i veckan?

Dan : Ja!

Som man gör börjar vi fråga alla i tältet om de sett avsnittet, och när det visade sig att en inte sett det fick vi nöja oss med ett ”det var bra” från oss alla för att inte spoila.

Varför valde ni just det citatet So what would you little maniacs like to do first från Weird Science på singeln?

Kyle : Det kändes perfekt som öppning på albumet, så uppenbarligen är Good Grief även öppning på albumet också. Det är lite tongue in cheek och ett homage till våra fans i och med att albumet kommer lite senare än många hade hoppats på.
Sedan är det ett fantastiskt citat från en otrolig film som vi alla älskar.

Dan : Det är nästan lite ikoniskt på ett underskattat sätt. Kelly Le Brock har en grym brittisk röst, så den är lite nostalgisk.

Blir det andra citat på albumet?

Kyle : Massor! Det är nästan hela idén med albumet.
Det är nog vad folk förväntar sig av oss. Massa citat från olika filmer, så som gamla skumma b-filmer och TV-serier.

Dan : Plus lite dokumentärer. Albumet är lite som våra mixtapes med massa röster som rör sin in och ut i låtarna. Men jag tror att just Weird Science är det mest kända citatet, de andra är nog lite mer obskyra.

Var det problem med att få rättigheter till alla citat?

Dan : Så jävla många problem! Det var verkligen en mardröm. När vi gjorde detta tidigare snodde vi ju bara det vi ville ha, vilket i sig ledde till alla stämningar vi fick över oss. Men denna gång fick vi göra allt mer lagligt i och med att vi är signade till ett riktigt skivbolag. Så vi fick skaffa tillstånd för allt. Helt vansinne!
Skådespelaren som säger det ska ge sitt tillstånd, sedan filmbolaget, killen som skrev manuset…. Det är en intressant process helt klart.
Tänker bara på alla hip-hop artister som vi älskar och jobbet de måste lägga ner för alla samplingar. Eller så är de så mycket coolare än oss och bryr sig bara inte.

Foto: Emanuel Fröberg
Foto: Emanuel Fröberg

Om ni skulle beskriva albumet med några ord, vad skulle ni säga då?

Dan : Jag skulle nog använda ordet mixtape än en gång. Vi har nog mest kul på albumet och gör det vi älskar på tre och en halv minut. Vi tar in influenser från saker vi gillar så som hip-hop, rock, elektronisk musik, post-dubstep, allt och inget. Det där blev mer än några ord.

Har ni några samarbeten med andra artister på detta album?

Kyle : Nej, inga. Vi har sparat dem till våra mixtapes. På albumen, eller vi har bara släppt ett och ett halvt än så länge, men där är det bara vi som är med. Plus vår producent Mark.

Dan : Albumet är lite av vår egna spelplan, medan våra mixtapes är mer samarbeten och utforska det.

För ni har ju alltid hittat väldigt intressanta personer att jobba med, eller som remixat er. Ni var ju tillexempel väldigt tidiga med att upptäcka MNEK.

Dan : NMEK är helt jävla otrolig! Han skrev och producerade ju Final Song med . Han är så grym och det är en så bra låt!
Vi jobbade ju med Angel Haze på en låt och sedan följde hon med oss på turné. Det är alltid kul att jobba med artister som vi älskar men som även låter annorlunda från oss. Det är ju dem som gör det intressant när vi turnerar och är en bra motpol till oss själva. Visst en del fans blir lite förvirrade men för oss är det fantastiskt att se dem spela varje kväll.
Det är lite det som är grejen. Vi skriver inte med andra människor och vi blir inte producerade av andra på våra album. Så just mixtapen är bra på det sättet att det ger oss ett tillfälle att jobba med andra artister som vi tycker är bra eller vänner till oss eller artister vi träffat på en festival. Så det ger oss ett utmärkt tillfälle att få göra lite samarbeten och se vad som händer.

Om ni då jämför arbetet med detta och förra albumet, hur föll bitarna på plats denna gång?

Dan : Vi har nog vågat ta ut svängarna mer denna gång. Vi hade knappt gitarrer på förra albumet. Nu är de mer uppenbara, och tyngre. Fortfarande väldigt mycket ett Bastille-album. Vi knäpper med fingrarna mer.

Hoppas ni har med kobjällror oxå.

Kyle : Det har vi!

Foto: Emanuel Fröberg
Foto: Emanuel Fröberg

Av alla låtar ni hört, vilken skulle ni säga är mest camp?

Kyle : Im too sexy med Right Said Fred .

Skulle Bastille vara hjältarna eller skurkarna i en Marvel-serie?

Kyle : Jag hade ju helst sett oss som skurkarna, men vi är nog inte tillräckligt coola för det.

Ni skulle kunna vara en spinoff på Deadpool.

Kyle : Ja, absolut, vi skulle kunna vara antihjältar!

En film som behöver filmmusik av Bastille.

Dan : Lost Highway eller kanske Donnie Darko .

Vem väljer musiken på turnébussen?

Dan : Det är typ du eller Woody .

Kyle : Ja. Woody väljer de flesta låtarna, medan jag kommer in och ändrar lite när det blir för rockigt. Visst, det är kul med rock lite då och då, men inte för mycket.

Läste förresten att en tidning här i Sverige kallade er för ett indierockband.

Dan : Våra liveshower kan vara lite rockigare i och för sig, men gillar nog inte ordet indie.
Sedan bryr vi oss inte så mycket om genres, för det känns egentligen helt ointressant nuförtiden. Vi gör låtar som är rock, pop, r&b, och stora filmiska låtar. Så det gör väl att det blir intressant att se var i musikindustrin industrin själv definierar en.
Jag tror dock inte att om man lyssnar på våra låtar så tänker man att Pompeii eller Oblivion skulle vara indielåtar. Samtidigt, när vi är som mest poppiga så sjunger vi om döda människor, så jag vet inte.

Foto: Emanuel Fröberg
Foto: Emanuel Fröberg

Vilken film kan man förresten inte se för många gånger?

Kyle : Jag kan nog aldrig tröttna på Guardians of the Galaxy . Vi flög ganska mycket för ett tag sedan och då spelade de Guardians of the Galaxy på planet mer eller mindre hela tiden. Men jag kunde ändå sitta och se filmen med ett stort leende på läpparna varje gång den visades, så ja, den är fantastisk.

Wild World släpps den 9:e September.


Bastille
@Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Favoriter Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Favoriter Apple Music

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011