För en vecka sedan fick jag ett mail av en artist som kallade sig OURCHIVES . I mailet berättade han att han skulle släppa sin debutsingel Far From Grace inom några dagar.
Det visade sig att sångarens röst var souligt vacker, där låten var en stark radiosingel med OneRepublic -känsla. Med andra ord gick jag igång helt på låten och ville veta mer om denna debutant.
Jag ringde helt enkelt upp sångaren för att få lite mer information om honom och låten.

Popmuzik Lover Patreon

Det var i höstas som Joel Gunnarsson , efter att ha gått ur naturprogrammet på gymnasiet lämnade Vimmerby bakom sig för att börja studera på Kulturama i Stockholm.
Under sin uppväxt hade Joel alltid spelat tvärflöjt, och medan andra sjöng moderna poplåtar, spelade han själv stycken av Mozart .
”När jag spelade var det alltid sångarna jag såg upp till, och när sedan sångpedagogen frågade om jag ville börja i kören svarade jag ja.” Det var en klassisk kör för högstadie- och gymnasieelever och ledaren började sedan ge sånglektioner för Joel så han kunde utveckla sin röst ännu mer.
Men det var när han väl flyttat upp till Stockholm som hans musikambitioner tog fart.

Han träffade Kamilla Bayrak och Kristoffer Nilsson under ett event i höstas och de pratade om att de skulle göra något ihop. Under November satt de i en studio på Kungsholmen och jobbade på det som skulle bli Far From Grace .
”Jag hade en text som jag skrivit några dagar innan och Kamilla kom med en brygga som vi sedan skrev på. Efter det låg den på is till våren innan vi började jobba på den igen.”

-Vad är bakgrunden till Far From Grace?

”Den är inspirerad av ett par kompisar till mig. En av dem skulle flytta och då var frågan om de skulle fortsätta vara tillsammans eller om de skulle göra slut. Vad de än skulle välja hade de mått dåligt i och med att det suger att göra slut, men lika mycket att inte ses.”

Foto: Felix Frank
Foto: Felix Frank

-Var kommer ditt artistnamn ifrån?

”Jag funderade på vad min grej skulle vara. Vi snackade om vad som saknades i dagens popmusik och kände att det var äktheten. Det finns absolut mycket bra och äkta låtar, men kanske inga som jag själv och min omgivning kan relatera till. Så jag försöker utgå från mina egna historier som ungdom. Att gå igenom vårt egna arkiv vilket ledde till ordleken Ourchives.”

Joel berättar att han kanske inte ser sig som ungdomens nya röst, men han vill gärna ge sin syn på hur det är att växa upp och vara ungdom idag. Men då inte göra det glamouröst eller glorifiera det, utan bara berätta sin version av det.
”Vemod är en känsla jag själv älskar att rulla runt i och att skriva om. Skolavslutning är det ultimata vemodet för mig. Det är härligt och spännande för att man inte vet vad som ska hända, samtidigt lämnar ju ju något bakom sig. Själv ser jag upp till artister som kan skriva en glad låt om något melankoliskt och tungt ämne. Som den norska sångerskan Maria Mena . Tillsammans med Ryan Tedder i OneRepublic är de helt underbara.”

Om allt går som det ska kommer Joel att släppa en EP till höst. Jag frågar om de andra låtarna går i samma anda som just Far From Grace .

”Den är nog den mest poppiga låten vi gjort. De andra går mer åt soul-hållet, men musiken är väldigt modern.”

Foto: Felix Frank
Foto: Felix Frank

-Var ser du sig själv om säg tre, fyra år?

”Svårt att svara på. Men jag hoppas jag utvecklar mig framåt. Min mardröm hade varit att känna mig nöjd om fyra år och inte behöva kämpa mer. Jag vill vara hungrig på detta och göra den musik jag själv vill, för det är farligt att bli nöjd för fort. Men jag hoppas i alla fall att jag släppt ett album då.”

Ni kan lyssna på Far From Grace här.

OURCHIVES
@Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Podcast
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Favoriter Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011