Aftonbladets Tobbe Ek skrev för några dagar sedan om jävet i den svenska Eurovisionjuryn, där han pekade på att Lisa Ajax och Anton Ewald samt låtskrivaren Anderz Wrethov hade vänner och egetintresse kopplat till några av låtarna. Detta ledde kanske till att de höga poäng som gavs till Malta och främst Azerbaijan var mer från hjärtat än hjärnan. Även om det inte skulle stämma i sak, är det ett problem att misstankar om jäv ens förekommer.

Popmuzik Podcast

Jag har dock ett annat frågetecken om juryn.
Om det nu bara ska vara fem personer i juryn, och deras jobb egentligen inte är att en hitta gemensamma nämnare med folket, utan vara de som efter ett proffesionellt sätt tar ut låtar efter kvalité och potential, varför då göra den till en kändisjury överhuvudtaget?
Att musikredaktören Karin Gunnarsson från P3 och programchefen Rickard Keilor från NRJ är med är helrätt. Två tunga namn från radio. Perfekt.
Anderz Wrethovs position som låtskrivare är även den helt rätt. Här går det ju att byta ut mot säg Joy Deb , Fredrik Kempe , Alexander Bard eller varför inte tänka utanför Melodifestivalnboxen och bjuda in låtskrivare som inte är direkt kopplade till formatet?
Att sedan två av fem är artister känns för mig lite konstigt. Här skulle de ju istället ha med en musikjournalist som ska vara med och hitta ”rätt” låt bland bidragen. Ska det vara en proffsjury, så bör det ju vara folk som analyserar musik varje dag? Kanske att de skulle ha med Anna Charlotta Gunnarson , Lars Nylin , Hanna Fahl , Andres Lokko eller någon annan tyckande musikprofil som sitter med för att ge den aspekten på låtarna också?
En annan vinkel skulle vara att även ha med en A&R från ett skivbolag.

Att sedan ha med en artist med koppling till Melodifestivalen – visst, kör. Men två känns lite mycket va?

Drömjuryn nästa år:
Musikläggare / Programchef
Låtskrivare / Producent
Journalist
A&R
Artist

Med detta får vi ett bra snitt från hela branschen och från alla sidor. Sedan är det ju upp till producenten från SVT att plocka namnen med minst koppling till det årets festival. Något de kanske inte lyckades med i år.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
POPMUZIK LOVER 2
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Följ på Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011