Ryssland representeras i år av landets största popartist – Sergey Lazarev , som framför låten You are the only one . Låten har redan en seger-buzz om sig, och många verkar tro att Sergey kan ta hem Eurovision till Ryssland än en gång.
Sergey började sjunga i tidig ålder och var bland annat med gruppen Neposedi tillsammans med Vlad Topalov samt Lena Katrina och Yulia Volkova som senare blev t.A.T.u . Efter det bildade Sergey och Vlad gruppen Smash! som existerade mellan 2000 till 2004. Bandet blev ofta jämfört med Wham! , så det var väl inte helt knotigt att de tillslut spelade in en cover på George Michaels Faith .

Men nu är det som sagt dags för Sergey att ta sig ann Eurovision med sin låt You are the only one som han framför under semifinalen ikväll på TV.
Jag fick en intervju med Sergey inför årets största underhållningsprogram.

-Vad var det första du kände när du höra låten första gången?

Det var faktiskt låten som fick mig att ställa upp i Eurovision. Under de senaste fem eller sex åren har den ryska TVn försökt övertala mig att vara med, men jag hade alltid en ursäkt att inte gör det. Typ att jag hade inte rätt låt eller att jag var upptagen med annat. Men denna gång var det Philipp Kirkorov som frågade om jag ville vara med.
Min första reaktion var att jag inte hade något låt, och i och med att det är en låttävling kunde det vara bra att ha, haha. Men han berättade att han hade en låt för mig som han skrivit tillsammans med den grekiska kompositören Dimitris Kontopoulos .
Så jag åkte till studion och lyssnade och älskade den från första början. Den har något magiskt som jag fastnade för med en gång. Jag kunde till och med se mig själv på scenen framföra låten när jag hörde den.

Saken var den att jag hade inga planer för Eurovison i år och jag hade redan planerat större delen av årets konserter. Men jag hade även planerat in två veckors semester i början av Maj, så det passade ju väldigt bra med detta. Även om jag nu missar min semester. Haha. Men jag har inga som helt ångest över att jag gör det, för detta är ju sjukt kul!

-Du sa att du turnerade mycket. Är det främst i Ryssland eller även utomlands?

Just nu firar jag 10 år som soloartist hemma i Ryssland, så det gör att jag är runt Ryssland. Allt började i November förra året och pågår ett tag efter att jag är tillbaka från Eurovision. Sedan planerar vi att åka till bland annat Tyskland och USA nästa år.

-Har du fortfarande kontakt med Vlad från Smash?

Nej, det har jag inte. Vi var väldigt bra vänner, men när vi splittrade som grupp blev det så att vi inte sågs så mycket efter det.

Sergey Lazarev 778
-Vad gillar du med Eurovison som gjorde att du sa ja?

Jag har hört från många att det skulle vara en bra erfarenhet att vara med, samt att det är väldigt bra stämning och det märker jag verkligen här. Så det är en fin möjlighet och ära för mig att få representera mitt land. Sedan är det trevligt att träffa nya vänner och ny publik. Att de även visar programmet i USA och Kina är ju en bra möjlighet att nå ut. Det är ett stort musikaliskt event och musik är ju mitt liv mer eller mindre och jag älskar att vara en del av detta.
Jag tittade på Eurovision sedan jag var riktigt liten, så det är kul att äntligen få vara här.

-Är Eurovison stort i Ryssland?

Ja, det är riktigt stort! Alla i Ryssland ser Eurovison lite som OS för musik. Så vi försöker alltid skicka våra mest populära artister till tävlingen.

-Videon är ju galet snygg. Vad är historien bakom den?

Åh, tack. Vi ville göra en video med 3D-grafik för vi hade en helt ny teknik att spela in videon på.
Videon handlar om att hitta den rätta. Sedan kommer det se lite annorlunda ut på scenen, men vi använder en del av grafiken från videon även där.
Måste tillägga att jag är väldigt glad över att videon haft över åtta miljoner views på YouTube, så tack alla som sett den!

-Hur är musikindustrin i Ryssland? För jag har ärligt talat ingen aning.

Ja, Ryssland är ju väldigt stort och vi är 145 miljoner människor och alla älskar ju musik på ett eller annat sätt. Så det finns faktiskt det mesta från pop och rock till hip-hop och jazz.
Vi har en hel del riktigt stora artister inom landet. Men problemet är väl att de flesta sjunger på ryska vilket gör att folk utanför landet inte kan ta till sig det vi sjunger.
Men om du pratar om mig, så har jag släppt fyra album på engelska och jag har lyckats bra med att sjunga på engelska även hemma i Ryssland. Men visst, alla förstår inte engelska i Ryssland, så det är en liten nackdel. Men på grund av att jag haft duktiga låtskrivare och producenter har folk kunnat ta till sig mina låtar ändå. Men nu har jag spelat in en del av låtarna även på ryska så alla har möjlighet att förstå vad jag sjunger.

-Vad är ditt huvudfokus – att sjunga eller skådespelarkarriären?

Jag har ju sjungit sedan jar var väldigt ung. Första gången jag sjöng på en scen var jag åtta år gammal. Nu är jag 33 och har 25 års erfarenhet av att sjunga. Så jag är helt klart sångare.
Det var när jag var 16 som jag började på scenskola så nu har jag även gjort en hel del teater och gör så fortfarande. Så teater har blivit en viktig del av mitt liv.

Sergey sjunger som bidrag nummer 9 i kvällens deltävling. Det är även denna deltävling vi i Sverige får vara med och rösta, så gillar ni det ni hör så är det bara att ringa in.


Sergey Lazarev
@Facebook

Vad tyckte du?
Like
Love
Care
Wow

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i allmänhet och husgudarna är inga mindre än Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt jag vill lyssna på mer än en gång.