Gudomlig pop med Kim Koubou

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Det var för två veckor sedan som Kim Koubou släppte debutsingeln Puss och kram motherfucker . En låt som fick mig på extremt bra humör, och som doftade sommarhit med sin slående refräng. (Ni vet den typen av låt som man antingen älskar eller tycker är allt för enerverande).
Jag beslutade mig helt enkelt för att ringa upp Kim och prata lite med honom om hans bakgrund och självklart lite om låten.

Kim kommer ursprungligen från Skåne. Närmare bestämt Södra Sandby som ligger utanför Lund. Han är son till en frikyrkepastor där hans uppväxt mer eller mindre präglats av kyrkan.
”Jag har gått i kyrkan och lyssnat på predikan varje söndag. Det var även där som jag började spela piano väldigt tidigt. När jag sedan var 15 år splittrades kyrkan under väldigt dramatiska förhållanden över en natt. Då försvann en massa människor som man umgåtts med hela livet. Efter det slutade vi gå i kyrkan men jag höll fast vid min tro ett tag till.”
Under Kims uppväxt var popmusik inte det vanligaste hemma. Låtar med syndiga teman var inte direkt välkommet hemma utan det blev mest lovsånger. Men han fick upp ögonen för en hel del klassisk musik, samt bland annat Stevie Wonder .

”En dag funderade jag över allt jag trott på och skrev ner det. Det finns ju så mycket man levt efter, vad som var syndigt och inte. Men hela grejen blev så absurd. Att Jesus dog för våra synder. Tror man på det får man förstapriset och kommer till himmelen. Men om man inte gör det får man inget andrapris eller tröstpris, då får man det värsta man kan tänka sig i en hel evighet. Jag kunde bara skratta och gråta åt det.”

Det är i Kims musik han får utlopp för sina tankar om just religionen. Här kan han väva in sina tankar förklätt till en bra poplåt.
Han började skriva musik i tidig ålder och utbildat sig inom musikens värld. Bland annat på musikhögskolan här i Göteborg.
”Jag har haft massa musikprojekt för mig. Jag går in till 200% och sedan har jag märkt att något inte riktigt stämt och då kände jag att det var något som inte fick komma ut. Sedan kom jag på något nytt istället. Men när jag sedan flyttade från Göteborg till Stockholm rannsakade jag mig själv för att hitta det som verkligen var jag. Då märkte jag att det jag skriver är väldigt psalmigt och poppigt. Texterna var både lättillgängliga samtidigt som de kunde dra paralleller till min bakgrund och min tro. Sedan kan man tolka det på olika sätt såklart.”

Kim Koubou Omslag
-Men om vi kollar på singeln Puss och kram motherfucker så känns det ju mer skriven till en person?

”Absolut. Ett förhållande där man skyller på sin bakgrund och uppväxt för sina förutsättningar. Att man är oförmögen att formas av kärlek. Samtidigt refererar den till arvssynden som jag växte upp med. Att man inte kan göra något åt sin syndiga natur. Själv känner jag väl igen mig i båda rollerna i det mänskliga dramat.”

-Hur är dina andra låtar? Blir de också kopplade till din religösa bakgrund?

”Ja, de andra hintar ännu mer om min bakgrund och handlar om tydliga existentiella spår och vill blotta kristendomens mörka sidor. Jag är ju väldigt besviken över en del nyckelpersoner i den branschen skulle man kunna säga, så det är blir väldigt personligt. Men samtidigt är det inte som att jag står på barrikaderna med en megafon. Det är mer tydlig kritik men ändå skriver jag inte folk på näsan med det. Jag känner bara att jag måste få ur mig vad jag känner och tycker.”

När Kim ska summera sin musik gör han det med orden: Genuina pophits med en religös twist .
Det tycker jag passar bra på vår nya popstjärna, som vi med spänning kommer följa här från Popmuzik-läktaren.

Kim Koubou
@Facebook

Vad Tyckte Du?
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry
Share.

Comments are closed.