Max Jury är en artist som jag tror kommer att ta alla med storm i år. Hans låt Great American Novel fanns med på min topp 10 över 2015 års bästa låtar och han fanns självklart med när jag satte ihop min lista över musik att se fram emot 2016. Så jag diggar Max! På tisdag gästar han Sverige för första gången och gör en spelning på Riche i Stockholm. Det är få gånger jag önskar att jag bodde i huvudstaden, detta är en sådan gång. För er som har möjlighet – gå dit! En länk till evenemanget har du här .

Nordiska Favoriter

Jag missar som sagt Max när han besöker Stockholm men fick den fantastiska möjligheten att ringa upp honom tidigare i veckan för att få prata om hans musik. Det är lyx det. Jag sa till honom när vi pratades vid att han får prata med sitt folk också när han är i Sverige så att de bokar in honom till Way Out West i sommar. Det måste väl ändå gå att ordna, eller?

Hej! Vad har du för dig just nu?

Jag är i London och ska köra några låtar på en radiostation ikväll. Så just nu hänger jag bara och förbereder mig för det.

Bor du inte i London?

Nej det gör jag faktist inte, jag är bara här för ett halvår eller så. Jag bor fortfarande i Iowa men har varit i London sedan i februari. Men det känns som hemma.

Du gör ett showcase i Stockholm i nästa vecka, är det första gången du kommer hit?

Jag ser fram emot det och har bara hört bra saker om Sverige, det blir mitt första besök. Min pappa har varit i Stockholm och han har sagt att jag kommer att älska staden.

Efter ett minst sagt lyckat musik-letar-surf förra året hittade jag Max Jury och hans låt Great American Novel och föll pladask. Det är något med Max och den här låten som fullständigt trollbinder mig och jag kan se denna video hur många gånger som helst.

Kan du inte berätta lite om dig själv för de läsare som inte känner till dig.

Jag är från Iowa i USA och är en 23 årig singer/songwriter som har sysslat med musik i några år. Jag har precis gjort klart mitt debutalbum som släpps 3 juni så nu turnerar jag och promotar det. Det ska bli spännande att se vart albumet kan ta mig och hur de som lyssnar kommer att ta emot det. Jag hoppas så klart på att få göra ett andra album.

När började du skriva egna låtar?

Det var när jag var 12-13 år. Mitt hjärta krossades för första gången och jag försökte uttrycka mig genom att skriva ner mina känslor. Sedan efter hand blev jag mer och mer intresserad av skrivprocessen. I sena tonåren kände jag att det här var något som jag verkligen ville satsa på och bli bättre på. Jag började åka till London när jag var 18 för att spela in demos och för att försöka göra mig hörd men det är de senaste tre åren som det har börjat hända lite grann.

Albumet som du släpper i juni har det någon titel ännu?

Det är självbetitlat, mest på grund av min brist på kreativitet haha!

Dina låtar är väldigt personliga så det passar väl ändå bra tycker jag.

Ja du har helt rätt faktiskt. De är väldigt personliga och biografiska. Och handlar låtarna inte om mig så är det om familj, vänner och andra människor omkring mig. Så ja, den är väldigt personlig.

Tidigare i år släppte Max singeln Numb som kommer att finnas med på det kommande debutalbumet. En video till låten kan du titta på här:

Vad tycker du att albumet berättar om dig?

Låtarna har kommit till från olika relationer jag har och har haft med andra människor. Låtarna berättar om de senaste två-tre åren av mitt liv. Allt som händer mig – att jag lämnat min hemstad, är på väg att bli vuxen, olika relationer i livet – allt som händer i livet är det jag ligger och tänker på när jag lägger mig. Jag skriver ner mycket och det blir som en dagbok. Ibland blir det låtar av det.

Du är en väldigt talangfull låtskrivare och tycker att jag genom att lyssna på dina texter förstår hur viktiga de är för dig.

De betyder väldigt mycket för mig och mina texter är något som jag lägger ner väldigt mycket tid på, de kommer inte alltid till mig på en gång. Jag har inte någon specifik metod att skriva på men jag gillar att ta en promenad eller en åktur, eller att göra något som får mina tankar att vandra iväg. Det kan gå långa perioder utan att jag skriver några låtar, ibland 2-3 månader, men ibland kan jag vakna en morgon och känna att jag verkligen har något att jobba med. Då kan jag skriva flera låtar på en och samma dag. Jag vet inte riktigt varför det funkar som det gör och har funderat på om det går att göra på något annat sätt för att vara mer produktiv. Men det är något som är väldigt svårt att kontrollera och jag försöker inte att tvinga fram något. När jag har försökt att skriva strukturerat varje dag som ett 9-5 jobb så tror jag att det ibland kan vara bra för att bli bättre men jag tror inte på att tvinga fram det och jag tror att lyssnarna kan höra om en låt kommit till på det sättet.

Jag tänkte på Jackson Scott som du jobbat med på albumet, han jobbar med musik i en lokal kyrka. Albumet har ju en gospel/soul ton – är det en genre som ligger dig varmt om hjärtat?

Ja det är det! Och Jackson var en stor hjälp till att göra albumet. Det var en lycklig tillfällighet att våra vägar möttes och det var verkligen fantastiskt att få jobba med honom. Jag sjöng i kyrkan när jag växte upp så den typen av musik har alltid funnits hos mig och jag tror att den musik du möter när du är liten påverkar hur du lyssnar på musik när du blir äldre. Så det är definitivt något jag gillar och ville få med på albumet.

Vad ser du mest fram emot i år?

Allt! Att turnera, se nya platser. Jag ska spela på festivaler i sommar och vill fortsätta att dela min musik med nya människor och spela på större scener. Att presentera albumet för människor och se om det betyder något för dem.

Här har du en spellista med Max’s låtar som du kan lyssna på!

Max Jury @
Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Följ på Apple Music
Share.

Susanna heter jag och är skribent på Popmuzik. Jag älskar att snöa in på en bra låt. Oftast lyssnar jag på indiepop/rock men en bra låt är en bra låt oavsett genre. Artister som spelas flitigt i mina lurar är exempelvis Hurula, Kitok, Rhodes, Arctic Monkeys och Brian Fallon.

Favoriter Apple Music

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011