Redigerad photoscape 2 mindre kvalitet 2
Det kan vara årets viktigaste skiva, en skiva som belyser en av våra mest underexponerade konflikter. Cirka 1500 år av fiske, jakt och renskötsel mot drygt hundra år av markägande, det gamla mot det nya, samerna mot staten. För Sofia Jannok är musik ett redskap, ett redskap för att belysa kampen om samernas rättigheter.

Popmuzik Lover Patreon

– Jag är så less på att vara förstående om det vedertagna sättet att se på Sápmi och det hörs nog också på albumet. Jag är så lack på att acceptera en värld där samernas rättigheter kränks. Därför har jag gjort albumet för att tala om att såhär är det. Jag har inte skavt på några sanningar.

ORDA-This Is My Land är Sofia Jannoks fjärde album och är i mångt och mycket en röst från en annan sida. Om två världar som möts, i Sofias fall det samiska och majoritetssamhället, om balansen i att leva i det traditionella med renskötsel och hemspråk men samtidigt i allra högsta grad leva livet som artist. En kluvenhet som under skivans gång har blivit allt mindre. Men albumet handlar också om samernas rättigheter, om fiskevatten, om renskötsel och om rätten till sin egen kultur.

– Musiken tar upp saker som censureras i skola, media, i alla rum egentligen. Staten kan säga vad som helst och har också gjort det. Som tur var sändes det i radio, staten sa exakt deras hållning i samband med Girjasmålet. Det var så tacksamt, vi samer har ju vetat om det länge med nu var det ett bra tillfälle att sampla och lägga in som spår på skivan för att folk ska få höra hur grovt det är, hur strukturellt det är, jag kallar det rasismen mot samer.
– Om fler skulle veta att det är ett stulet land kanske man skulle förstå varför samerna säger ifrån, varför kampen finns. Ofta pratar man om att det är dåtid som historia, men det händer idag, det är brinnande levande. Syftet är att ge en världsbild som det hörs alldeles för lite av.
– Inte ens i toleranta rum, som det feministiska rummet eller det antirasistiska rummet där det vore en självklarhet att urbefolkningen ingick, inte ens där är det en självklarhet att våra frågor får plats.

För att förstå kampen mellan samerna och staten är Girjasmålet en nyckel. Samebyn Girjas stämde staten eftersom de anser sig ha rätt att förvalta fisket och jakten på deras område i Sapmi. Staten däremot hävdar att eftersom de är markägare så är det deras uppgift. Samerna har brukat marken i hundratals år medan staten har varit dess markägare sen slutet på 1800-talet. Tingsrätten dömde i februari till Girjas fördel men domen är överklagad och kommer att tas upp i högre instanser och Rättsprocessen väntas pågå i ungefär fem år.

Dekolonisatör

Det är kraft bakom Sofia Jannoks ord men hon är inte speciellt upprörd. Hon är som vem som helst men med en klar åsikt och hon bär dagen till ära kolt. Hon påpekar att det är viktigt att vara tydlig med sin ståndpunkt i dagens samhälle och tränga igenom bruset. För henne är musiken en väg att upplysa folk om samernas situation och hon ser sig själv som en dekolonisatör med musiken som verktyg mer än en artist.

– Jag är en dekolonisatör som använder artistskapet som plattform. Det är nästan vår plikt som artister att ha ett budskap. Om jag ska ställa mig på en scen inför flera tusen så känns det som jag vill förvalta den tiden och respektera publikens intresse genom att säga något viktigt.

Man måste förstå bakgrunden för att förstå Sofia Jannok. Skivan är mycket mer än bara musik och är stundtals rätt jobbig att lyssna på. Den berör och rubbar rytmen från en anspråkslös persons annars så enkla vardag. Sofia Jannok visar att musik kan vara så mycket mer än en låttext om kärlek eller en dånande bas i 128 bpm. Musik kan vara vasst, triggande och provocerande. Musikaliskt är albumet inte fulländat, Sofia Jannok har visserligen tagit kliv men det är inget nytt och vissa låtar bara är och försvinner bland singlarna This is my land och Snölejonnina, men det är ett album med en röd tråd, ett album där man inte bara kan lyssna på en låt utan måste lyssna på hela för att ge det rättvisa. Text- och budskapsmässigt är detta en av 2016 viktigaste skivor.

– Jag kommer från ett folk som har sega rötter, det har aldrig funnits på kartan att vi skulle vara mindre värda. Och det handlar bara om att få omvärlden att fatta det. Därför heter albumet också This is my Land för att det är ett inifrånperspektiv.

ORDA-This Is My Land släpps den 8 april, spana in videon till titelspåret nedan.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=riXVuhlMNQA&w=560&h=315]

Sofia Jannok @
Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Lover Patreon
Share.

Älskar att vara först med det senaste och har ett hjärta för djupa electrobeats. Är dålig på gammal musik och gled tonåren utan att fastna för varken Håkan eller Kent, det gör mig ledsen. Gillar dock svettiga dansgolv, hög puls och känslosamma rytmer.

DOLBY ATMOS

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011