The Chainsmokers om att skapa musik – lita på ditt talangfulla kreativa sinne

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry

Chainsmokers - redigerad - mindre

Det är två trötta grabbar som precis varit ute på Europa-turné som möter upp vid hotell Nobius. De gör några snabba stopp i bland annat Stockholm och Oslo för lite promotion innan det är dags att flyga tillbaka över Atlanten. Drew Taggart och Alex Pall fick något av en kometkarriär när de för drygt två år sedan släppte singeln #Selfie . Låten blev viral och The Chainsmokers blev namnet på allas läppar. Men historien börjar egentligen på musikbloggen The Hype Machine, Hypem, och handlar om två killar som är otroligt talangfulla när det kommer till att skriva musik.

– Vi gick in på Hypem och hittade indieartister med liten budget som trendade och började göra remixer av dessa så att våra remixer också skulle trenda, berättar Drew Taggart. Han är den mer pratsamme av de två och är klädd i vit t-shirt och uppknäppt skjorta à la amerikanstyle.. Alex Pall är mer laidback och rockar hoodie, han är dessutom förkyld och håller en mer tillbakadragen profil under intervjun.

– Första året hade vi ingen originalmusik utan remixade bara. Sen gjorde vi #Selfie lite för oss själva på skoj och så blev den viral. Det var ett två-eggat svärd, vi var såklart stolta över låten men inget som vi ville vara kända för. Det var först förra våren som vi hittade vår stil och musik.
Roses är den första låten där vi känner att vi har hittat vad vi vill göra. fortsätter Drew

Det tar tid att hitta sin genre och sin musik. Både Drew och Alex har genom åren lyssnat på olika sorters musik och hittar inspiration väldigt brett. Allt från Sean Kingston via The Killers till Queen .

Många misstag

Att skriva spontant är ett vinnande koncept, de har hittills levererat två hits som slagit riktigt hårt och deras senaste singel Don´t Let Me Down har potential att spelas på varenda dansgolv i vår.

– Vi skriver vårt bästa när vi sätter oss ner och bara kör, visst har vi gjort bra saker när vi satt oss ner i en studio och producerat men det är bättre att resa och få inspiration som till exempel av det här rummet eller en bra låt som jag hörde på radion i taxin förut. Dessa slumpvisa källor av inspiration passar oss bra.
– När vi skrev Don´t Let Me Down lyssnade jag mycket på trap och gjorde droppet på ett flygplan. När vi landade dagen efter så köpte jag en gitarr och kombinerade dessa två, berättar Drew

Måste allt låta perfekt?
– Nej, när vi skrev Roses till exempel var det så många flaws. till exempel spelade vi in sången i vår lägenhet med bilar åkande förbi utanför. Gitarren spelade jag in lite sådär men sa att det är lugnt för den kan vi spela in en annan dag. Det hände såklart aldrig och alla dessa flaws finns i sången och det tror jag ger den dess känsla. Är det för perfekt så tappar man det, menar Drew.

Lärde sig genom tutorials

De är två bra vänner som reser världen runt tillsammans och spelar sin musik. Drew är den som producerar, den som bara kör och Alex den mer eftertänksamme som säger stop. Han filtrerar ut vad som är bra och vad som är dåligt och har ett bra öra. Båda har varit DJ:s länge men det är först på senare år som de har börjat producera själva.

– Jag lärde mig att producera genom att lyssna på David Guetta och andra stora DJ:s och undrade hur de gjorde. Så jag lärde mig att det var genom program som Ableton och Pro Tools så jag satte mig ner och kollade på tutorials och på den vägen är det.

– Jag är till exempel inte så bra på att spela gitarr men jag kan spela in i en dator och klippa så att det låter som jag är självaste Jimi Hendrix , fortsätter Drew.

Måste man lära sig Pro Tools eller Ableton själv?
– Om du inte kan programmet själv måste du lita på någon annan och det är dumt. Att inte ha ett team runt omkring dig som är dedikerat är början till slutet för varje artist.

Avslutningsvis, vad är nyckeln för att skriva en hit?
– Grejen med att göra en hit att du inte kan försöka göra en hit. Du kan inte lyssna på andras låtar och kopiera för du skulle bara göra en sämre version av deras musik, berättar Drew.
– Vad du måste göra är att lita på att du har ett talangfullt, kreativt sinne och att du kan göra det om du bara kör. Var dig själv och gör musik som du vill lyssna på, fyller Alex i.

Är du taggad på att få veta mer hur The Chainsmokers skapar musik har de själva börjat släppa tutorials. Spana in här hur droppet i Roses kom till

Lyssna på senaste singeln Don´t Let Me Down

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=qMH0Xglh7GA&w=560&h=315]

The Chainsmokers @
Facebook


Bjud på en kaffeBjud på en kopp kaffe?
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry
Share.

Comments are closed.