Melodifestival Appen
Appen har verkligen revolutionerat röstningen i Melodifestivalen i år.
Med långt över fyra miljoner röster varje vecka är det omöjligt att inte kalla den för succé. Själv älskar jag hur hjärtat bultar i takt med rösterna och musiken i direktsändning. Det skapar ett incitament till engagemang.
En annan sak jag älskar är att alla använder den. Om man kollar på vilka som vinner är det många som drar slutsatsen att det bara är yngre som röstar. Men jag känner själv många äldre som röstar – och då är det inte bara vi 40-åringar, utan ända upp i pensionsåldern. Melodifestivalen engagerar alla, och det yngre resultatet är baserat på att den yngre musiken är bättre och mer tilltalande den breda massan, för det är den breda massan som bestämmer. Inta bara kidsen, eller pensionärerna eller vita straighta män. Nej alla.

Dock tycker jag – likt förra året – att appen är lite missvisande.
Är något bra får den oftast fem av fem röster. Tror inte det är någon som sitter och tänker att ”oh, detta är en trea eller en tvåa”. Nej, allt eller inget. Om inte så kan jag se hur mina Facebookvänner röstat och det är med få undantagsfall just så. Det gör att en röst är egentligen fem röster, och med det kommer man snabbt upp till 4.5 miljoner.
Det jag ville se förra året var (förutom att man skulle kunna rösta igenom hela programmet, vilket man nu kan) att varje konto har säg 15 hjärtröster som de kan fördela hur de vill.
15 på en, eller 5 på tre, eller dela upp det ännu mer. På det sättet kommer man lite ifrån slentrianfemman, utan tittarna får planera, lyssna och tycka till lite mer.
Är en viss låt fantastiskt, så är det klart att den ska ha 15 hjärtröster. Gillar man två kanske man delar ut en sjua och en åtta, eller en femma och en tia.
Längst ner på skärmen ligger hjärtanen, och man swipear upp dem till den låt man gillar. När alla hjärtan är utdelade är det klart. Kanske att man i god svensk tradition ska få ändra sig lite och sedan flytta hjärtan mellan bidragen fram till första röstomgången är klar, om det nu är tekniskt möjligt att registrera på ett vettigt sätt. Annars är ett bultat hjärta en fast röst.
Kommer vi dit är vi nog hemma i röstningsmomentet. Då blir det lite mer dynamik mellan rösterna och artisterna vilket kanske kan göra en värdig vinnare ännu större. Framförallt gör det att den låt man bara tycker är bra inte automatiskt får en femma, utan man måste sprida ut sina röster mer.

Vad tyckte du?
Like
Love
Care
Wow

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i allmänhet och husgudarna är inga mindre än Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt jag vill lyssna på mer än en gång.