En intervju med Frans inför Melodifestivalen 2016

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Foto: Johan Alexed

Foto: Johan Alexed

Frans Jeppsson-Vall fick tillsammans med Elias en riktig sommarplåga med singeln Who’s da’ man 2006. I låten sjunger de om Zlatan som är just ”da’ man”. Mannen som tagit emot Guldbollen lika många år som låten är gammal. Bara en sådan sak.
Låten följdes upp med EM-låten Fotbollsfest 2008, men efter det blev det tyst.
”Jag har legat ganska lågt. Efter EM-låten beslutade familjen att jag skulle ha ett normalt liv. Det var liksom bara en slump att Zlatanlåten blev så stor. Så jag fick fokusera på skolan och sport samt att leva ett normalt liv, vilket jag är glad för. Att nu komma tillbaka till musiken känns kul.”

Jag träffar Frans på hotellet i Gävle. Han sitter med sin keps och han känns både glad och lite förväntansfull inför veckan, med all rätt.
Även om Frans legat lågt med musiken har han ändå hållit igång på den lokala kulturskolan där han spelat trummor och gitarr samt att han även försöker lära sig ukulele.
När det mer och mer kristalliserat sig att Frans ville börja med musik igen gällde det att hitta hans stil.
”Jag visste ju inte själv hur jag ville låta, utan först fick jag hitta mig själv och min egna stil till en början. Det enda folk vet om mig nu är ju Zlatan-låten.”

Foto: Johan Alexed

Foto: Johan Alexed

Tillsammans med producenter och låtskrivare på Cardiac Records började Frans jobba fram material som skulle kunna passa honom och hans stil. Målet var att få fram tillräckligt med material att sätta ihop ett album.
En av de första låtarna som skrevs var just If I were sorry . På den hade Frans skrivit melodin, verserna och texten. När de väl spelade upp låten kände hela teamet att det var just så som den 17-åriga sångaren skulle låta idag.

Låten handlar om att komma över någon från ett förhållande. Något som är självupplevt för sångaren.
”När jag skrev den ville jag att folk skulle ge låten sin egna tolkning och med det göra allas historier unika. Det är många känslor i låten utan att bli svår eller ledsen, utan mer bitterljuv.”

Teamet har även spelat in en video som både ska förstärka känslan i låten, samt presentera Frans som artist. Ett av inspirationskällorna när de skulle bygga en idé till videon in den var faktiskt En Kärlekshistoria av Roy Andersson . Vi kommer dock inte se Frans åka moped, men dock en cykel.
”Det var viktigt för oss att videon skulle tilltala både killar och tjejer utan att man valde sida. Vi spelade in videon under en helg på olika ställen och det var skitkallt, haha.”

Foto: Johan Alexed

Foto: Johan Alexed

-Vad gillar du själv för musik just nu?

”Allt möjligt faktiskt. Senast har jag lyssnat väldigt mycket på Coldplay , men annars är det allt mellan pop och streetaktig musik. Samtidigt är jag ganska duktig på att hitta ny musik på olika ställen och då lyssnar jag verkligen på allt.”

-Vad har du för förväntningar på veckan?

”Oh, jag har typ inga. Går jag in i något utan förväntningar så blir allt oftast jävligt bra. Haha.”

-Brukar du se Melodifestivalen i vanliga fall?

”Ja, jag ser den tillsammans med familjen. Det är ju kul underhållning och i år har jag varit klistrad.”

-Det har varit en del kritik att låtarna i finalen blivit mer likriktade där inget sticker ut. Vad säger du om det?

”Jag skulle nog isåfall säga att det var mer så förr då det bara var schlager. Nu är det det ju låtar som är mer unika.”

-Har du någon favorit i år?

”Det har varit väldigt bra låtar i år. Jag gillade Wiktorias låt och tycker den står ut på ett bra sätt.”

Foto: Johan Alexed

Foto: Johan Alexed

-Hur ofta säger folk “Who’s da’ man” till dig?

”Haha, det händer på typ fester. Kanske inte Who’s da’ man för ingen vet ju vad låten heter, utan mer Zlatan. Haha.”

-När de pitchade in dig här inför Melodifestivalen var det med att du varit nominerad till årets ringsignal.

”Det var verkligen tydligaste minnet av hela perioden. Jag satt på den där Grammis-galan och så var det han där Anna Boot -killen Basshunter som fick det. Jag var helt förkrossad! Jag trodde verkligen att en nominering betydde att jag hade vunnit något. Folk trodde jag brutit foten eller något, för jag var så ledsen. Haha.”

Snabba Frågor
-Bästa konsertminnet?

”Jag var på Timbuktu under Malmöfestivalen och stod utanför Burger King bär jag var typ 14 år. Så började ett slagsmål mitt i allt och Jason bara stannade upp och frågade vad de håll på med. Han läger alltid orden så rätt.”

-Vem var senaste personen du sa att du älskar?

”Det var säkert till min mamma.”

-Du har 15 kronor att handla för i butiken? Vad handlar du?

”Klassiskt är väl godis, men det är tråkigt. Jag köper tacosalsa, för det har vi aldrig hemma. Haha.”

-En skiva som betyder extra mycket för dig?

”Allt med Bob Marley .”

Foto: Johan Alexed

Foto: Johan Alexed

Frans
@Instagram

Vad Tyckte Du?
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry
Share.

Comments are closed.