Sista veckan av deltävlingar.
Efter denna vecka har vi alltså fått 28 nya låtar som kommer spelas flitigt på Spotify och i radio den närmaste tiden. Frågan är hur se sista sju låten och vilken hitpotential de har.
Vi kör igång.

1. Runaways
Artist: Eclipse
Låtskrivare: Erik Mårtensson

Malande gitarrer och skenande trummor. Jupp, det är årets första hårdrockslåt. Faktiskt väldigt catchig för sin genre måste jag erkänna. Inte för mesigt, utan den är väl på den nivån när någon som inte är inne på hårdrock säger att det är ”tungt”.
Gillar att det faktiskt har med denna genre i festivalen. Det fångar kanske inte upp alla hårdrockarna som bänkar sig vid TVn. Men det är tillräckligt bra för att de borde uppskatta i alla fall fösta låten i programmet.

2. Rollercoaster
Artist: Dolly Style
Låtskrivare: Thomas G:son, Peter Boström, Alexandra Salomonsson

Lite rysk kalinka-känsla på inledningen, innan det blir Aqua -pop av dockorna även denna gång. Låter faktiskt till och med lite vuxnare i sitt euroclub-sound, så kanske att det som Aquas-andra album? Tillsammans med ett kul scennummer tror jag detta kommer funka fint för de yngre i familjerna. Samtidigt får man ju ta det för vad det är, ren underhållning, och knattediscon ska ju också ha sitt.

3. Du tar mig tillbaks
Artist: Martin Stenmarck
Låtskrivare: David Stenmarck

Martin Stenmarck gör en ballad om en tillbakablick efter ett 15 år långt förhållande om den första kyssen i förhållandet, till tonerna av Whiter Shade of Pale . Det blir en fin P4 ballad, som kanske spelar lite väl mycket på de stora känslorna, och vi bjuds på både stråkar och horn. Men ändå gillar jag att de har med känslan av just Whiter Shade of Pale i låten. Det blir som att just den låten är med i återblicken. Typ låten som spelades när de hade sin första kyss. Fast visst. Då kanske det skulle ha varit 40 år sedan.

4. Killer Girl
Artist: Linda Bengtzing
Låtskrivare: Mathias Kallenberger, Andreas Berlin, Linda Bengtzing, Dag Öhrlund

Om ni räknar upp de klassiska Bengtzing låtarna som hon haft i Melodifestivalen är det liksom Jag ljuger så bra , E det fel på mig eller Hur svårt kan det va , fast med extra allt denna gång. Det är liksom som om hon inte kan göra en enda låt som inte är som stöpt i denna formen. Det är en låt gjort för bögklubbarna – och det är väl där hon får hitta sin publik även efter detta omgång.
Visst, jag kan inte låta bli att le när jag hör den, men det är väl mest en rolig partylåt.

5. If I Were Sorry
Artist: Frans
Låtskrivare: Oscar Fogelström, Michael Saxell, Fredrik Andersson, Frans Jeppsson Wall

Soulig vispop med ”Who’s Da’ Man ” Frans. Den nu 17-åriga Frans bjuder på en varm poplåt med Jason Mraz -känsla, om att lägga ett förhållande bakom sig. Det är lite oväntat måste jag säga. Det är absolut inte detta jag kunde tänka mig att Frans skulle låta nu när han vuxit upp. Fast samtidigt skulle jag nog inte kunna komma på något annat som han skulle låta heller. Mer än att jag tycker detta är sjukt mysigt (trots en del tafatta rim). Tror vi har en nystart för Frans med detta och en artist som vi kommer se mycket av under 2016.

6. Håll om mig hårt
Artist: Panetoz
Låtskrivare: Jimmy Jansson, Karl-Ola Kjellholm, Jakke Erixson, Pa Modou Badjie, Njol Badjie, Nebeyu Baheru

Panetoz är tillbaka för andra gången då de ska skänka sin energi till festivalen. Håll om mig hårt är helt klart annorlunda från både Dansa pausa samt Efter solsken . Låten är tyngre med brass och en del rockabilly-känsla. Ja, det sista kanske gör det hela lite svennigt. Men det blir ett sjuhelvete ös. På något sätt borde det tilltala klubbkids och buggkidds. Jag måste erkänna att jag blev positivt överraskad av detta.

7. Youniverse
Artist: Molly Sandén
Låtskrivare: Molly Sandén, Danny Saucedo, John Alexis

Molly och hennes pojkvän har tillsammans med John Alexis gjort en mer elektronisk låt som drar sig mot housekänslan fast ändå i midtempo. Det blir snyggt, men på grund av sitt tempo känns det aldrig om låten egentligen får fart. Den ligger och puttrar på ett ganska snyggt sätt, men exploderar liksom aldrig. Inget negativt i det, jag gillar låten. Men den har något som känns som en lång startsträcka för en låt som bara får lov att vara tre minuter.

Vilka känns bäst rent låtmässigt denna vecka då?
Ska jag lista mina fyra favoriter får det nog bli:

If I Were Sorry – Frans
Youniverse – Molly Sandén
Runaways – Eclipse
Håll om mig hårt – Panetoz

Vad tyckte du?
Like
Love
Care
Wow

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i allmänhet och husgudarna är inga mindre än Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt jag vill lyssna på mer än en gång.