Oscar Zia är tillbaka för tredje gången i Melodifestivalen.
Första gången var tillsammans med Behrang Miri och låten Jalla dansa sawa 2013. Året efter körde Zia solo med den Fredrik Kempe-skrivna låten Yes we can, som slutade åtta i finalen.
Efter ett sabbatsår från Melodifestivalen är den nu 19-åriga Zia tillbaka i tävlingen. Denna gång heter bidraget Human och är skriven av Oscar själv tillsammans med Victor Thell och Maria Smith.

Följ på Apple Music

Efter förra Melodifestivalen började Oscar leta efter låtskrivare att jobba tillsammans med. Både att hitta bra samarbetspartners, samt sitt egna sound. Då han själv inte visste var han hade sig själv rent musikaliskt tappade de han skrev med suget och mycket rann ut i sanden.
Det var i April 2015 som Oscar skrivit grunden till Human och strax efter det träffade han Smith & Thell.
”De frågade om jag hade skrivit något själv, och tillsist fick de lyssna på låten och de tyckte den lät bra. Vi fick feeling efter det och satt i sex timmar och bara skrev och spånade låtar. När jag sedan fick den dagen efter tyckte jag den lät jättebra. Men jag har ett känslomässigt band med låten, och därför ville jag inte släppa den direkt.
När sommaren sedan hade gått och vi började prata om Melodifestivalen igen sa jag till Camilla Bjering von Zweigbergk att om jag skulle vara med ville jag göra en ballad denna gång. Hon föreslog att vi skulle köra Human, men jag tyckte det var en dålig idé för det finns ju så många bättre skrivna låtar är min egna. Men efter att jag lyssnat på den under veckan kände jag att vi ändå skickar in den.”

Oscar berättar att låten sammanfattar hans egna tankar och funderingar. Varför man kan känna sig onormal fast vi alla är lika.
”Jag tänkte mycket tillbaka på när jag var liten och hade en hobby som inte var så normativ. Killar som väljer att sjunga istället för att spela fotboll. När man är liten ska man ju inte sticka ut. Då börjar tankarna komma i skallen att man kanske ska ge upp det man vill göra för att istället passa in.”

För ett par veckor sedan berättade Oscar att han är homosexuell i en podcast tillsammans med Clara Henry. För låten var det viktigt. Skulle Oscar stå på scenen och sjunga om att vara vara sig själv, var det viktigt att Oscar kunde stå på scenen och vara just Oscar.
”Jag ville vara ärlig och kunna står på scenen och vara 100% mig själv. Egentligen spelar det ingen roll om det är just sexuell läggning, utan bara att man inte passar in. Sedan är det ingen självklarhet att komma ut. Så länge folk höjer på ögonbrynen har det väl inte helt normaliserats än. Men då tycker jag ändå det är bra att folk fortsätter att komma ut. Samtidigt är jag glad att det inte har känts som en tung grej för mig.”

-Vad det ändå ett svårt beslut att ta?

”Nej. Egentligen ville jag göra det hela tiden, men på mitt sätt. För detta är egentligen inget scoop, så därför valde jag att gå till Clara och sitta där och prata.”

-Hur har reaktionen varit?

”Den har varit bra vilket jag är tacksam för.
Många har varit stöttande och verkligen hört av sig med fina ord, samtidigt som vissa tycker det är tråkigt att man ska behöva komma ut. Det ger mig ändå lite hopp.
Sedan skulle jag ha kunnat komma till ett event med en pojkvän, och då hade det ändå blivit en stor sak av det.”

Efter Melodifestivalen 2014 blev Oscar mer en radioprofil för Knyckare i P3 där han snackade relationer. Det var också ett av anledningarna till att han inte släppte någon musik under en ganska lång period. När Knyckare sedan lades ner blev Relationsradion ett stående inslag i P3 från och med hösten 2015 med Oscar och Farah Erichsén .

-Du känns förresten mer fokuserad och mindre sprallig nu än när vi sågs sist gång i Melodifestivalen.

”Jag har väl haft mina år då jag lekt av mig. Jag är fortfarande svinsprallig som person, men jag känner att jag hittat någon form av fokus där jag kan fokusera på rätt saker.
Dessa fyra åren som jag varit med känns lite som en prao-tid och nu känner jag att jag vill vara kvar i detta. Först funderade jag på om jag både kunde vara artist och programledare, men jag känner att artist är det jag helst vill vara. Sedan behöver jag inte begränsa mig. Jag vill kunna göra detta hela livet, och då måste jag ju kunna göra fler olika saker.”

Närmast ska Oscar göra Diggiloo -turnén för andra gången till sommaren.
”Sist gång var fantastiskt roligt! Jag var 17 år och jobbade med Lena Philipsson . Allt var en fantastisk skola för mig att lära mig uppträda.
Nu ska jag göra det igen, och det är verkligen världens bästa sommarjobb!”

Snabba Frågor
-Vad skulle du göra om du var 15 igen?

Jag jobbade ju stenhårt då med X Factor, så det skulle jag inte velat ha ogjort. Men jag hade nog varit lite mer bestämd och självsäker, för det var jag inte.

-Du tar en sista minuten-resa. Vart reser du?

Då åker jag till Bali.

-En låt som gör dig emotionell?

Dear Mister President med P!nk .

-Paintball eller bowling?

Paintball! Bowling tycker jag är astråkigt!

Oscar Zia
@Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Svensk Pop Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Podcast

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011