Första lyssningen av låtarna i Norrköping (Melodifestivalen)

Denna vecka har Melodifestivalen landat i Norrköping, the land of Kolmården och Bråvalla.
Sju nya åtar ska lyssnas igenom denna vecka, och här kommer mina tankar om dem.

1. Kizunguzungu
Artist: SaRaha
Låtskrivare: Anderz Wrethov, Sara ”SaRaha” Larsson, Arash Labaf

Med afrikanska toner och Shakiras hit Waka Waka är inte långt ifrån trumhinnan när man hör denna varma singel. Den skapar ett somrigt dansgolv och ett bra sådant med ett karnival-stick som verkligen sätter stämningen följt av (årets första?) tonartshöjning.
Jag gillar! Den gör i alla fall mig riktigt glad måste jag säga, och det är i min bok ett gott nog betyg.

2. You Carved Your Name
Artist: Swingfly feat. Helena Gutarra
Låtskrivare: Jocke Åhlund, Andreas Kleerup

Swingfly är tillbaka i festivalen tillsammans med genierna Jocke Åhlund och Kleerup bakom spakarna. Det blir Teddybears light, och förbannat bra party. Helenas röst blir en perfekt brytning till Swingflys rap. Visst, om man inte gillar beatsen från Me and my drum – eller den typiska Åhlund-produktionen så kommer detta inte frälsa er. De har absolut inte uppfunnit hjulet med låten. Men för mig som både älskar Teddybears och Swingflys förra singel är ju detta en perfekt poplåt.

3. Weight of the World
Artist: SMILO
Låtskrivare: Arvid Ångström, Dennis Babic, Oscar Berglund Juhola, Anton Göransson, Robin Danielsson

Debut i Melodifestivalen, och årets första officiella bekräftade band då SMILO fick fribiljett via Svensktoppen Nästa. Det är tropical house med ett countrybeat, typ. Helt okej, men kanske lite spretig i produktionen? Mitt ”kanske”-kort denna vecka känner jag. Ena sidan av mig gillar den en hel del, medan andra som sagt tycker det är lite spretigt. Dock vann den på att höras två gånger. Tror den kristaliserar sig när man ser numret i morgon på repetitionerna.

4. Kom ut som en stjärna
Artist: After Dark
Låtskrivare: Sven-Inge Sjöberg, Lennart Wastesson, Larry Forsberg, Lina Eriksson, Kent Olsson, Calle Kindbom

Efter (Åh) När ni tar saker i egna händer och La Dolce Vita är detta lite som tredje delen i dragartistens Melodifestivals-reportar. Lagom många homoskämt (kom ut som en stjärna, öppna garderoben etc) och allt efter tonerna till I Will Survive . Det är kul och kommer skapa hög stämning på bögklubbarna landet runt. Men det känns mest som ett mellanaktsshownummer i Melodifestivalen än ett bidrag. Men bra promotion till After Darks sista show.

5. My Heart Wants Me Dead
Artist: Lisa Ajax
Låtskrivare: Linnea Deb, Joy Deb, Anton Hård af Segerstad, Nikki Flores, Sara Forsberg

Om SaRaha vände sig mot Afrika vänder sig Lisa Ajax mot Orienten för att hitta sin inspiration i musiken. Tillsammans med Lisas något souliga röst skapar det en fullt duglig radiosingel där Lisa hamnar mellan Shakira (jupp, även hon) ovh Rihanna i röstläge. Kanske lite för mycket kommersiell radio-anpassad för att jag ska bli helt till mig.

6. Put Your Love on Me
Artist: Boris René
Låtskrivare: Boris René, Tobias Lundgren, Tim Larsson

Housepiano är alltid ett bra sätt att starta en låt med. Det sätter en igenkännande känsla för låten, som påminner om 90-talet. Det går många igång på, även jag. Låten hamnar någonstans mellan pop och soulig funk, med Olly Murs -vibe. Ganska skön, men egentligen helt oförarglig. Skulle inte kalla det utfyllnadslåt, men tyvärr hamnar det nog mer åt det håller.

7. Human
Artist: Oscar Zia
Låtskrivare: Oscar Zia, Victor Thell, Maria Smith


Oscar Zia kommer tillbaka till Melodifestivalen med en midtempo ballad denna gången efter två upptempolåtar. Det är en stor och förvånansvärt mörk poplåt med som målar med stora snygga gester. Den balanserar mellan att vara lätt och svårtillgänglig utan att egentligen falla över på någon av sidorna. Den håller sig stadigt där i mitten medan låten bygger upp mot sin final. Oväntat snygg och välgjord poplåt måste jag säga.
Bra jobbat alla.

Det var veckans låtar.
Vilka fyra var bäst?
Jag skulle sätta dessa till de fyra främsta efter ordningen de spelades upp:

Kizunguzungu – SaRaha
You Carved Your Name – Swingfly feat. Helena Gutarra
Weight of the World – SMILO
Human – Oscar Zia

Vad tyckte du?
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry
You have reacted on "Första lyssningen av låtarna i Norrköping (Melo..." A few seconds ago