Sebastian Södergren är en 22-årig kille från Mölnlycke utanför Göteborg.
Jag skrev om hans singeln Like It för drygt en månad sedan, och efter det har mycket hänt för den unga sångaren.
Låten togs in på P3 Osignat där den lyckades ligga etta två veckor i rad innan det var dags för programmets juluppehåll.
Jag bestämde mig helt enkelt för att boka en träff med Sebastian på ett fik i Majorna.

Svensk Pop Apple Music

Sebastian började i Råda Församlings kör när han var sex år och har sjungit i kören tills han var 20 år.
”Jag har hittat sig själv i kören och gemenskapen där är jättehärlig”, berättar Sebastian om sin tid i kören.
Under åren har även Sebastians intresse för att bli artist vuxit. Den stora idolen var Michael Jackson , och Sebastian berättar att han övade på sin Moonwalk hemma framför spegeln.

-När kände du att du ville göra egen musik?

Det var 2012 efter att jag tagit studenten. Då kändes det som hela livet öppnade sig och jag fick en tankeställare om vad jag skulle vilja göra nu. Det föll sig ganska naturligt att börja skriva egen musik och bearbeta livshändelser. 
Allt började med att jag satt och skrev dikter, så texterna kom först. Sedan tonsatte jag efteråt.

-Vad skriver du om?

Självupplevda saker. Mycket bearbetning av saker i livet.
Både jobbiga och roliga saker. Jag tampades när jag var yngre med dåligt självförtroende, så musiken har hjälpt mig komma vidare med det. Att kunna förmedla till andra att man ska kunna känna sig stark i den man är.

-Hur mycket skriver du?

Jag skriver varje dag. Jag är väldigt motiverad som människa. Jag går i skolan till vardags och läser offentlig förvaltning. Jag har läst i två år och har ett år kvar. När jag sedan kommer hem på kvällarna sätter jag mig vid datorn och pianot och skriver låtar. Min dag består av gym, skola, musik.

-Då har du ändå utbildningen att falla tillbaka på.

Ja, det har varit många turer om jag skulle hoppa av eller ta ett sabbatsår för att helhjärtat satsa på musiken. Allt är ju en process och ibland går det bra och ibland går det sämre. Då faller man tillbaka till skolan.

-Men har du tillexempel sökt till Idol?

Jag sökte dit för tre år sedan. Men jag var nog inte riktigt redo och visste väl inte vem jag var då, både som artist och som person. Sedan var jag väldigt ovan med hela situationen och jag var väl ganska osäker när jag kom dit. Jag kom förbi de två första uttagningarna, sedan fick jag ett ”kanske att vi ringer dig i morgon”. Det finns ju sådana kort också.

-Ska vi prata lite om bakgrunden till Like It .

Jag skrev den 2012, precis när jag slutat gymnasiet. Delvis är det en kärlekshistoria som ligger bakom låten. En om brusten kärlek, vilket jag tyvärr tror många kan förlika sig med. Man har haft någon som gjort en illa eller trampat på en, och då är det den här låten som ska stärka en. Den är gjord på ett sätt att lyfta upp dig, borsta av dig och var stark.

-Samtidigt är ju titeln ganska positiv. Det gör den ju ganska motsägelsefull.

Det är det som är grejen.

-Vad var det som fick dig att skicka in den till P3 Osignat?

Det är min andra singel och den är lite hårade i soundet och där vill jag vara. Everyday är lite mer tuggummipop men jag kanske inte kan förlika mig lika mycket med produktionen på samma sätt. Men jag kände att produktionen på Like It andas väldigt mycket mig.

-Vad har du fått för reaktioner på singeln?

Det är bara positivt. Alla är så extremt stödjande. Folk har delat och lyft den vilket är jättekul.
Jag vill ju gärna lyckas med musiken och nu känner jag äntligen att det börjat lossna. Perioden det var lite motigare var som en väckarklocka att jag fick ändra mig lite. Då lade jag upp en mer långsiktig plan där jag försökte beta av olika mål. P3 var ett sådant mål, nästa mål är att släppa en EP.

-Ambitiöst att ha en road map.

Ja, jag tror att man måste ha det så man inte tappar bort sig själv i hela den här processen och bara följer med.

-Vad ser du fram emot 2016?

Att släppa EP och att få komma ut och spela. Förhoppningvis samla ihop mig massa erfarenhet från att vara ute och spela live. Jag har ju inte stått på scenen med eget material tidigare.
Sedan är planen ett album 2017.

-Oj ett album. Skulle du kunna rabbla upp fem hits du har redan nu?

Jag har ju en del låtar, men jag är försiktig att benämna dem hits. Men jag är väldigt stolt över det jag gjort. Sedan har jag börjat tänka i banorna att man kanske även ska skriva till andra än mig själv. Så det ligger en del sådana låtar hemma som jag skulle kunna tänka mig ge bort till andra artister.

-Det är absolut ett sundhetstecken känner jag. Att ändå förstå att man ska kunna skriva till andra, och tänka bortom sig själv.
Vad händer under jul?

Då ska jag in i studio och spela in material tillsammans med min fantastiska medproducent Martin Andersson. Han har studio precis nära mig, så vi ska jobba ihop och utveckla mina låtar.

-Så det blir julmat, träning och spela in låtar.

Haha, ja!

Snabba Frågor
-Vem skulle spela huvudrollen i filmen om ditt liv?

Colin Firth .

-Bästa konsertminnet?

Beyoncé 2012. Jag är ju ett riktigt stort fan av henne. Jag har ju alltid imponerats av stora röster och av artister som driver sin karriär själv, samt att hon är en stark kvinna.

-En person du skulle vilja träffa?

Max Martin!

-Vilken emoji använder du mest flitigt?

Den som skrattar så han gråter.

-Den mest använda emojin i hela världen.

Jag vet, jag är så jävla mainstream.

-Har du någonsin tagit en skärmdump på Snapchat?

Ja…
”Tog du precis skärmdump på min snap?”
”Ja.”
Jag visste inte det då! Så klantigt! Haha.

Lyssna på Like it med Sebastian här:

Sebastian
@Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Favoriter Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Nordiska Favoriter

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011